Cuprins:
Proiectul este co-finanțat prin PNRR
Proiectul „Sistem de panouri fotovoltaice Kronospan Sebeș” este co-finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în baza contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Energiei în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții pentru PNRR – Componenta 6. Energie.
„Un proiect foarte important pentru noi, realizat prin PNRR, cu aproape 51 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Finanțarea din PNRR este de aproape 15 milioane de lei. În total, cele două fabrici pe care le avem, la Sebeș și la Brașov, consumă undeva la 35 Megawați oră, ceea ce este destul de mult. În momentul acesta, cu acest proiect pe care l-am implementat, 30% din consumul nostru de energie electrică va avea surse regenerabile.
A fost un proiect foarte interesant pentru noi. Este cel mai mare proiect, de fapt, de panouri fotovoltaice de pe acoperiș din România și se înscrie în trendul nostru referitor la sustenabilitate, pe care nu-l avem doar în România, ci peste tot acolo unde producem”, a declarat Oana Bodea, CEO Kronospan România, în cadrul conferinței.
Volt, lider în domeniul soluțiilor de energie regenerabilă în România, specializat în proiectarea, implementarea și mentenanța sistemelor fotovoltaice de mari dimensiuni a dezvoltat și pus în funcțiune proiectul de la Sebeș.
Adrian Săcuiu, cofondator Volt, a spus faptul că implementarea acestuia și interconectarea sistemului cu fabrica Kronospan de la Sebeș au fost efectuate în perioada 8 iunie 2022 – 29 noiembrie 2024.
Obiectivul general al proiectului
În ceea ce privește obiectivul general al proiectului, acesta este realizarea și punerea în funcțiune a unei instalații noi de producere a energiei electrice din surse solare de 9,24 MW, cu un factor de capacitate de 15,92%, care reprezintă echivalentul a 1.299 h/an în medie de funcționare în primii 20 de ani ai perioadei de operare, și o producție totală de energie electrică din surse solare de 240.055 MWh în primii 20 de ani de operare a instalației. Întreaga producție a capacității nou instalate este folosită pentru consumul propriu al beneficiarului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro