Mergi direct la conținut »
Coreea de Nord a lansat două proiectile neidentificate către Marea de Est. Japonia: "Extrem de regretabil" Galerie foto
4imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Coreea de Nord a lansat două proiectile neidentificate către Marea de Est. Japonia: "Extrem de regretabil"

Coreea de Nord a lansat două proiectile neidentificate către Marea de Est. Japonia: „Extrem de regretabil”

Coreea de Sud a anunţat că Phenianul a tras joi două "proiectile neidentificate" care s-au prăbuşit în Marea de Est (numită şi Marea Japoniei). Informaţia este confirmată de Washington, care a precizat că au fost dispozitive cu "rază scurtă de acţiune".

De Dragoș Tănase,

Cetățenii nord-coreeni au putut vedea lansările în direct, fiind transmise de către televiziunea națională. În imagini, se poate vedea și liderul
Kim Jong-un, care urmărește acțiunea militară cu ajutoul unui binoclu.

Preşedintele american, care speră să convingă Phenianul să renunţe la programul său nuclear, s-a întâlnit luna trecută cu liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru a treia oară, notează Agerpres.

Întâlnirea, care a avut loc în zona demilitarizată, nu a fost urmată de măsuri diplomatice concrete, care să ducă la îmbunătăţirea relaţiilor dintre Washington şi Phenian.

Lansarea celor două proiectile vine și pe fondul vizitei în Coreea de Sud a lui John Bolton, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui american, Donald Trump. Bolton s-a aflat miercuri la Seul pentru a discuta mai multe subiecte strategice.

Reacția Japoniei după lansarea proiectilelor

Tirurile de „proiectile” efectuate de Coreea de Nord sunt „extrem de regretabile”, a declarat joi ministrul nipon al apărării, Takeshi Iwaya, precizând că acestea nu au atins teritoriul Japoniei, nici zona sa economică exclusivă.

„Dacă este vorba despre rachete balistice, este o încălcare a rezoluţiilor ONU (…) Recentele tiruri de proiectile sunt extrem de regretabile”, a declarat el presei.

La Seul, statul-major interarme sud-coreean a informat că Phenianul a tras primul proiectil joi la orele 05.34 (miercuri, 20.34 GMT) şi al doilea la 05.57 (miercuri, 20.57 GMT).

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini
Recomandări

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini

Fiecare proiectil a parcurs o distanţă de circa 430 de kilometri, potrivit statului-major de la Seul. A

Autorităţile sud-coreene şi americane „sunt în curs de analizare” a caracteristicilor celor două tiruri, a adăugat sursa.

Recent, patru șefi ai unei companii chineze au fost inculpaţi în Statele Unite. Sunt acuzați că au oferit ajutor programului militar nord-coreean

Coreea de Nord a arestat un pescador rusesc, în urmă cu o săptămână

Coreea de Nord reţine de o săptămână o navă de pescuit rusă cu 17 membri ai echipajului la bord, acuzaţi că au încălcat apele teritoriale nord-coreene, a anunţat miercuri Moscova.

Nava a fost sechestrată pe 17 iulie în Marea Japoniei de gărzile de coastă nord-coreene, care acuză echipajul că „a încălcat regulile de intrare şi de şedere pe teritoriul Coreii de Nord”, a precizat Ministerul rus al Afacerilor Extern (MAE) într-un comunicat.

Șase orașe chineze au fost închise din cauza epidemiei de coronavirus. La Wuhan, autoritățile vor să ridice un spital în șase zile
Recomandări

Șase orașe chineze au fost închise din cauza epidemiei de coronavirus. La Wuhan, autoritățile vor să ridice un spital în șase zile

Nava, care aparţine „Societăţii de pescuit Nord-Est”, cu sediul în regiunea Sahalin din Extremul Orient rus, transporta 17 membri ai echipajului, 15 ruşi şi doi sud-coreeni. Aceasta este ancorată în prezent în portul Wonsan, potrivit aceleiaşi surse.

Căpitanul, adjunctul său şi doi marinari sud-coreeni au fost cazaţi într-un hotel din acest oraş portuar situat pe ţărmul Mării Japoniei, în timp ce ceilalţi marinari au rămas pe navă, a precizat într-un comunicat Ambasada Rusiei la Phenian.

Luni, diplomaţii consulatului Rusiei în Coreea de Nord s-au întâlnit cu membrii echipajului care au „toţi o stare de sănătate bună”, subliniază aceeaşi sursă.

Ambasada Rusiei rămâne în contact permanent cu autorităţile nord-coreene şi ia toate măsurile necesare pentru soluţionarea acestei situaţii în cel mai scurt termen, precizează Ambasada Rusiei la Phenian.

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație
Recomandări

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație

La rândul său, ministrul sud-coreean al Unificării a anunţat miercuri că nava XIANG HAI LIN 8 a fost confiscată pe 17 iulie în apele teritoriale nord-coreene ale Mării Japoniei, după ce a părăsit în ajun oraşul sud-coreean Sokcho, situat la 160 km nord-est de Seul.

„Guvernul sud-coreean va face tot posibilul pentru a asigura securitatea cetăţenilor noştri, urmează să ia măsuri pozitive prin intermediul canalelor intercoreene şi să lucreze în strâns contact cu guvernul rus”, a subliniat ministerul într-un comunicat.

Ambasada Coreii de Nord în Rusia a afirmat miercuri că căpitanul navei confiscate „a recunoscut că a încălcat frontiera nord-coreeană”.

Gărzile de coastă nord-coreene urmează să inspecteze nava, potrivit unui comunicat al ambasadei.

„Dacă nicio încălcare nu este detectată în cursul inspecţiei, nava va fi eliberată”, se afirmă în comunicat.

FOTO: EPA

Close
Închide
  Close