Premiile Nobel 2019:

Pe lângă distincția de câștigători, laureații Nobel vor primi fiecare o medalie Nobel și un premiu în bani. Anul acesta, premiul este de 9 milioane de corone suedeze (930.000 euro) pentru fiecare categorie și va fi împărțit între câștigători, dacă este un premiu colectiv.

Potrivit statutului Academiei Suedeze, câștigătorii care împart premiul nu pot fi mai mulți de trei, un lucru care a stârnit adesea controverse, deoarece o mare parte din științele moderne colaborează masiv.

Premiile Nobel 2019 – cum sunt aleși câștigătorii

Procesul de alegere a laureaților Nobel începe cu aproape un an înainte de a fi anunțate numele celor care primesc distincțiile.

Din luna septembrie până în ianuarie Comitetul Nobel primește nominalizările. Acest proces diferă de la un premiu la altul. În cazul Nobelului pentru Pace, nominalizările pot fi făcute de guverne, de curțiile internaționale de drept, de cancelariile universitare, alți laureați sau de membrii consiliilor de administrație al organizațiilor care au primit Premiul Nobel în trecut, precum și de foști și actuali membri Comitetului Nobel norvegian.

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

În cazul celorlalte cinci premii, comitele însărcinate special trimit formulare către personalități din fiecare domeniu în parte. Nominalizările pot fi făcute doar de către persoane calificate care au primit o invitație din partea Comitetului Nobel în acest sens și nimeni nu se poate nominaliza pe sine.

31 ianuarie

este limita până la care pot fi făcute nominalizări

În perioada februarie – martie se face o listă scurtă a nominalizărilor, iar aceasta le este transmisă spre analiză membrilor Comitetului.

În următoarele luni, până în august, fiecare nume de pe lista scurtă este analizat.

La începutul lunii octombrie sunt aleși laureații Nobel prin vot de către membrii Comitetului Nobel. Pentru a câștiga, una dintre propunerile de pe listă trebuie să obțină majoritatea voturilor membrilor. Decizia este definitivă și nu se poate face recurs.

Odată procesul finalizat, se anunță public numele laureaților. În luna decembrie aceștia participă la ceremonia de înmânare a diplomei, medaliei și a premiului în bani.

Anul acesta, ceremonia de înmânare a Nobelului pentru Pace are loc pe 10 decembrie la Oslo, Norvegia, în timp ce Premiile Nobel 2019 pentru Fizică, Chimie, Medicină, Literatură și Economie vor fi acordate la Stockholm.

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Două premii Nobel pentru Literatură în 2019

Joia viitoare, Academia Suedeză va anunța nu unul, ci doi laureați pentru Literatură. Acest lucru se întâmplă deoarece în urma unui scandal sexual în interiorul instituției, anul trecut nu s-a decernat premiu.

Anders Olsson, șeful Comitetului Nobel din cadrul Academiei Suedeze, a declarat că pentru desemnare câștigătorilor de la categoria Literatură s-au schimbat criteriile și perspectiva, care era până acum „orientată către bărbați” și „eurocentrică”.

„Până acum am avut o perspectivă mai eurocentrică asupra literaturii și acum ne uităm în toată lumea”, a spus el.

„Anterior eram mult mai orientați către bărbați. Acum avem atât de multe scriitoare care sunt cu adevărat grozave, așa că sperăm ca premiul și întregul proces să fie intensificat și să ofere o perspectivă mult mai largă asupra domeniului său”, a explicat Olsson.

În aceste condiții, scriitoarea rusă Liudmila Ulitskaia, romanciera Maryse Condé din Guadalupe și autoarea romanului The Handmaid’s Tale (Povestea cameristei), Margaret Atwood, sunt considerate printre favoritele la câștigarea premiului anul acesta, scrie The Guardian.

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

De altfel, problema egalității de gen se ridică tot mai des când vine vorba de Nobel. Până acum, dintre cei peste 900 de laureați la toate categoriile, doar 52 au fost femei.

Alte nume considerate concurenți serioși îl includ pe romancierul maghiar László Krasznahorkai și scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk, precum și Haruki Murakami sau Ngugi wa Thiongo.

La casele de pariuri, scriitorul român Mircea Cărtărescu este al 13-lea pe lista favoriților, fiind cotat cu șanse de 14/1 să câștige.

