Si cum Bucurestiul este orasul unde toate problemele ajung la extrem, carnea de miel a ajuns sa coste, in piata Bucur Obor, 145.000 lei kilogramul. Tot atat cat costa in macelarii cotletul de porc fara os.
Si aceasta nu e tot. Cele mai spectaculoase cresteri de preturi au fost la verdeturile folosite la salate si drobul de miel.
O legatura de marar se vindea ieri, in cea mai mare piata din oras, cu 10.000 lei, iar o legatura dubla de patrunjel costa 15.000 lei. Legatura de ceapa verde sau usturoi (patru fire) costa 5.000 de lei, ridichile se vindeau cu 5.000 de lei, cartofii cu 12.000-15.000 lei/kg, iar salata verde cu 7.000-8.000 lei. Rosiile importate din Turcia se vindeau cu 45.000 lei/kg, iar cele din productia autohtona ajungeau si la 48.000 lei/kg. Preturile la castraveti oscilau intre 50-60.000 lei/kg.
,,Am cheltuit 400.000 lei pentru cateva rosii si verdeturile pentru drobul de miel. Cam tot atat am dat acum trei zile si pe carnea pentru friptura,,, ne-a spus Maria Stamate, o gospodina revoltata de preturile din Obor.
Prefectul Capitalei, Gabriel Oprea, spune ca preturile din dupa-amiaza zilei de ieri, luate din piata Obor, au fost un accident. ,,Noi nu putem sa dictam preturile. Am incercat sa aducem multi producatori in piete, astfel incat pretul oualor sa fie maxim 2.200 lei. Pana vineri dimineata, carnea de miel a costat pana in 110.000 lei. Se poate ca producatorii pe care i-am adus noi sa fi terminat marfa si s-a lasat loc speculei,,, ne-a explicat Gabriel Oprea.