Mergi direct la conținut »
Proiectul Cărții electronice de identitate, inițiat de Ministerul de Interne, este blocat de Ministerul Comunicațiilor în Parlament
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Proiectul Cărții electronice de identitate, inițiat de Ministerul de Interne, este blocat de Ministerul Comunicațiilor în Parlament

Proiectul Cărții electronice de identitate, inițiat de Ministerul de Interne, este blocat de Ministerul Comunicațiilor în Parlament

Situație incredibilă în Parlament: Proiectul Cărții electronice de Identitate, inițiat de Ministerul de Interne, la sfârșitul anului trecut, nu are susținere din partea unui alt minister PSD, cel al Comunicațiilor, din același Guvern PSD și este blocat, astfel, la comisia de IT din Camera Deputaților. Situația a fost prezentată de deputatul USR Cristian Ghinea, care anunță că USR este dispus să susțină această inițiativă care ajută procesul de debirocratizare a statului și ar ajuta cetățenii să semneze digital toate actele administrative.

De Valentina Postelnicu,

”În Parlament se află proiectul de lege al Cărții electronice de Identitate. Cartea electronică de identitate ne-ar permite să ne autentificăm în relația cu statul și să semnăm digital documentele pe care ni le cere administrația. Simplu, eficient, de la calculator, de acasă, fără să mai fie nevoie să batem drumul și să pierdem timp inutil pe la ghișee”, a scris Ghinea pe Facebook.

Potrivit lui Cristian Ghinea, proiectul de lege, inițiat de Ministerul de Interne, este susținut de guvern și are avize din partea ministerelor de Finanțe și al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și este susținut și de Uniunea Salvați Român.

”Dar ca de fiecare dată când PSD vine cu o inițiativă bună, se întâ mplă ceva. În Comisia de IT a Camerei Deputaților, asociația firmelor private care vând certificate digitale s-a opus furibund acestei legi. Unde au găsit ele sprijin? La Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, care, prin vocea sub-secretarului de stat Carmen Elian, s-a opus la rândul său proiectului de lege susținut de… guvernul din care face parte. Situația este tragi-comică: un minister PSD blochează o lege susținută de guvernul PSD. Discuția legii s-a amânat, parlamentarii PSD nu mai pricepeau nimic”, a mai spus Ghinea.

Guvernul a aprobat, în octombrie 2017, în timpul mandatului lui Mihai Tudose la Palatul Victoria, un proiect de lege care prevede că românii vor putea opta pentru cartea de identitate electronică.

Cine e bărbatul diagnosticat cu noul coronavirus care a stat în România! Unde s-a plimbat în cel 5 zile
Recomandări

Cine e bărbatul diagnosticat cu noul coronavirus care a stat în România! Unde s-a plimbat în cel 5 zile

 

Cartea electronică de identitate (CEI) va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și în sisteme informatice ale altor instituții publice sau private, precum și utilizarea semnăturii electronice, în condițiile legii. CEI va facilita astfel accesul cetățeanului la diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare etc.), cu efecte majore privind simplificarea relației cu autoritățile publice, creșterea calității și accesibilității serviciilor publice”, spunea atunci Executivul.

Citește și: #salvatipipera | Fostul arhitect-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, la interviurile Libertatea. Cum poate fi transformată zona Pipera (VIDEO)

Close
Închide
  Close