MENIU CAUTĂ
13 Mar. 2018 17:36

Proiect de Unire a Republicii Moldova cu România, în Parlamentul de peste Prut

Distribuie

Proiect de Unire a Republicii Moldova cu România, în Parlamentul de peste Prut. Deputații Partidului Liberal au înregistrat în Parlamentul de la Chișinău un proiect al Declarației de Unire a Republicii Moldova cu România. Anunțul a fost făcut de președintele PL, Mihai Ghimpu, în timpul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Ghimpu, PL solicită parlametului basarabean să se convoace într-o ședință solemnă, pe 27 martie, când se împlinestc 100 de ani de la unirea Republicii Moldova cu România. Parlamentulului i se solicită să adopte Declarația de Unire a Basarabiei cu patria mamă ca unică soluție de restabilire a adevărului istoric, de aderare la Uniunea Eruopeană și de integrare în NATO, pentru asigurarea bunăstării și libertății populației din stânga Prutului. Decizia de a înregistra un astfel de proiect a fost luată la ședința Consiliului Republican al PL, care a avut loc pe 12 martie, scrie timpul.md.

Ghimpu susține că în cazul în care Parlamentul va respinge examinarea și adoptarea Declarației de Unire a Republicii Moldova cu România, Biroul Politic al PL se obligă să organizeze colectarea semnăturilor de la cetățeni pentru a realiza deziteratul unirii. Dacă, însă, Declarația de Unire va fi semnată, '„nu rămâne decât ca legile României să treacă Prutul', a punctat Mihai Ghimpu.

„(…) Cunoaştem că peste 100 de localităţi au semnat Declaraţia de unire cu România, lumea vrea asta. Noi nu rămânem surzi la solicitările cetăţenilor”, a subliniat liderul PL, Mihai Ghimpu, într-o conferinţă de presă la Chişinău.

Întrebat dacă la ședința Consiliului Republican al PL s-au discutat eventualele candidaturi pentru alegeri locale din Chișinău și Bălți, președintele Partidului Liberal a spus că subiectul nu s-a abordat, iar candidații PL vor fi anunțați în cadrul altei conferințe de presă.

110 localități de peste Prut au semnat până acum o Declarație simbolică de Unire cu România.

Cu toate acestea, introducerea limbii române în Constituție nu este agreată de majoritatea moldovenilor. Potrivit unui sondaj IMAS, doar 34% dintr emoldoveni aprobă o astfel de inițiativă, iar 63% sunt împotrivă.

Sondajul a fost efecutat în perioada 16 februarie – 6 martie 2018, pe un eșantion de 1.099 de persoane, având o marjă de eroare de +/- 3%.

Satul natal al lui Igor Dodon a semnat pentru unirea cu România

Satul natal al președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a votat la începutul lunii martie o declarație simbolică de unire cu România. Astfel, peste 500 de localnici din Sadova, printre care și primarul și mai mulți consilieri, și-au pus semnătura pe document.

Localitatea aflată în raionul Călărași a beneficiat direct de sprijinul țării noastre. Anul trecut, grădinița din sat a fost renovată cu banii guvernului de la București, iar la evenimentul de inaugurare a participat chiar Igor Dodon.


EXCLUSIV/ România a pierdut un credit de 465 milioane de euro pentru o magistrală de metrou dintr-un motiv absurd

EXCLUSIV/ Nico a apărut cu părul creţ la ultimul concert. Cum explică artista schimbarea radicală de look

REPORTAJ/Meci caritabil de hochei pentru un tată fără picior care-şi creşte singur copiii, după ce mama micuților a murit

FOTO: EPA

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Cum se circulă în Norvegia
Loading...
Comentarii