Citește și: 

UPDATE ora 21.00 Fostul premier, Dacian Cioloş, consideră că prin felul în care a fost iniţiat, ”demersul graţierii/amnistiei, în orice formă sau moment va fi el promovat”, creează suspiciunea că obiectivul principal al guvernării PSD-ALDE este acela de a scăpa unele persoane de efectele legii penale.

Cioloș le-a cerut prim-ministrului Sorin Grindeanu şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ”să nu ducă România înapoi în anii ’90”, transmiţându-le că o Românie normală nu este una a ”loviturilor de forţă sau aranjamentelor oculte”.

UPDATE ora 18.00 DNA nu este de acord cu proiectele de modificare a Codului penal, arată un comunicat al instituției. Modificările propuse ar strica echilibrul între „nevoia societății de a trage la răspundere toate persoanele care au săvârșit infracțiuni și drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate ori aflate în executarea pedepselor aplicate”.

Se dezincriminează faptele care cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane, dacă nu se produce o pagubă materială, fiind plasate astfel în afara ilicitului penal numeroase fapte periculoase. Spre exemplu, se dezincriminează în parte faptele ce constituie obiectul dosarului care vizează nepunerea în funcțiune a barocamerei de la unitatea de arși a unui spital şi în care s-a produs vătămarea intereselor legale ale unor persoane prin imposibilitatea tratării victimelor dezastrului de la „Colectiv”, se arată în comunicatul DNA.

Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Recomandări
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație

UPDATE ora 17.00 Mii de utilizatori Facebook și-au anunțat participarea la un miting organizat de ”Corupția ucide” ce va avea loc în mai multe orașe din țară împotriva modificărilor aduse de Guvern legislației penale. ”Acesta este un eveniment făcut în urma declaraţiilor repetate şi semnalelor privind posibila graţiere a unor fapte grave de corupţie. Va fi anulat dacă Guvernul respectă principiile şi valorile democraţiei. Dată este relativă şi va fi schimbată pentru prima zi în care Guvernul ar pune în aplicare intenţiile respective”, spun organizatorii mișcării ”Corupția ucide”.

UPDATE ora 16.00 Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat miercuri că o lege a amnistiei şi graţierii dată pe „furiş” ar reprezenta un atac la adresa poporului, iar liberalii nu vor „deschide niciun milimetru uşa pentru scăparea corupţilor”.

„În timp ce dl Dragnea pleacă în SUA, Guvernul Grindeanu – Dragnea era pregătit să emită ordonanţe de urgenţă pentru graţiere şi pentru modificarea legislaţiei penale. Atragem atenţia guvernării Dragnea că o lege a amnistiei şi graţierii dată pe furiş ar fi un abuz de încredere, ar fi un act de favorizare a infractorului, un atac la adresa poporului, care vrea să vadă dreptate şi nu decizii pentru scăparea infractorilor”, a afirmat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime
Recomandări
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime

UPDATE ora 14.00 Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu spune că şeful statului poate participa la şedinţa de Guvern dacă este invitat de premier sau dacă sunt luate în discuţie teme ce ţin de politica externă, de apărare sau de ordine publică, altfel prezenţa lui „excede cadrul constituţional”.

„Constituţia este foarte clară în acest domeniu şi (…) îi dă posibilitatea preşedintelui să participe la şedinţele de Guvern când se discută trei teme: politică externă, apărare sau ordine publică. Altfel, preşedintele poate să participe la şedinţele de Guvern dacă este invitat de premier. (…) Aşadar, dacă preşedintele a venit să participe la o discuţie pe aceste trei domenii care ar fi fost înscrise în ordinea de zi nu e nicio problemă, sigur că, în mod normal, instituţional, ar fi fost cred că o minimă curtoazie să îl anunţe pe premier că vine la şedinţă. Bănuiesc că premierul nu se duce tam-nesam la Cotroceni când are el chef şi anunţă înainte măcar cu un telefon. Dacă însă aceste trei subiecte nu erau pe ordinea de zi, prezenţa preşedintelui excede cadrul constituţional”, a declarat Tăriceanu, la Senat, întrebat cum vede prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţa Executivului.

Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni
Recomandări
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni

UPDATE ora 11.27 Sorin Grindeanu a făcut declarații de presă în care a precizat care au fost subiectele de pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Premierul susține că ordinea de zi a fost comunicată din timp, iar o ordonanță privind grațierea nu era pe listă.

„Am adoptat acte normative extrem de importante pentru programul de guvernare pe care o să-l punem în practică, iar astăzi am continuat. Primul punct: o ordonanță de urgență care reglementează programul „Prima chirie”. Tot pe ordinea de zi, am avut acte normative care reglementează limitele în care fiecare minister se va încadra pentru a adopta legea bugetului. Ministrul Finanțelor, împreună cu mine și Sevil Shhaideh am avut discuții astfel ca la 25 ianuarie să putem trimite legea la Parlament. Au fost aprobate limitele de buget pe fiecare minister în parte. Pe ordinea de zi nu a existat și nu se discuta, cu sau fără prezența președintelui, ceea ce s-a spus și a creat foarte multe discuții în ultimele zile (proiectul de lege privind grațierea – n.r.). Scrie în Constiuție că avem voie să dăm grațiere? Da. Deci nu sunt împotriva legii. Ordinea de zi a fost anunțată din timp”, a spus Grindeanu.

Legat de proiectul de lege privind grațierea, ministrul Justiției a spus că și-l asumă. Propunerile au fost trimise către CSM și vor fi publicate în cursul zilei de astăzi, a spus Florin Iordache. „Au fost transmise tuturor celor interesaţi. Când vom avea toate avizele vom discuta în guvern. Acestea sunt cele două acte pe care începand de astăzi le puteti vedea în dezbatere publică”, a menționat ministrul Justiției.

Premierul Grindeanu a adăugat că abuzul în serviciu și conflictul de interese nu vor fi dezincriminate. prin proiectul Ministerului Justiției. 

UPDATE ora 11.00 Ședința de Guvern prezidată de Klaus Iohannis s-a încheiat. Premierul Sorin Grindeanu susține declarații de presă la ora 11.20.

UPDATE ora 10.17 Premierul Sorin Grindeanu a declarat în deschiderea ședinței de Guvern că ședința de Guvern are o ordine de zi care a fost publicată, pe care fiecare ministru o are în mapă. ”Ca să înlăturăm orice fel de lucruri pe care le-am văzut apărând în spațiul public, așa cum l-am informat pe domnul președinte, noi discutăm despre lucruri aflate pe ordinea de zi. Ceea ce nu înseamnă că, tot conform prevederilor constituționale, și a atribuțiilor Guvernului, în perioada imediat următoare toate lucrurile pe care ne propunem să le facem și noi și Parlamentul, să le putem adopta în ședințele de Guvern”, a spus premierul Grindeanu.

El a mai spus că ceea ce este trecut pe ordinea de zi membrii Executivului vor discuta punct cu punct, fiind vorba despre chestiuni legate de buget. ”De asemenea, este o hotărâre de Guvern pentru data de 23 ianuarie, ca zi liberă, astfel încât să se facă o legătură și cu data de 24 ianuarie”, a mai spus Grindeanu.

Premierul a fost întrerupt de președintele Iohannis, care a explicat ce anume a discutat cu premierul, în privat, în cele 20 de minute, până la începutul ședinței de Guvern, și s-a referit la subiectul grațierii și a modificărilor la Codul Penal.

UPDATE ora 10.05 Președintele Klaus Iohannis s-a referit la începutul ședinței la discuția avută cu premierul Grindeanu, în privat. ”Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere dar nu se vede”, a spus șeful statului, arătând că este vorba despre Ordonanțele privind grațierea și modificarea Codurilor penale.

”Evident că am discutat și domnia sa mi-a spus că discuția avusese loc deja cu anumiți colegi din Guvern și că nu va fi pusă pe ordinea de zi suplimentară, privind grațierea și modificarea codurilor. Subliniez, premierul s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în ședință de guvern”, a declarat Klaus Iohannis, el precizând că acest lucru trebuie să se facă după ce documentele vor fi gata, vor fi prezentate, cu transparență, și date spre consultare tuturor instituțiilor.

”Este obligatoriu să respectăm aceste chestiuni și înainte să ajung eu la Guvern, domnul premier analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni și așa a fost posibil ca 20 de minute, cât am discutat noi doi, să ajungem la consens, pentru că amândoi și membrii Guvernului dorim să consolidăm statul de drept, și o regulă este respectarea normelor, a societății civile”, a mai declarat șeful statului.

UPDATE ora 9.56 Ședința de Guvern a început, cu o întârziere de aproape jumătate de oră și este de prezidată de președintele Klaus Iohannis și de premierul Sorin Grindeanu.

UPDATE ora 9.38 Ședința de Guvern încă nu a început deși era anunțată pentru ora 9.30. Miniștrii îi așteaptă în sala de ședință pe premierul Sorin Grindeanu și pe președintele Klaus Iohannis, care a ajuns la Palatul Victoria în jurul orei 9.20. Cel mai probabil, între președinte și premier are loc o discuție privată, înainte de ședința de Guvern. Potrivit unor surse, la discuție participă și ministrul Justiției, Florin Iordache.

La prezidiul sălii de ședință sunt două scaune, pentru președinte și pentru premier.

Este prima participare a șefului statului la o ședință a Executivului Grindeanu. Cu zece minute înainte de începerea ședinței de Guvern, pe site-ul instituției nu a apărut încă agenda acestei ședințe.

Potrivit Constituției, ARTICOLUL 87, preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă, mai precizează legea fundamentală.

Sorin Grindeanu urmează să plece în Statele Unite ale Americii, cu Liviu Dragnea, liderul PSD, la ceremonia de învestire a președintelui Donald Trump. Sevil Shhaideh va prelua atribuțiile lui Sorin Grindeanu, pe perioada deplasării premierului în SUA, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump.

Din acest motiv, ședința de Guvern s-a desfășurat miercuri de dimineață și nu joi, cum se întâmpla de obicei.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marți seară, pentru Mediafax, că nu este de acord cu punerea în discuţie a unor probleme legate de amnistie, dar nu exclude o discuţie despre graţieri, dar nu pentru infracţiunile grave, care privesc corupţia, evaziunea, alte infracţiuni majore. Este posibil ca proiectul de lege privind grațierea să fie discutat în şedinţa de miercuri a Executivului.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Copacul pe care să-l plantezi în curte dacă vrei prosperitate și noroc. Face flori superbe și are o mulțime de beneficii
FANATIK.RO
Copacul pe care să-l plantezi în curte dacă vrei prosperitate și noroc. Face flori superbe și are o mulțime de beneficii
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Ce să pui în mâncarea de urzici ca să-ți iasă gustoasă, așa cum o făcea bunica. Îi dă o aromă deosebită
FANATIK.RO
Ce să pui în mâncarea de urzici ca să-ți iasă gustoasă, așa cum o făcea bunica. Îi dă o aromă deosebită
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Știrileprotv.ro
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Unica.ro
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea mai rău ne pare"
Observatornews.ro
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea mai rău ne pare"
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
HOROSCOP
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
RECOMANDĂRI