Potivit proiectului de lege, parteneriatul civil se va oficializa prin intermediul primăriilor, printr-o procedură simplă şi fără costuri suplimentare pentru cei care doresc să îşi oficializeze relaţia de cuplu.
Partenerii dintr-o uniune consensuală trebuie să aibă dreptul la protecţia bunurilor, la accesul la servicii medicale şi reprezentare în caz de pierdere a capacităţii de a decide pentru sănătatea proprie, la abitaţie, la succesiune în caz de deces ş.a.m.d. – drepturi civile ce decurg din Constituţia României şi legile în vigoare, precum şi din statutul de membru al Uniunii Europene şi parte a tratatelor şi structurilor internaţionale.
Uniunile consensuale – cuplurile care aleg să nu se căsătorească – prezintă un trend ascendent în ultimii ani, atât la nivel internaţional, cât şi naţional. Convieţuirea în afara căsătoriei este o stare de fapt ce nu mai poate fi ignorată, fiind necesar să devină şi o stare de drept, se menţionează în expunerea de motive a proiectului de lege.
„Toţi cetăţenii au dreptul la protecţie din partea statului cu privire la viaţa privată, în virtutea principiului nediscriminării şi al egalităţii, independent de starea civilă. În România, circa 800.000 de persoane trăiesc în uniuni consensuale, potrivit ultimului recensământ naţional. Vorbim despre datele oficiale din anul 2011 – în prezent numărul lor real este, cel mai probabil, mult mai mare”, a explicat deputata Bîzgan, iniţiatoarea proiectului.
Aceasta atrage atenţia că, ”în 2018, într-o ţară europeană, legiuitorul încă mai condiţionează recunoaşterea unor drepturi civile de instituţia căsătoriei, ceea ce duce la discriminarea bărbaţilor şi femeilor care aleg să aibă o relaţie de cuplu fără să se căsătorească”.
Ţinând cont de evoluţiile sociale cu privire la relaţiile de cuplu şi de familie, se impune deci o actualizare şi o aliniere a legislaţiei ce le reglementează, iar parteneriatul civil reprezintă un prim pas în acest sens, se mai arată în expunerea de motive a legii.
Social-democrații au discutat, luni, despre organizarea referendumului pentru familie, în cadrul Biroului Permanent Naţional la PSD. Inițiativa cetățenească privind redefinirea familiei ca uniune între bărbat și femeie este blocată la Senat, în acest moment.
Președintele PSD, Liviu Dragnea a anunțat că imediat după promulgarea modificărilor la legea referendumului, inițiativa cetățenească privind redefinirea familiei tradiționale va intra în linie dreaptă, pentru adoptare în Parlament. În plus, șeful PSD a spus că se va iniția și o dezbatere privind un ”anumit tip de parteneriat civil”.
În legislatura care s-a încheiat în 2016 a mai existat un proiect de lege privind partaneriatul civil, al deputatului independent Remus Cernea, care nu a primit votul final al Parlamentului. El a apelat la un mod inedit pentru a-și promova proiectul de lege. El și-a cerut iubita, Ioana, în parteneriat civil, pe holul Parlamentului.
Ulterior, proiectul de lege inițiat de fostul deputat Remus Cernea a primit aviz pozitiv în comisia de drepturile omului din Camera Deputaților, însă votul final, în plenul Camerei, nu s-a mai dat.
Citește și: VIDEO REPORTAJ / Noua generație din satele Republicii Moldova, față în față cu Centenarul Marii Uniri