Mergi direct la conținut »
Produsul intern brut, majorat pe consum. Producția a scăzut. Ce se întâmplă cu exporturile
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Produsul intern brut, majorat pe consum. Producția a scăzut. Ce se întâmplă cu exporturile

Produsul intern brut, majorat pe consum. Producția a scăzut. Ce se întâmplă cu exporturile

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut, iar valoarea mai ridicată s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consumul final al populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,4% ( contribuind cu 3,4% la creşterea PIB). În plus, și investițiile au contribuit la creșterea PIB (al căror volum s-a majorat cu 4,8%, contribuind cu 0,8% la creşterea PIB). În minus a fost însă exportul net (-0,6%), ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii. Aceste cifre au fost furnizate de Institutul Național de Statistică despre creșterea economiei în primele 3 luni. Totuși, produsul intern brut în trimestrul I 2018 s-a menţinut, în termeni reali, la acelaşi nivel cu cel înregistrat în trimestrul IV 2017, creșterea trimestrială fiind zero.

De Mihai Niculescu,

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, PIB a înregistrat o creştere cu 4,0% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2018, nefiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 126 din 15 mai 2018.

Pe seria ajustată sezonier, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2018 a fost de 222,72 miliarde de lei preţuri curente, menţinându-se – în termeni reali – la acelasi nivel cu trimestrul IV 2017 şi în creştere cu 4,2% faţă de trimestrul I 2017.

Pe serie brută Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2018 a fost de 176,70 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,0% faţă de trimestrul I 2017.

Pe categorii de resurse, la creşterea PIB, în trimestrul I 2018 faţă de trimestrul I 2017, au contribuit aproape toate ramurile din economie, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri:

Industria, motorul PIB în continuare

Industria (+1,0%), cu o pondere de 23,0% la formarea PIB şi care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 4,4%;

Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,8%), cu o pondere de 20,0% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,1%.

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar
Recomandări

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar

 

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2018 faţă de varianta „semnal” publicată în Comunicatul de presă nr. 126 din 15 mai 2018 fiind nesemnificativă.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.


Ce afaceri mai are Elena Udrea în România. Hoteluri la băi și culturi de orez


 

Close
Închide
  Close