„Pentru că vor exista doi laureați, unul trebuie să fie femeie”, a declarat Fiammetta Rocco, corespondent de cultură la The Economist citată de The Guardian.

„Aș spune că Maryse Condé, marea regină, împărăteasa literaturii din Caraibe. Și Krasznahorkai și Tokarczuk din Europa de Est ar fi pe lista oricui”, continuă aceasta.

Greta Thunberg și premiul Nobel pentru Pace 2019

Adolescenta suedeză, activistă pentru mediu, Greta Thunberg, este dată de cei mai mulți drept favorită pentru a primi premiul Nobel pentru Pace din acest an.

O serie de case de pariuri din Europa și Betfair, care operează cel mai mare schimb de pariuri online din lume, au cote „copleșitoare” atunci când e vorba ca Thunberg să devină următorul laureat, scrie Metro.co.uk.

Cu toate acestea, părerile analiștilor sunt împărțite în ceea ce o privește. Cei care sunt în favoarea sa susțin că acțiunile sale de activism climatic care au dus la izbucnirea unor demonstrații la nivel global precum și discursul pe care l-a avut recent la ONU, reprezintă argumente puternice pentru a-i fi acordat premiul.

Greta Thunberg
Greta Thunberg, în timpul unei manifestații

Opozanții spun însă că adolescenta nu a făcut suficient pentru a câștiga premiul, acesta trebuind să ajungă la cineva care a întreprins acțiuni concrete.

Dacă Greta Thunberg câștigă anul acesta Premiului Nobel pentru Pace, la 16 ani, va deveni cel mai tânăr laureat din istorie. De asemenea, va fi primul premiu acordat pentru abordarea subiectului schimbărilor climatice de la fostul vicepreședinte și activist de mediu Al Gore în 2007.

Curiozități despre Nobel

La 27 noiembrie 1895, Alfred Nobel și-a scris testamentul și lăsat cea mai mare parte a averii sale unei fundații întemeiate cu scopul ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an „sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității” în domeniile fizică, chimie, fiziologie sau medicină, literatură și pace.

În 1968, Sveriges Riksbank (banca centrală a Suediei) a înființat Premiul Sveriges Riksbank în Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel.

Până acum, în perioada 1901 – 2018 s-au acordat 590 de premii Nobel, existând 935 de laureați Nobel. Dintre aceștia, 904 sunt persoane și 24 de organizații (un număr redus de persoane și organizații au primit premiul de mai multe ori).

Ani fără premii Nobel

De la început, în 1901, și până în prezent au fost câțiva ani în care Premiile Nobel nu au fost acordate. Majoritatea cazurilor au fost în timpul războaielor mondiale, dar și din cauza unor scandaluri, cum a fost cel de anul trecut.

  • Fizică: 1916, 1931, 1934, 1940, 1941, 1942
  • Chimie: 1916, 1917, 1919, 1924, 1933, 1940, 1941, 1942
  • Medicină: 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941, 1942
  • Literatură: 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942, 1943, 2018
  • Pace: 1914, 1915, 1916, 1918, 1923, 1924, 1928, 1932, 1939, 1940, 1941, 1942, 1943, 1948, 1955, 1956, 1966, 1967, 1972

Cei mai tineri laureați Nobel

  • Malala Yousafzai, Nobelul pentru Peace 2014 – 17 ani
Premiile Nobel 2019. Cine sunt câștigătorii și cum se desemnează laureații
  • Lawrence Bragg, Nobel pentru Fizică 1915 – 25 de ani
  • Nadia Murad, Nobel pentru Peace 2018 – 25 de ani

Cei mai bătrâni laureați Nobel

  • Arthur Ashkin Nobel pentur Fizică 2018 – 96 de ani
  • Leonid Hurwicz Nobelul pentru Economie 2007 – 90 de ani
  • Lloyd Shapley Nobel pentru Economie 2012 – 89 de ani

De-a lungul istoriei, doi laureați au refuzat premiul:

Jean-Paul Sartre, premiat cu Premiul Nobel pentru Literatură din 1964, l-a refuzat și pe acesta, ca pe toate celelalte premii câștigate de-a lungul activității sale.

Le Duc Tho, premiat cu Premiul Nobel pentru Pace din 1973 împreună cu secretarul de stat american, Henry Kissinger. Cei doi au fost laureați pentru negocierea acordului de pace din Vietnam, iar Le Doc Tho a spus că nu era în măsură să accepte Premiul Nobel pentru Pace, având în vedere situația din Vietnam de la acel moment.

