MENIU CAUTĂ
14 Iun. 2018 14:49 , de Valentina Postelnicu

Proiectul prin care aleșii locali pot avea afaceri în privat și incompatibilitățile se prescriu după 3 ani, atacat la CCR de Klaus Iohannis

Distribuie

Proiectul prin care aleșii locali pot avea afaceri în privat și incompatibilitățile se prescriu după 3 ani, atacat la CCR de Klaus Iohannis. Președintele României a trimis, joi, Curții Constituționale, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

”Se poate susține că prin eliminarea unor cazuri de incompatibilitate este înlăturată o garanție a exercitării funcției publice cu imparțialitate și departe de interese care ar putea să împiedice realizarea sa exclusiv în interes public”, a spus președintele în sesizarea către CCR.

Șeful statului arată că, în acord cu jurisprudența Curții Constituționale, apreciază că scopul inițial urmărit de către legiuitor – respectiv acela de a asigura integritatea mandatului aleșilor locali, inclusiv prin înlăturarea tuturor celor care dovedesc dispreț față de lege și valorile comunității – este puternic afectat prin modificarea legislativă preconizată, care lipsește de eficiență lupta împotriva corupției la nivelul administrației locale, precum și cadrul legislativ în materie de integritate.

Deputaţii au adoptat legea care permie aleşilor locali să aibă alte activităţi în mediul privat, care nu au legătură cu activitatea din administraţie. Mai mult, prin proiectul de lege, conflictul de interese  şi incompatibilităţile se prescriu după trei ani. Opoziţia a criticat legea, acuzând coaliţia de guvernare că „lucrează pentru primarii condamnaţi”. Camera Deputaţilor este decizională în acest caz, iar legea merge la promulgare.

Deputaţii au adoptat proiectul de lege prin care primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene, plus consilierii locali şi judeţeni vor avea voie să aibă afaceri în mediul privat, dacă activitatea nu are legătură cu mandatele lor. Este vorba despre un proiect iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

Cătălin Rădulescu, deputatul căruia PSD i-a retras sprijinul politic, a declarat de la tribună că se așteaptă această lege, de către primari, de peste 4 ani de zile.

”Sper să o trecem și mulțumesc colegilor liberali care o vor susține, pentru că se așteptă să fie reparată de mulți ani de zile. Dumnevoastră credeți că un primar care crește oi sau face miere are o problermă cu activitatea Primăriei? Sau că el, în timpul liber nu poate face aceste activități? Această lege a creat numai aberații, de la început”, a spus Rădulescu, precizând că sunt peste 580 de primari în procese pe incompatibilități legate de implicarea în diferite afaceri.

”Astăzi facem o reparație morală”, a concluzionat Rădulescu.

Parlamentarii PNL au susținut alături de PSD dreptul primarilor de a face afaceri. ”Nu vă mai uitați la cei din administrația locală ca la niște infractori”, a spus deputatul PNL Florin Roman, în plenul Camerei Deputaților, el arătând că salariile primarilor sunt mici și că în alte țări, cei din administrația locală au și business-uri.

Citește și: REPORTAJ/ Viață de badantă în Italia. ”Dormeam în pat cu o bătrână care urla toată noaptea. Lipsa somnului, dorul de casă și singurătatea m-au terminat…”

Citește mai multe despre ccr și proiect de lege pe Libertatea.

Comentarii