Mergi direct la conținut »
Reportaj: Primarii PSD, promisiuni de la centru: Salarii mărite, sporuri pentru fonduri europene, clarificarea legislației
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Reportaj: Primarii PSD, promisiuni de la centru: Salarii mărite, sporuri pentru fonduri europene, clarificarea legislației

Reportaj: Primarii PSD, promisiuni de la centru: Salarii mărite, sporuri pentru fonduri europene, clarificarea legislației

Ce promisiuni au primit primarii PSD veniți la București. Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, alături de premierul Sorin Grindeanu, le-au promis aleșilor din comune salarii mărite, sporuri pentru absorbția de fonduri europene, și clatrificarea legislației, astfel încât să știe ce trebuie să facă și ce nu trebuie să facă, pentru a nu ajunge în vizorul DNA. La final, Dragnea și Grindeanu au făcut o baie de mulțime, dar și o ședință foto prelungită zeci de minute, cu cei veniți din teritoriu.

De Valentina Postelnicu,

Aranjați la costum și cu panglica tricoloră pe umăr, cei mai longevivi primari PSD din țară au luat de dimineață drumul Bucureștiului, pentru a se întâlni cu mai marii din Parlament și ”primul premier”, cum a fost numit de o primăriță. Evenimentul, intitulat Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România, a prilejuit și un moment de premiere: aleșii cu șapte mandate în funcție au primit plachete și diplome.

Momentul cel mai așteptat a fost, de departe, ședința foto ad-hoc organizată după încheierea discursurilor. Primarii s-au înghesuit să prindă un instantaneu fie cu premierul, fie cu președintele PSD, pentru a duce acasă dovada întâlnirii cu primii oameni din stat. Printre valul de fotografii, primarii au profitat de apropierea de lideri pentru a le șopti la ureche problemele din propria ogradă.

După ce au servit și preparatele de la Parlament și au vizitat Casa Poporului, au plecat mulțumiți de promisiunile primite, cu generozitate, din partea celor de la centru: salarii mărite, o dată cu legea salarizării unice, bonusuri dacă atrag fonduri europene și clarificarea legislației, pentru a nu mai tremura de frica DNA-ului.

La eveniment a participat și o maicuță, invitată de un primar pentru a vorbi cu reprezentanții Executivului despre o posibilă finanțare a unor proiecte ale bisericii.

Grindeanu: La Palatul Victoria se mai întâmplă şi alte lucruri decât proteste

Premierul Sorin Grindeanu le-a vorbit primarilor din experiența sa de fost președinte de Consiliu Județean. Le-a spus că doreşte ca ei să vină la Guvern pentru a discuta cu el şi cu miniştrii săi, și a ținut să îi asigure că la Palatul Victoria se lucrează şi nu au loc doar proteste.

CTP, după declarațiile Vioricăi Dăncilă: 'Am înțepenit!'
Recomandări

CTP, după declarațiile Vioricăi Dăncilă: 'Am înțepenit!'

„Vă aştept la Guvern. La Palatul Victoria se mai întâmplă şi alte lucruri decât proteste. Noi lucrăm în continuare”, a spus Grindeanu, în ovațiile celor peste 500 de primari PSD.

Grindeanu a adus vorba despre salarizarea primarilor, afirmând că, din experienţă personală, nu este corect ca alţi angajaţi ai instituţiilor să aibă o remuneraţie mai mare decât şeful respectivei instituţii. „În Consiliul Judeţean Timiş n-aveam cel mai mare salariu, era al cincisprezecelea, al douăzecilea. Ăstea nu sunt lucruri normale, la fel şi în ministere. Salarizarea trebuie să fie în raport cu responsabilitatea pe care o avem fiecare din noi”, a afirmat premierul.

Orban l-a demis pe Mădălin Voicu! Ce s-a întâmplat înainte ca decizia premierului să fie anunțată
Recomandări

Orban l-a demis pe Mădălin Voicu! Ce s-a întâmplat înainte ca decizia premierului să fie anunțată

Dragnea, despre legea salarizării unitare: În două-trei săptămâni de zile vin cu proiectul în Parlament

”Vreau să exprim respectul meu pentru ceea ce faceţi, pentru faptul că rezistaţi şi ţineti vie această flacără a speranţei în comunităţile pe care le conduceţi (…). Salarizarea în rândul funcţionarilor a cresut, urmează salarizarea primarului”, le-a transmis și preşedintele PSD, Liviu Dragnea, primarilor de comune.

Referitor la legea salarizării unitare, Liviu Dragnea a afirmat că, în două-trei săptămâni, se va veni cu ea în Parlament pentru a putea să intre în vigoare la 1 iuli. ” Eu ştiu că în două-trei săptămâni de zile vin cu legea în Parlament, dar va trebui să fie o dezbatere foarte serioasă cu partenerii sociali. E cuprinsă ca de la 1 iulie să intre în vigoare”, a spus Dragnea.

Ministrul Muncii: Nu este normal ca primarul să nu fie cel mai bine plătit într-o primărie

Ministrul Muncii le-a spus primarilor că sunt ”mai prost plătiţi decât angajaţii lor”, și le-a promis că se va ieşi din acest „populism”, iar veniturile lor vor creşte şi le vor depăşi pe cele ale directorilor din subordine, dar şi că vor primi sporuri pentru absorbţia fondurilor europene şi chiar şi pentru vechime în funcţie.

Intervenţia jandarmilor la protestele din 10 august. Decizia oficială privind raportul
Recomandări

Intervenţia jandarmilor la protestele din 10 august. Decizia oficială privind raportul

„Nu este normal ca primarul să nu fie cel mai bine plătit dintr-o primărie. Când eram primar la Craiova, toţi directorii aveau salariile peste mine. Secretarul avea salariul aproape triplu decât primarul. Aşa ceva nu mai trebuie acceptat. Trebuie să ieşim odată din populismul acesta în care am intrat de 25 de ani şi de fiecare dată să spunem că nu e normal să creştem salariile primarilor. Ba este foarte normal”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România.

Lia Olguța Vasilescu a promis o nouă „filosofie” a veniturilor prin noua lege a salarizării unitare, astfel încât să fie acordate atât salarii, cât şi indemnizaţii la care pot fi adăugate sporuri. „Vă garantez că vom avea o abordare corectă. S-a modificat ceva în filosofia acestei legi în sensul că nu veţi mai fi în acelaşi loc cu salariaţii. Legea va avea două capitole distincţii: partea de indemnizaţii şi partea de salarii. În partea de indemnizaţii niciodată nu puteţi să aveţi sporuri şi deşi sunteţi direct răspunzători de fondurile europene şi de absorbţie sunteţi singurii care nu puteţi lua sporuri pentru absorbţie. Nu puteţi să aveţi nici spor de vechime”, a spus ea.

Close
Închide
  Close