De Adrian Cochino,

Sondajul institutului independent Levada Center arată că 32% dintre ruși au exprimat ”admirație” și ”simpatie” față de Vladimir Putin, în scădere de la 42% acum doi ani.

În acest timp, 61% au spus că sunt ”neutri” sau ”indiferenți” față de președinte.

Ce înseamnă asta? Directorul Levada, Lev Gudkov, a declarat pentru cotidianul Vedomosti că ”indiferența” și ”neutralitatea” formează baza atitudinilor rușilor față de Putin.

”În general, toate regimurile autoritare au parte de o astfel de atitudine alienată”, a adăugat acesta, citat de Moscow Times.

Bărbații ruși, muncă până la moarte

Declinul de popularitate al președintelui nu are legătură cu politica externă, în care Putin obține succese, cum ar fi cel din Siria, ci cu situația economică din Rusia.

Unul dintre principalele motive este reforma pensiilor, mai exact creșterea graduală a vârstei de pensionare, care va începe din 2019.

Concret, vârsta de pensionare va crește de la 55 de ani la 60 de ani pentru femei și de la 60 de ani la 65 de ani pentru bărbați.

În condițiile în care speranța de viață medie pentru bărbații ruși este de doar 66 de ani, perspectiva muncii până la moarte nu i-a încântat pe cetățeni.

O serie de proteste au avut loc în 2018 în mai multe orașe din Rusia pe această temă. A fost și anul în care rata de aprobare a politicilor președintelui a scăzut la un minim istoric, de 66%.

Între timp, rata de aprobare a măsurilor lui Putin a crescut ușor, la 68% în această vară și la 70% potrivit ultimului sondaj Levada.

Potrivit institutului, sondajul a fost realizat pe 1.616 cetățeni, în perioada 24-30 octombrie.

Citeşte şi:

Rareș Bogdan susține că Viorica Dăncilă va trece de la „victimizare la penibilizare”, dacă va merge la dezbaterea anunțată de Iohannis

Filmul Colectiv, la al cincilea trofeu! Presa anti-Orban din Budapesta laudă curajul presei române de a lupta cu „canalele de propagandă ale Guvernului”

Adriana Nedelea la FIX | Dumitru Buzatu, lider PSD Vaslui: „Klaus Iohannis ar accepta o dezbatere dacă candidatul ar fi venit de pe o altă planetă”

Și-a prins iubitul că o înșală cu ajutorul unei aplicații. Greșeala pe care a făcut-o bărbatul
GSP.RO

Și-a prins iubitul că o înșală cu ajutorul unei aplicații. Greșeala pe care a făcut-o bărbatul

Horoscop 13 decembrie 2019. Săgetătorii vor trece prin printr-un șir de experiențe profitabile
HOROSCOP

Horoscop 13 decembrie 2019. Săgetătorii vor trece prin printr-un șir de experiențe profitabile