Fostul ministru al sănătăţii Ioana Mihăilă a explicat că, în eventualitatea apariţiei unui caz de COVID-19 într-o clasă, în cazul celor de până la clasa a VI-a, copiii trec în online 14 zile, cu posibilitatea testării la 8 zile şi a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative.

Ea a menționat că „măsurile de prevenție se mențin, distanțarea fizică, aerisirea permanentă a spațiilor închise din școală, menținerea obligativității purtării măștii în spațiile din interior”.

Cele două scenarii

Scenariul 1: Participarea zilnică a tuturor antepreșcolarilor/preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până la incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

Scenariul 2: Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor/preșcolarilor și elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

Participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.

Cum se vor desfășura cursurile în noul an școlar - măsuri, restricții și scenarii

Alte măsuri și restricții

  • Personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învăţământ în unităţile de învăţământ special are obligaţia să poarte mască în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, precum şi în sălile de clasă, cu excepţia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor putea folosi viziere.
  • În cazul elevilor din învăţământul special, masca de protecţie are caracter de recomandare adaptată specificului procesului educaţional şi nu reprezintă o obligaţie.
  • Este permisă desfăşurarea orelor de educaţie fizică în săli de sport/spaţii interioare, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile în care rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1.000.
  • La o rată de incidenţă mai mare de 2/1.000, orele de educaţie fizică se pot desfăşura doar în spaţii deschise, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie. Prin excepţie, preşcolarii nu au obligaţia purtării măştii de protecţie în timpul orelor de educaţie fizică, indiferent de rata de infectare.
  • Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezenţă fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului, pentru elevii care se testează şi rezultatul este negativ.
  • Prin excepţie, elevii claselor VII-XII/XIII, vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum şi elevii care au fost confirmați pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezenţa fizică.
ORDIN COMUN ME MS 01 09 21

Festivitățile de deschidere

Pot fi organizate festivităţi de deschidere a anului şcolar/universitar doar în exterior.

Durata festivităților nu poate să depăşească o oră și jumătate și este obligatorie purtarea măștii de protecție.

Structura anului școlar 2021/2022

Cursurile încep pe 13 septembrie, iar anul școlar se va încheia pe 10 iunie. Ca și până acum, anul școlar 2021-2022 va fi împărțit în două semestre.

Anul școlar 2021-2022 are 34 de săptămâni de cursuri, potrivit ordinului de ministru.

Primul semestru din anul școlar 2021-2022 va avea 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021. În perioada 25 – 31 octombrie 2021, grădinițele și clasele primare I-IV vor avea vacanță.

Vacanța de iarnă în anul școlar 2021-2022 va fi în perioada 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022.

Semestrul al II-lea al anului școlar 2021-2022 durează 20 de săptămâni. Școala va începe pe 10 ianuarie 2021 și se încheie pe 10 iunie 2022.

În acest an școlar, vacanța de primăvară va avea loc în perioada 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022. Aceasta se va suprapune cu Paștele 2022, care va cădea pe 24 aprilie.

Spre deosebire de ultimii trei ani, în acest an școlar, programul „Școala Altfel” va avea o dată fixă și nu va fi lăsată la latitudinea școlilor. Aceasta este prevăzută să se desfășoare în perioada 8 – 14 aprilie. Tot în acest interval se pot organiza și fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

Pentru toți elevii, mai puțin cei din clasele terminale, școala se va încheia pe 10 iunie 2022, iar prima zi din vacanța de vară va fi sâmbătă, 11 iunie 2022.

Pentru clasele terminale de liceu, a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar 2021-2022 are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022.

Potrivit calendarului publicat pe 7 septembrie 2021 în Monitorul Oficial, Evaluarea Națională 2022 va avea loc în perioada 14-17 iunie 2022. Evaluarea Națională 2022 începe mai devreme, comparativ cu probele din anul școlar precedent, care au avut loc la finalul lunii iunie (22-25 iunie).

Calendarul examenului de Bacalaureat 2022 urmează să fie publicat de Ministerul Educației.

Foto: Dumitru Angelescu

Citeşte şi:

Imaginea care sperie: O mare de oameni fără măști, la UNTOLD: „Să vedeți jihad în două săptămâni”. Ce spun organizatorii

Peste 100 de copii cu COVID, în spitale. Medic: „Tulpina Delta e mult mai contagioasă, dar cazurile nu sunt mai grave”

Întoarcerea pe Pământ, filmată de un astronaut: „Unii o compară cu o serie de accidente de mașină și eu nu i-aș contrazice”

Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
PARTENERI - GSP.RO
Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
ȘOC! Epidemiolog celebru, avertisment înfiorător pentru România. Ce urmează în țară
Playtech.ro
ȘOC! Epidemiolog celebru, avertisment înfiorător pentru România. Ce urmează în țară
O româncă povesteşte cum s-a apucat de videochat şi a făcut 1 milion de dolari în câteva luni. Reacţia părinţilor când le-a spus adevărul
Observatornews.ro
O româncă povesteşte cum s-a apucat de videochat şi a făcut 1 milion de dolari în câteva luni. Reacţia părinţilor când le-a spus adevărul
Horoscop 28 septembrie 2021. Racii revin la sentimente mai bune, de voie, de nevoie, în tot ce este legat de evoluția profesională
HOROSCOP
Horoscop 28 septembrie 2021. Racii revin la sentimente mai bune, de voie, de nevoie, în tot ce este legat de evoluția profesională
VIDEO. Șefa Comisiei Europene a refuzat să dea mâna cu fostul ministru Cristian Ghinea: ”I’m sorry”
Știrileprotv.ro
VIDEO. Șefa Comisiei Europene a refuzat să dea mâna cu fostul ministru Cristian Ghinea: ”I’m sorry”
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Telekomsport
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Tymbark CarboMix
PUBLICITATE
Tymbark CarboMix