De Ștefan Pană,

În Spania, adunările religioase nu au fost interzise ca atare, ci doar s-a recomandat luarea unor măsuri de siguranţă. Cu toate acestea, multe biserici catolice s-au închis şi au început să transmită slujbele pe Internet. Şi moscheile au început să se închidă, având în vedere că nu pot garanta respectarea distanţei minime între credincioşi.

Cititorii Libertatea ne-au transmis însă informaţii care arată că la unele biserici ortodoxe din Spania s-au oficiat în continuare slujbe.

Chemaţi la biserică pe WhatsApp

În Tarragona, din regiunea catalană, oficiază preotul Vasile Băltăreţu în două biserici. El păstrează legătura cu enoriaşii şi printr-un grup de WhatsApp. Sâmbăta trecută, în plină carantină, el a transmis acest mesaj:

Iubiți credincioși ai Parohiei Tarragona, mâine se va săvârși Sf. Liturghie la biserica din Tarragona, la ora normală, așa cum prevede orarul postat (10:00). Pentru a evita controalele autorităților și eventualele amende penale, vă rugăm să respectați următoarele măsuri de urgență

Mesajul preotului Vasile Băltăreţu pentru enoriaşi:

Măsurile enumerate de preot sunt cele anunţate de autorităţile spaniole: să nu fie mai mult de 100 de persoane, să se păstreze distanţa de 2 metri şi să se evite contactul fizic. Este interzisă şi împărţirea de alimente.

Biserica din Tarragona, unde pentru ca o slujbă să nu încalce legea, oamenii trebuie să stea la minimum 2 metri între ei (FOTO: Parohia Ortodoxă Română Tarragona / Facebook)

Imaginile disponile online cu acest spaţiu arată că 100 de persoane, limita legală în Spania din acest moment, nu ar avea cum să stea la o distanţă mai mare de 2 metri. Spaţiul nu ar permite asta nici măcar pentru jumătate din acest număr, media celor care vin la biserică.

Cum a reușit Japonia să controleze epidemia de COVID fără carantină și testare în masă? Reușita este încă studiată de experții de la Tokyo
Recomandări

Cum a reușit Japonia să controleze epidemia de COVID fără carantină și testare în masă? Reușita este încă studiată de experții de la Tokyo

 

Credincioşii, buni de plată

Autorităţile spaniole au decretat că cei care încalcă regulile şi carantina sunt pasibili de amenzi de la 600 la 30.000 de euro.

În mesajul său, preotul le-a transmis credincioşilor că vor trebui să respecte regulile enunţate mai sus, altfel vor plăti toţi amenda, în solidar.

În cazul în care vom fi amendați pentru că nu am respectat normele impuse de autorități pentru această situație excepțională, va trebui să ne asumăm cu toții amenda. Bunul Dumnezeu să ne miluiască pe toți cu al Său har și cu a Sa iubire de oameni!

Preotul Vasile Băltăreţu:

Libertatea a vorbit cu unul dintre românii din Tarragona, care au fost chemaţi la această slujbă.

„Nu e foarte mare locul, e clar că nu se pot respecta recomandările. Ajunge să strănute un singur bolnav…”, spune el. Din acest motiv, l-a contactat pe preot.

În dialogul purtat pe WhatsApp, Vasile Băltăreţu explică motivul pentru care a ameninţat cu plata eventualei amenzi de către toţi participanţii:

Libertatea l-a contactat pe preot, pentru a discuta această situaţie. La numărul de telefon a răspuns o femeie, care a spus că Vasile Băltăreţu nu este disponibil. La insistenţe Libertatea, ea a spus că preotul nu a făcut nimic ilegal, iar legea permite adunările religioase.

Ne-a transmis că mai multe informaţii putem primi de la Episcopia Ortodoxă a Spaniei. Până la ora publicării acestui material, nimeni nu a răspuns la numerele de telefon al Episcopiei.

Cum au fost surprinși Ciprian Marica și iubita, după ce a fost făcută publică aventura fotbalistului: „O meritam cu toții”
GSP.RO

Cum au fost surprinși Ciprian Marica și iubita, după ce a fost făcută publică aventura fotbalistului: „O meritam cu toții”

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente
HOROSCOP

Horoscop 25 mai 2020. Fecioarele renunță la anumite aranjamente