Laureați forțați să renunțe la Premiul Nobel

Patru laureați au fost obligați de autorități să renunțe la Premiul Nobel. Adolf Hitler le-a interzis să accepte Premiul Nobel lui Richard Kuhn, Adolf Butenandt (Fizică în 1938 și 1939) și Gerhard Domagk (Medicină 1930). Cei trei au primit ulterior Diploma și Medalia Premiului Nobel, dar nu și banii.

Boris Pasternak, laureatul Nobel în literatură din 1958, a acceptat inițial premiul Nobel, dar mai târziu a fost obligat de autoritățile Uniunii Sovietice, țara sa natală, să renunțe.

Laureați Nobel aflați în arest la momentul premierii

Trei laureați se aflau în arest în momentul acordării premiului Academiei Suedeze, toți obținând Nobelul pentru pace:

  • Carl von Ossietzky – Pacifist și jurnalist german – 1935
  • Aung San Suu Kyi – om politic din Myanmar (Birmania) – 1991
  • Liu Xiaobo – Activist chinez pentru drepturile omului – 2010
Premiile Nobel 2019. Cine sunt câștigătorii și cum se desemnează laureații

Cine a câștigat de mai multe ori premiul Nobel

Activitatea Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) a fost onorată cu premiul Nobel pentru Pace de trei ori în istorie. De asemenea, fondatorul acesteia, Henry Dunant a fost primul laureat cu Nobel pentru Pace în 1901.

Linus Pauling este singura persoană care a fost distinsă cu două premii Nobel individuale – Premiul Nobel pentru chimie din 1954 și Premiul Nobel pentru Pace din 1962.

Alți trei oameni de știință au obținut câte două premii Nobel:

John Bardeen – Fizică 1956 și 1972 (ambele împărțite cu alți doi cercetători),

Marie Curie – Fizică în 1903, împreună cu soțul său și Antoine Henri Becquerel, și Chimie în 1911, individual pentru descoperirea radiumului și a poloniului

Premiile Nobel 2019. Cine sunt câștigătorii și cum se desemnează laureații
Marie Curie

Frederick Sanger – Chimie 1958 și 1980, fiecare împărțit cu alte două persoane.

Premii Nobel postume:

Din 1974, Statutul Fundației Nobel prevede că un Premiu nu poate fi acordat postum, decât dacă moartea a survenit după anunțarea numelui laureatului.

Înainte de 1974, Premiul Nobel a fost acordat doar postum de două ori: lui Dag Hammarskjöld (Premiul Nobel pentru pace din 1961) și Erik Axel Karlfeldt (Premiul Nobel pentru literatură din 1931).

Familii de laureați cu Nobel

Familia Curie este numită „familia Premiului Nobel”. Însuși Marie Curie a primit două premii Nobel, soțul său Pierre a obținut și el unul și la fel și fiica lor alături de soțul său.

Cupluri căsătorite care au obținut Nobelul:

  • Marie Curie si Pierre Curie;
  • Irène Joliot-Curie și Frédéric Joliot,
  • Gerty și Carl Cori,
  • May-Britt și Edvard I. Moser
  • Alva și Gunnar Myrdal.

Distincțiile acordate laureaților Premiului Nobel

La ceremonia de acordare a Premiului Nobel, organizată pe 10 decembrie, laureații Nobel primesc trei lucruri: o diplomă Nobel, o medalie Nobel și un document care confirmă suma de bani care vine odată cu premiul.

Premiile Nobel 2019. Cine sunt câștigătorii și cum se desemnează laureații

Fiecare diplomă Nobel este o operă de artă unică, creată de artiștii și caligrafii suedezi și norvegieni.

Medaliile Nobel sunt realizate manual din aur reciclat de 18 carate.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
FANATIK.RO
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Care este cel mai straniu lac din România. Liliecii au fost văzuți zburând haotic deasupra lui
FANATIK.RO
Care este cel mai straniu lac din România. Liliecii au fost văzuți zburând haotic deasupra lui
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Observatornews.ro
BMW-ul străpuns de parapetul metalic pe A1 ar fi intrat în acvaplanare, înainte de impactul mortal. Noi imagini de la locul tragediei
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI