Cetățenii nord-coreeni au putut vedea lansările în direct, fiind transmise de către televiziunea națională. În imagini, se poate vedea și liderul
Kim Jong-un, care urmărește acțiunea militară cu ajutoul unui binoclu.
Preşedintele american, care speră să convingă Phenianul să renunţe la programul său nuclear, s-a întâlnit luna trecută cu liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru a treia oară, notează Agerpres.
Întâlnirea, care a avut loc în zona demilitarizată, nu a fost urmată de măsuri diplomatice concrete, care să ducă la îmbunătăţirea relaţiilor dintre Washington şi Phenian.
Lansarea celor două proiectile vine și pe fondul vizitei în Coreea de Sud a lui John Bolton, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui american, Donald Trump. Bolton s-a aflat miercuri la Seul pentru a discuta mai multe subiecte strategice.
Reacția Japoniei după lansarea proiectilelor
Tirurile de „proiectile” efectuate de Coreea de Nord sunt „extrem de regretabile”, a declarat joi ministrul nipon al apărării, Takeshi Iwaya, precizând că acestea nu au atins teritoriul Japoniei, nici zona sa economică exclusivă.
„Dacă este vorba despre rachete balistice, este o încălcare a rezoluţiilor ONU (…) Recentele tiruri de proiectile sunt extrem de regretabile”, a declarat el presei.
La Seul, statul-major interarme sud-coreean a informat că Phenianul a tras primul proiectil joi la orele 05.34 (miercuri, 20.34 GMT) şi al doilea la 05.57 (miercuri, 20.57 GMT).
Fiecare proiectil a parcurs o distanţă de circa 430 de kilometri, potrivit statului-major de la Seul. A
Autorităţile sud-coreene şi americane „sunt în curs de analizare” a caracteristicilor celor două tiruri, a adăugat sursa.
Coreea de Nord a arestat un pescador rusesc, în urmă cu o săptămână
Coreea de Nord reţine de o săptămână o navă de pescuit rusă cu 17 membri ai echipajului la bord, acuzaţi că au încălcat apele teritoriale nord-coreene, a anunţat miercuri Moscova.
Nava a fost sechestrată pe 17 iulie în Marea Japoniei de gărzile de coastă nord-coreene, care acuză echipajul că „a încălcat regulile de intrare şi de şedere pe teritoriul Coreii de Nord”, a precizat Ministerul rus al Afacerilor Extern (MAE) într-un comunicat.
Nava, care aparţine „Societăţii de pescuit Nord-Est”, cu sediul în regiunea Sahalin din Extremul Orient rus, transporta 17 membri ai echipajului, 15 ruşi şi doi sud-coreeni. Aceasta este ancorată în prezent în portul Wonsan, potrivit aceleiaşi surse.
Căpitanul, adjunctul său şi doi marinari sud-coreeni au fost cazaţi într-un hotel din acest oraş portuar situat pe ţărmul Mării Japoniei, în timp ce ceilalţi marinari au rămas pe navă, a precizat într-un comunicat Ambasada Rusiei la Phenian.
Luni, diplomaţii consulatului Rusiei în Coreea de Nord s-au întâlnit cu membrii echipajului care au „toţi o stare de sănătate bună”, subliniază aceeaşi sursă.
Ambasada Rusiei rămâne în contact permanent cu autorităţile nord-coreene şi ia toate măsurile necesare pentru soluţionarea acestei situaţii în cel mai scurt termen, precizează Ambasada Rusiei la Phenian.
La rândul său, ministrul sud-coreean al Unificării a anunţat miercuri că nava XIANG HAI LIN 8 a fost confiscată pe 17 iulie în apele teritoriale nord-coreene ale Mării Japoniei, după ce a părăsit în ajun oraşul sud-coreean Sokcho, situat la 160 km nord-est de Seul.
„Guvernul sud-coreean va face tot posibilul pentru a asigura securitatea cetăţenilor noştri, urmează să ia măsuri pozitive prin intermediul canalelor intercoreene şi să lucreze în strâns contact cu guvernul rus”, a subliniat ministerul într-un comunicat.
Ambasada Coreii de Nord în Rusia a afirmat miercuri că căpitanul navei confiscate „a recunoscut că a încălcat frontiera nord-coreeană”.
Gărzile de coastă nord-coreene urmează să inspecteze nava, potrivit unui comunicat al ambasadei.
„Dacă nicio încălcare nu este detectată în cursul inspecţiei, nava va fi eliberată”, se afirmă în comunicat.
FOTO: EPA