Mergi direct la conținut »
Președintele Klaus Iohannis, după consultările cu partidele parlamentare:
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Președintele Klaus Iohannis, după consultările cu partidele parlamentare: „Românii au votat, clar si ferm, împotriva abordării anti-europene”

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Vineri, 11 octombrie 2019, 11:42

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că invită partidele parlamentare să semneze un acord naţional pentru România europeană.

Ad placeholder

„Marea majoritate a partidelor e de acord că rezultatele acestui referendum trebuie implementat aşa cum a votat poporul, că trebuie consolidat parcursul european al României. Pentru a valorifica cum se cuvine acest vot şi consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană”, a spus şeful statului, astăzi, la Palatul Cotroceni.

„Aproape 8 milioane de români s-au prezentat la urne. Prezența masivă la vot a arătat că românii nu au votat strict numai pentru aceste două întrebări, care acum trebuie să devină lege. Trebuie să înțelegem importanța politică a acestui vot. Românii au votat, clar si ferm, împotriva abordării anti-europene ale ALDE și PSD”, a msi spus el.


PROIECT ACORD POLITIC NAȚIONAL pentru consolidarea parcursului european al României

România este o democrație vie și vibrantă, în care cetățenii sunt activ dedicați apărării libertății, păstrării și respectării regulilor și principiilor unui stat de drept autentic, precum și continuării luptei împotriva corupției;

Românii își doresc aprofundarea integrării în Uniunea Europeană, așa cum demonstrează cu claritate rezultatele votului din data de 26 mai 2019;

România rămâne profund atașată principiilor și valorilor europene. Nu există altă opțiune pentru țara noastră decât aceea a consolidării democrației și a statului de drept. Un stat de drept slăbit, fără o justiție independentă și cu instituții ale căror atribuții în combaterea corupției sunt amputate, fără respectarea principiului cooperării loiale și constructive între instituțiile statului înseamnă, de fapt, mai puțină prosperitate și securitate pentru cetățeni și o frână în dezvoltarea României;

Într-un stat de drept veritabil, într-o democrație consolidată, așa cum își doresc românii să fie țara lor, amendarea cadrului legislativ trebuie realizată prin respectarea unor cerințe esențiale precum transparența, predictibilitatea, realizarea unor ample consultări cu profesioniștii și instituțiile direct vizate și, în primul rând, consensul social.

Ad placeholder
Creșteri îngrijorătoare ale numărului de cazuri de COVID în mai multe state UE, printre care Germania, Franța, Spania și Grecia
Recomandări
Creșteri îngrijorătoare ale numărului de cazuri de COVID în mai multe state UE, printre care Germania, Franța, Spania și Grecia
 

Având în vedere că:

 • independența judecătorilor și procurorilor și eliminarea oricăror ingerințe politice în actul de justiție reprezintă fundamentul unui stat de drept, iar de la acest principiu nu se poate abdica,
 • este obligatorie eliminarea oricăror influențe ale factorului politic în activitatea judiciară sau în gestionarea carierei magistraților și excluderea oricărei posibilități a autorităților executive de a interveni asupra activității lor de natură jurisdicțională,
 • progresele României în consolidarea independenței sistemului judiciar, a luptei anticorupție și a asigurării unei funcționări eficiente a sistemului judiciar trebuie să continue,

Ținând cont de:

 • voința suverană a cetățenilor români în favoarea statului de drept și împotriva modificărilor de natură să afecteze independența sistemului judiciar, exprimată ferm  și fără echivoc la referendumul național din data de 26 mai 2019,
 • statutul României de țară membră a Uniunii Europene și de angajamentele asumate în acest sens, inclusiv din perspectiva respectării principiilor și a valorilor fundamentale ce stau la baza Uniunii Europene,
 • recomandările Comisiei Europene din rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției, ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO,
 • solicitările asociațiilor din sistemul judiciar și ale organizațiilor civice,
Ad placeholder
Pentru că nu acceptă să vorbească lângă el cu specialiști, președintele Iohannis a băgat părinții și profesorii în ceață, greșind total calculele pentru redeschiderea școlilor!
Recomandări
Pentru că nu acceptă să vorbească lângă el cu specialiști, președintele Iohannis a băgat părinții și profesorii în ceață, greșind total calculele pentru redeschiderea școlilor!
 

