MENIU CAUTĂ
02 Aug. 2018 22:38

ICCJ: Procurorul Lucian Onea rămâne sub control judiciar. Fostul șef al DNA Ploiești contestase decizia Parchetului General

Distribuie

Procurorul Lucian Onea rămâne sub control judiciar, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins joi, 2 august, ca nefondată, plângerea formulată de procurorul Lucian Onea, fost şef al DNA (Direcția Națională Anticorupție) Ploieşti, prin care acesta solicita revocarea măsurii controlului judiciar.

Lucian Onea a contestat la instanţa supremă măsura controlului judiciar dispusă împotriva lui de Parchetul General, într-un dosar în care este cercetat pentru participaţie improprie, sub forma complicităţii, la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.

Dosarul a fost deschis în urma unor plângeri penale depusă de deputatul Andreea Cosma şi fratele ei, Vlad Cosma.

Pe 27 iulie, Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu au fost puşi, de Parchetul General, sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, ei având interdicţia de a comunica între ei şi cu anumite persoane, de a exercita profesia de procuror şi de a deţine arme.

Trei zile mai târziu, CSM a decis suspendarea din funcţie a procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu.

Parchetul General susţine că, în anul 2015, Lucian Onea şi Mircea Negulescu au determinat prin constrângere un martor (Vlad Cosma – n.r.), ameninţându-l în mod direct că o vor inculpa pe sora acestuia (Andreea Cosma – n.r.), să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/ liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”.

Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti. De altfel, Vlad Cosma îi acuză pe procurorii DNA Negulescu și Onea că au ‘fabricat dosare’.

Parchetul mai arată că, deşi ştia că probele sunt ticluite în mod mincinos de martor, Lucian Onea a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracţiunea de corupere a alegătorilor, prezentând instanţei, drept probe, documentele ticluite.


Citește și: VIDEO / Ministrul Educației, Valentin Popa, noi greșeli gramaticale. ”Manualele şcolare este un subiect intens”


Citește mai multe despre Lucian Onea, decizie, iccj, procuror și Sentinţă pe Libertatea.

Comentarii