UPDATE ora 16.00 Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că trebuie organizat un referendum pe tema redefinirii familiei în Constituţie.
„Eu rămân la convingerea că nu putem să neglijăm trei milioane de semnături ale cetăţenilor români pe această problemă. Suntem obligaţi, practic, să organizam un referendum şi, sigur, celor care au îngrijorări că România va deveni mai puţin liberală, eu am să le spun că nu. Avem în acelaşi timp în vedere să cadrăm, din punct de vedere legal, cât mai bine parteneriatul civil şi în aşa fel încât să putem da un anumit confort şi celor care aparţin altor tipuri de minorităţi”, a afirmat Tăriceanu la Parlament.
UPDATE ora 13.30 Președintele PSD a vorbit, luni, după ședința Biroului Permanent Național, despre calendarul dezbaterii inițiativei privind redefinirea familiei, în legea fundamentală și organizarea referendumului pentru familia tradițională. El a arătat că legea referendumului intră luni la votul final în Senat și apoi urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, în procedură de urgenţă.
”După ce preşedintele o promulgă, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, vom decide imediat să se continue procedura în Senat, respectiv votul efectiv pentru revizuirea Constituţiei şi stabilirea datei referendumului”, a declarat luni Liviu Dragnea.
Liderul social-democraţilor a subliniat că trebuie reglementată şi situaţia unei anumite minorităţi, și anume reglementarea partaneriatului civil. ”Reiterez ce am spus în mai multe rânduri – nu putem să nu analizăm şi situaţia unei minorităţi din România şi anume să discutăm serios despre oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil şi i-am rugat pe colegii mei, l-am rugat pe domnul Victor Negrescu să poarte discuţii cu ONG-urile din domeniu pentru a merge nu neapărat în paralel către o formă legislativă prin care să se reglementeze şi această situaţie”, a afirmat Dragnea.
Întrebat, înaintea şedinţei, dacă se va discuta despre referendumul pentru familie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus: „Da”.
Vicepremierul Paul Stănescu a declarat, la rândul lui, că este posibilă organizarea unui referendum în luna mai, pe acest subiect.
„Conform graficului, cred că da, va fi referendum pentru familie”, a precizat Stănescu, la BPN. Întrebat dacă scrutinul ar putea avea loc în primăvara acestui an, respectiv în luna mai, Stănescu a spus că, „din toate calculele, aşa ar trebui să fie”.
În plenul Senatului se află, pe ordinea de zi, proiectul privind referendumul pentru revizuirea Constituției, care poate fi organizat în maximum 30 de zile de la adoptare.
În vara lui 2017, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu anunța că referendumul pentru redefinirea familiei prin revizuirea Constituției ar putea avea loc cel mai probabil în toamnă.
Inițiativa cetățenească privind redefinirea familiei tradiționale a fost adoptată de deputați pe 9 mai. Proiectul prevede modificarea Constituției în privința redefinirii familiei tradiționale, ca uniune între bărbat și femeie.
Potrivit propunerii de modificare, în Constituție se va preciza că ”familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Dacă legea va fi adoptată și de Senat și apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis, se va organiza un referendum pentru revizuirea Constituției, prin care definiția familiei va însemna căsătoria dintre un bărbat și o femeie, și nu căsătoria între soți, cum este prevăzut, în prezent, în legea fundamentală.