„Procurorii din Caracal nu au interzis intrarea în casa lui Gheorghe Dincă, iar de comun acord cu poliţiştii s-a decis să nu se intre înainte de ora 06.00 pentru că exista riscul compromiterii probelor”
Concluzia raportului:
În raportul legat de crimele din Caracal se mai arată că procurorii nu au respectat procedura atunci când au înregistrat dosarul dispariţiei şi că au fost sincope în comunicarea dintre politisti si procurori, dosarul penal fiind înregistrat la cinci ore după apelul la 112.
- „I. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis lucrătorilor de poliție să pătrundă în domiciliul prezumtivului autor Dincă Gheorghe, după ce l-au identificat. În raport de constatările din teren, de comun acord, procurorii și lucrătorii de poliție au apreciat că nu este oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 06.00, întrucât exista riscul compromiterii probelor în situația în care autorul nu se afla acolo.
- II. S-au constatat nerespectări ale dispozițiilor procedurale în activitatea de înregistrare a cauzei ce a format obiectul dosarului nr. 1883/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, precum și un management defectuos al cauzei.
- III. S-au constatat sincope în comunicarea dintre organele de poliție și procurori, constând în aceea că, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal după aproximativ 5 ore de la sesizarea Serviciului 112, ceea ce a condus la solicitarea și dispunerea măsurilor necesare în vederea localizării și identificării autorului cu întârziere.
În completare se va dispune efectuarea unui control de către Serviciul de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, cu privire la respectarea normelor procedurale privind primirea/înregistrarea lucrărilor, repartizarea dosarelor și continuitatea în lucrările repartizate, ritmicitatea efectuării actelor de urmărire penală.
Raportul întocmit a fost trimis și Inspecției Judiciare pentru a fi avut în vedere în cauza în care efectuează cercetări.
Totodată, în temeiul articolului 69 alin. 1 și 2 din Legea nr. 303/2004 privind organizarea judiciară un exemplar al raportului a fost comunicat ministrului justiției”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.
„… ora 22.00 – 01.00: La Caracal ajunge echipa DOS (Direcția Operațiuni Speciale-n.r.) și împreună cu cei doi procurori rezolvă problema tehnică privind identificarea locației. Echipa operativă identifică și proprietarul mașinii care apare în imaginile de pe camera de supraveghere. Adjunctul IPJ Olt propune să intre în casă, chiar dacă nu exista mandat de percheziție, dar procurorii nu sunt de acord. Le spun polițiștilor că probele ridicate în lipsa mandatului ar putea fi anulate în instanță și dau drept argument o circulară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, conform căreia probele obținute în afara intervalului orar scris pe mandatul de percheziție sunt nule”
Raportul Poliţiei:
Ministrul de Interne, Nicolae Moga, a demisionat după numai 6 zile în funcție.Anunțul a fost făcut prin intermediul unei declarații de presă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro