Viorica Dăncilă a declarat, la începutul ședinței de Guvern, că PSD își va asuma în continuare guvernarea. „Guvernarea nu e perfectă, e eficientă. Nu putem lăsa stabilitatea politică să fie pusă în pericol de jocuri politice”, a spus Dăncilă.

Premierul i-a mulțumit Ramonei Mănescu, singurul ministru ALDE care a anunțat că nu va demisiona din funcție.

Iată principalele declarații ale premierului Dăncilă:

  • Împreună am luat decizia de a ne asuma actul guvernării pentru că România are nevoie de stabilitate, nicidecum fuga de guvernare.
  • Guvernarea nu este perfectă, dar este eficientă. Am luat măsuri apreciate de mediul de afaceri și populație
  • Vreau să le mulțumesc colegilor de la ALDE care au făcut parte din Guvern și Ramonei Manescu care a înteles că responsabilitatea guvernării este mai presus.
  • Dupa tragedia de la Caracal am cerut măsuri. Am identificat un pachet amplu de măsuri pentru a îmbunătăți modul de acțiune în situații de urgență și descurajarea infracționalități.
  • Aprobăm astăzi îmbunătățirea modului de colectare a informațiilor în caz de urgență. Tot pentru o mai bună localizare este necesară identificarea apelantului, prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care folosește numărul.
  • Este nevoie de o înăsprire a pedepselor pentru cei care apelează numărul 112. Vom majora cuantumul amenzilor ce vor fi aplicate persoanelor care alertează echipajele de urgență degeaba. Maximul va creste de cinci ori, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei.
  • Vom analiza în primă lectură mai multe măsuri pentru descurajarea infractiunilor. Trebuie aplicate pedepse mai mari. Pentru omor calificat pedeapsa fi de 20 de ani, la viol – între 5 și 12 ani. Pentru forma agravantă, adică dacă victima este minor, pedeapsa este între 7 și 15 ani. Stabilim o încriminare mai aspră pentru lipsirea de libertate. Va fi distinctă răpirea – care va avea de la 2 la 8 ani. În cazul în care lipsirea de libertate are consecință moartea, pedeapsa la fi de până la 18 ani.
  • La propunerea Ministerului Sănătății se dublează cuantumul amenzilor date de inspectorii sanitari pentru nerespectarea standardelor și criteriilor de sănătate publică.
  • Elevii de clasa a 8-a care au obținut media 10 la Evaluarea Națională vor primi 1.000 de lei. Fiecare absolvent de clasa a 12-a cu media 10 va primi 3.000 de lei. Sunt 458 de astfel de absolvenți de clasa a 8-a și 235 de clasa a 12-a.
  • Aprobăm o serie de acte normative pentru îmbunatățirea scrutinului pentru alegerile prezidențiale. Stabilim calendarul, alocam fondurile și luăm măsurile.
Scandal la ședința CEx al PSD! Viorica Dăncilă a ieșit plângând din sală
Recomandări

Scandal la ședința CEx al PSD! Viorica Dăncilă a ieșit plângând din sală

De ce NU vrea Klaus Iohannis dezbatere cu Viorica Dăncilă. Explicațiile președintelui
Recomandări

De ce NU vrea Klaus Iohannis dezbatere cu Viorica Dăncilă. Explicațiile președintelui


Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern se află un proiect de hotătâre ce prevede acordarea a 1.000 de lei fiecărui elev care a obținut nota 10 la Evaluarea Națională și a 3.000 de lei celor care au luat 10 la Bacalaureat.

Executivul va lua în discuție și un proiect de ordonanță ce vizează stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2016/589 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 aprilie 2016 privind o reţea europeană de servicii de ocupare a forţei de muncă (EURES), accesul lucrătorilor la servicii de mobilitate şi integrarea mai bună a pieţelor forţei de muncă şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 492/2011 şi (UE) nr. 1296/2013, potrivit ordinii de zi publicate pe site-ul Guvernului.

Dan Barna cere să fie reconfirmat la şefia partidului prin votul tuturor membrilor
Recomandări

Dan Barna cere să fie reconfirmat la şefia partidului prin votul tuturor membrilor

Guvernul va lua în discuție proiectul de hotărâre privind declanșarea exproprierilor situate pe amplasamentul autostrăzii Orăștie-Sibiu, cel referitor la exproprierile pentru construirea centurii ocolitoare a orașului Bârlad, precum și pentru drumul expres Craiova Pitești, Tronsonul 2, aflate pe raza localităţii Robăneşti, din judeţul Dolj.

ALDE a decis luni ieşirea din coaliția de guvernare cu PSD şi crearea unei alianţe cu Pro România. Călin Popescu Tăriceanu a mai anunţat retragerea din Guvern a miniştrilor ALDE, însă Ramona Mănescu a decis să rămână la conducerea MAE.

De cealaltă parte, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că PSD a decis să rămână la guvernare și a catalogat acțiunile ALDE drept o decizie de neînțeles.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Subiectul rupturii coaliției PSD-ALDE a fost dezbătut în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX. Urmăriți VIDEO:

Citeşte şi:

Polițist din Caracal: „După tragedie nu s-a schimbat nimic. O singură mașină patrulează noaptea pe străzi și vorbim pe telefoane că n-avem stații radio. La fel e în toată România!”

Viorica Dăncilă, după destrămarea coaliției PSD-ALDE: „Vom continua guvernarea”

Adriana Nedelea LA FIX: După tragedie, la Poliția din Caracal merg agenți „pedeștri” la intervenții. Cătălin Tolontan, despre ce a vorbit cu un polițist din interiorul sistemului abandonat

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”
GSP.RO

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”

Horoscop 12 noiembrie 2019. Balanțele au tendința să exagereze
HOROSCOP

Horoscop 12 noiembrie 2019. Balanțele au tendința să exagereze