MENIU CAUTĂ
11 Ian. 2019 13:17

VIDEO / Președintele Comisiei Europene, primit de Viorica Dăncilă. Jean Claude Juncker: „Îmi doresc ca România să intre în spațiul Schengen”

Distribuie

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat la Palatul Victoria, că susține aderarea României la spațiul Schengen și își dorește să obțină un acord în perioada în care țara noastră deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, Viorica Dăncilă a afirmat că țara noastră îndeplinește toate criteriile tehnice pentru a accede la spațiul comunitar.

Iată principalele declarații făcute de Jean Claude Juncker și de Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă: România îndeplinește toate criteriile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen și ne dorim pe durata deținerii președinției rotative să se obțină un acord în acest sens.

Despre mesajele antieuropene. În programul președinției române, am ales coeziune ca valoare comună europeană pentru a avea același răspuns, același  tratament pentru toți cetățenii europeni. Pentru a nu crește extremismul, trebuie să ne mobilizăm și să dăm răspunsuri adecvate.

Despre cadrul financiar multianual în contextul Brexit.  La ultimul Consiliu European s-a hotărât ca în luna octombrie să avem un acord politic privind cadrul financiar multianual. Nu trebuie să așteptăm luna octombrie, trebuie să facem pași. Pe perioada celor șase luni, vom avea discuții cu toate statele membre și pentru a obține consens.

Jean Claude Juncker, președintele CE: Noi, comisarii, suntem tratați ca niște prinți aici la București. Totul este foarte bine organizat. Am discutat cu doamna prim-ministru. Este a patra întâlnire bilaterală. Sunt foarte interesat despre ceea se se întâmplă în România.

Dacă aș putea să îmi exprim o dorință, ca în această președinție, România să intre în spațiul Schengen. Aș vrea să îmi închei mandatul, făcând din România un membru al spațiului Schengen, și să se pună capăt MCV (Mecanismul de cooperare și verificare).

Sunt a treia oară în România, de la începutul mandatului meu, și aș vrea să înceteze problemele și litigiile interne din România. În momentul în care prezideți Consiliul UE, trebuie să pui între paranteze probleme interne.

Despre mesajele antieuropene. Guvernul român o știe și poporul român va afla în curând că trebuie să lucrăm cu președinția română ca un cuplu ideal. Doamna prim-ministru va contribui la acest lucru. Nu sunt curprins când Comisia este atacată.

Aș vrea ca președinția română să fie cea în care în mod definitiv dovedi că Uniunea Europeană nu are un tratament diferențiat față de statele membre.

Despre pregătirea președinției. În urma discuției cu doamna prim-ministru și cu președintele, sunt liniștit.

Cum va convinge Olanda să accepte România în Spațiul Schengen. În permanență port un dialog cu Olanda și am spus că România a îndeplinit toate criteriile pentru a adera la spațiul Schengen.


Temele abordate de cei doi vizează justiţia, migraţia, priorităţile din mandatul Preşedinţiei. Totodată, președintele Comisiei Europene și premierul vor discuta și despre Brexit, dar şi cadrul financiar multianual.

Urmează apoi reuniunea plenară a Guvernului României şi Colegiul Comisarilor, în cadrul unui dejun de lucru.

La Guvern se află şi Colegiul Comisarilor Europeni, care a fost întâmpinat de viceprim-miniştrii Graţiela Gavrilescu, Viorel Ştefan, Ana Birchall şi Eugen Teodorovici.

Înainte de a ajunge la Guvern, Jean Claude Juncker a fost la Palatul Cotroceni, unde a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis, dar şi în Parlament unde s-a întâlnit cu Călin Popescu Tăriceanu şi Florin Iordache.

sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Citește și:

VIDEO | Donald Tusk, discurs superb în limba română, la Ateneu: „Românii să apere statul de drept și Constituția cu aceeași hotărâre cu care a apărat Duckadam cele patru penalty-uri”

Citește mai multe despre Jean Claude Juncker și palatul Victoria pe Libertatea.

Comentarii