NOI, semnatarii acestui acord politic național, ne angajăm ca toate acțiunile noastre să fie îndreptate în direcția respectării pe deplin a principiilor, valorilor europene, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a democrației și a statului de drept, a interesului public al cetățenilor, care sunt singura sursă legitimă a puterii democratice. Numai astfel vom putea asigura prosperitatea, siguranța și bunăstarea cetățenilor noștri. Apărarea acestor drepturi și valori va fi o prioritate absolută pentru noi.

Ad placeholder
Adolescenții transmit COVID-19 la fel ca adulții, chiar dacă fac forme mai ușoare ale bolii. Ce înseamnă asta pentru redeschiderea școlilor?
Recomandări
Adolescenții transmit COVID-19 la fel ca adulții, chiar dacă fac forme mai ușoare ale bolii. Ce înseamnă asta pentru redeschiderea școlilor?
 

În acest sens, în acțiunile noastre viitoare, vom urmări realizarea cu celeritate a următoarelor obiective:

 • Transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție.
 • Transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
 • Transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice.
 • Revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate,  în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO.
 •  Adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene.
Ad placeholder

De asemenea, ne angajăm să transpunem în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării – atât în țară, cât și în străinătate – a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.

NOI, semnatarii acestui acord politic național, ne angajăm ca în toate luările publice de poziție și în acțiunile întreprinse să sprijinim aprofundarea integrării în Uniunea Europeană și consolidarea proiectului european, precum și întărirea relației transatlantice, neexistând nicio incompatibilitate între continuarea integrării europene și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, și să nu ne exprimăm contrar acestor linii de acțiune, principii și valori esențiale pentru România și cetățenii săi.

Ad placeholder

„Propun ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislaţie în cel mai scurt timp măsurile necesare asigurării atât în ţară, cât şi în străinătate a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români”, a spus Iohannis.

Şeful statului a mai arătat că acest acord va fi transmis miercuri partidelor politice parlamentare.

„Aştept în câteva zile un răspuns afirmativ la invitaţia mea de a semna acest acord naţional”, a mai spus el.

El a precizat că rezultatele referendumului arată că aproape 8 milioane de români s-au prezentat la urne, din care aproximativ 6.500.000 au răspuns cu ‘Da’ la ambele întrebări din domeniul justiţiei.

Şeful statului a subliniat că rezultatul referendumului trebuie transpus în legislaţie.

„Această prezenţă masivă la referendum şi votul covârşitor dat pentru ‘Da’ arată că românii nu au votat strict numai pentru aceste întrebări. Aceste răspunsuri ferme trebuie transformate în legislaţie. Românii au votat, politicienii acum trebuie să implementeze rezultatul votului şi este clar că rezultatele referendumului trebuie transformate în legislaţie. Trebuie creată legislaţia care efectiv interzice amnistia şi graţierea pentru corupţi, cum trebuie dată legislaţie pentru interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei şi a politicii penale, precum şi extinderea dreptului de a contesta constituţionalitatea unor ordonanţe de urgenţă. Asta pare că este rezultatul referendumului. Acesta este rezultatul de bază şi trebuie să mergem mai departe şi să înţelegem importanţa politică a acestui vot din partea românilor. Românii au votat clar şi ferm împotriva abordării antieuropene promovată în campanie de PSD şi ALDE, două partide care au fost sancţionate drastic de electorat. Aşadar, românii au arătat clar că România este o ţară proeuropeană, românii sunt o naţiune proeuropeană. Acest lucru este foarte important. Trebuie ţinut cont de acest lucru şi politicienii trebuie să tragă concluzii. Noi nu am ajuns întâmplător sau din greşeală în UE. Noi, românii, am dorit să fim în UE. Asta nu reduce cu nimic suveranitatea noastră, dar şi această decizie este una suverană. Noi vrem să facem parte din acest spaţiu european care se bazează pe principii şi valori”, a adăugat preşedintele.

Dreptul la vot, a evidenţiat totodată Iohannis, este consacrat prin Constituţie, iar politicienii sunt obligaţi să creeze condiţiile pentru ca toţi românii să voteze.

„Trebuie să creeze efectiv, nu doar teoretic posibilitatea unui vot. Tot ceea ce s-a întâmplat în străinătate se numeşte îngrădirea dreptului la vot şi este inacceptabil aşa ceva”, a susţinut Iohannis.


