MENIU CAUTĂ
01 Aug. 2018 11:58

Propunerea României pentru nominalizările la Premiile Oscar 2019

Distribuie

Filmul ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude, a fost desemnat propunerea României pentru o nominalizare la categoria ”Cel mai bun film într-o limbă străină” la gala premiilor Oscar 2019.

Lungmetrajul, recompensat cu Globul de cristal la Festivalul de la Karlovy Vary 2018, a primit majoritatea voturilor în ședința Comitetului de selecție anuală a fimului românesc pentru participarea la secțiunea „Cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar, scrie Hotnews.

Potrivit site-ului Consiliului Național al Cinematografiei, comitetul, stabilit de CNC, a fost alcătuit din Dana Duma, Magda Mihăilescu, Ionuț Mareș, Balint Zagoni, Iulia Blaga, Andra Petrescu, Cristina Corciovescu, Marilena Ilieşiu şi Claudiu Turcuş.

Filmele eligibile au fost cele care, potrivit regulamentului Oscar, au avut sau vor avea premiera între 1 octombrie 2017 și 30 septembrie 2018 și ai căror producători și-au exprimat opțiunea de a participa la preselecție, precizează sursa citată.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” arată povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din al Doilea Război Mondial pentru un spectacol de stradă.

În film joacă următorii actori: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ. Imaginea este realizată de Marius Pandaru (RSC) montajul – de Cătălin Cristuţiu, sunetul – de Jean Umanski, mixajul – de Cristinel Şirli, designul de sunet – de Dana Bunescu, decorurile şi costumele – de Iuliana Vîlsan.

Lungmetrajul a avut premiera mondială la Karlovy Vary pe 2 iulie. Presa străină a scris că pelicula este 'un semnal de alarmă inteligent' privind populismul, 'un interogatoriu provocator, sarcastic şi crucial între trecut şi prezent” şi „o comedie-dramă îndrăzneaţă”.

Radu Jude a mai regizat și filmul 'Aferim', candidat pentru selecția din 2016 a premiilor Oscar.

În cinematografele românești, pelicula va fi proiectată pentru prima dată pe 28 septembrie, dar va rula timp de o săptămână în avanpremieră, pentru pentru a îndeplini cerinţele regulamentului – filmele eligibile pentru nominalizare trebuie să fi rulat cel puţin şapte zile consecutiv într-un cinematograf din ţara de origine.


CITEȘTE ȘI: VIDEO/Miruna Berescu, directorul Festivalului Anonimul: „Oamenii vin la Sfântu Gheorghe și lasă grijile în urmă, pe apă'


 

Comentarii