Declarațiile președintelui și propunerea acestui acord politic vin după două zile de consultări cu partidele politice pe tema referendumului pe justiție, care s-a desfășurat odată cu alegerile europarlamentare din 26 mai.

Ad placeholder

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

 • Despre rezultatul de la alegerile europarlamentare și Referendum: Aproape 8 milioane de români s-au prezentat la urne. Prezența masivă la vot a arătat că românii nu au votat strict numai pentru aceste două întrebări, care acum trebuie să devină lege.
 • Trebuie creată legislația care să pună în practică conținutul întrebărilor
 • Trebuie să înțelegem importanța politică a acestui vot
 • Românii au votat, clar si ferm, împotriva abordării anti-europene ale ALDE și PSD
 • Noi nu am ajuns întâmplător sau din greșeală în Uniunea Europeană (UE). Noi, românii, am dorit sa fim în UE. Vrem să facem parte din spațiul european, care se bazează pe principii și valori. Vrem să fim aici, să avem un stat de drept, cu justiție independentă care să aibă legi bune. Nu degeaba s-a numit Referendum pentru Justiție.
 • Trebuie să înțelegem că votul este consacrat prin Constituție. Guvernul trebuie să ofere șansa tuturor românilor să voteze, efectiv. Ceea ce s-a întâmplat în străinătate se numește îngrădirea dreptului la vot și este inacceptabil
 • Despre consultările cu partidele politice: Am constatat ca există o convergență. Marea majoritate a partidelor e de acord că rezultatele acestui referendum trebuie implementat aşa cum a votat poporul, că trebuie consolidat parcursul european al României
 • În consecință, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot şi consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau, dacă vreți, un pact politic pentru România europeană.
 • Prin acesta, politicienii sunt obligați să creeze condiții pentru vot, dar și legislația pentru implementarea rezultatului de la Referendum
 • Proiectul (pentru vot și justiție – n.r.) va fi trimis imediat partidelor
Ad placeholder

Iohannis s-a întâlnit în ultimele două zile cu reprezentanții partidelor parlamentare pe tema aplicării, prin revizuirea Constituţiei, a celor două întrebări de la referendumul pe Justiţie.

Ad placeholder

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, marţi, în prima zi a consultărilor privind aplicarea referendumului pe Justiţie, cu PNL, USR şi UDMR. Partidele au transmis, după discuţii, că este posibil un nou referendum, de data aceasta de revizuire a Constituţiei, la alegerile prezidenţiale din toamnă.

În cea de-a doua zi, la Cotroceni au sosit reprezentanții PMP, PSD, ALDE, Pro România și grupul minorităților naționale.

Primul partid care a participat la consultările de la palatul Cotroceni de miercuri a fost PMP, cu o delegație condusă de Eugen Tomac.

Delegaţia ALDE a anunţat că susţine aplicarea rezultatelor referendumului şi vrea o Comisie parlamentară specială.

Partidul Pro România susţine aplicarea referendumului, dar doreşte şi ale modificări în Constituţie, iar Grupul minorităţilor naţionale spune că doreşte restrângerea domeniilor în care pot fi emise Ordonanţe de Urgenţă.


Citește și: Metroul din Drumul Taberei va fi inaugurat în decembrie, a promis directorul Metrorex. Magistrala către Aeroportul Otopeni, estimată pentru 2023Elena Ceauşescu a vizitat Facultatea de Chimie, iar liftul NU mergea. Etajele Universităţii erau URIAȘE... ce-a urmat pare ireal, dar e cât se poate de adevărat
PARTENERI - GSP.RO
Elena Ceauşescu a vizitat Facultatea de Chimie, iar liftul NU mergea. Etajele Universităţii erau URIAȘE... ce-a urmat pare ireal, dar e cât se poate de adevărat
Cum arată și cu ce se ocupă Izabela Duduianu, fiica lui Emi Pian. Mulți se tem de ea
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cum arată și cu ce se ocupă Izabela Duduianu, fiica lui Emi Pian. Mulți se tem de ea
Horoscop 6 august 2020. Berbecii simt nevoia să își recapete, măcar parțial, echilibrul
HOROSCOP
Horoscop 6 august 2020. Berbecii simt nevoia să își recapete, măcar parțial, echilibrul
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close