Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

FOTO&VIDEO/ Proteste în București și în marile orașe. 45.000 de oameni au ieșit în stradă

45.000 de oameni au ieșit în stradă, duminică seară, în București și marile orașe din țară. 42 grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au chemat românii în stradă.

De Cătălin Lupășteanu,

În București, protestatarii au pornit în marș de la Guvern spre Palatul Parlamentului. Un moment tensionat a avut loc la plecarea din Piața Victoriei, între protestatari și jandarmii călare. Caii s-au speriat, din cauza mulțimii care încerca să avanseze pe bulevard, și au început să galopeze printre oameni. A avut loc apoi o mică busculadă între protestatari și jandarmi.

Proteste au fost și în marile orașe din România.

UPDATE – ora 22.20: Protestul s-a încheiat după aproape patru ore. Miile de oameni au plecat spre case după ce au scandat aproape o oră în fața Parlamentului, cu precădere în zona Camerei Deputaților.

UPDATE ora 21:51. Protestatarii care se află în fața Parlamentului au aprins luminile de la telefoanele mobile și continuă să scandeze lozinci antiguvernamentale. S-a cântat și imnul României.

UPDATE ora 21:35. Cei 20.000 de protestatari sunt în fața Parlamentului și cer demisia celor doi șefi ai Camerelor: Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE ora 21:08. Protestatarii își continuă marșul spre Parlament.

UPDATE ora 21:02. O parte din protestatari a ajuns în fața Ministerului Justiției. Oamenii cer demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader.

UPDATE ora 20:25. Protestatarii s-au oprit la troita de la Universitate dedicată celor căzuți la Revoluție, unde au ținut un moment de reculegere în amintirea acestora. Apoi, aceștia au cântat imnul României, după care au strigat „Demisia”.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

UPDATE ora 19:58. Circulația este blocată între Guvern și Parlament. Circa 20.000 de persoane se îndreaptă spre Palatul Parlamentului. Protestatarii își continuă drumul către Universitate pe toată lățimea Bulevardului Magheru.

 

UPDATE ora 19:30. Cei peste 10.000 de protestatari din Capitală au pornit în marș spre Parlament. Un mic incident a avut loc, între protestatari și jandarmi. Manifestanții au încercat să rupă cordonul de jandarmi și s-au îmbrâncit ușor cu forțele de ordine.

 

UPDATE ora 19:00. Traficul este restricționat pe Șoseaua Kiseleff între Str. Arh. Ion Mincu și Piața Victoriei. Protestul se desfășoară fără incidente.

Aproximativ 10.000 de persoane protestează în fața Guvernului. La protest participă persoane din toate categoriile de vârstă, de la tineri până la bătrâni. Oamenii strigă „Demisia”, „Infractorul”, „Dragnea, nu uita, asta nu e țara ta”, ” Justitie, nu corupție”, „PSD, ciuma roșie” sau „România, trezește-te”.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

UPDATE ora 18:30. Circa 3.000 de persoane sunt adunate la această oră în Piața Victoriei, în fața Guvernului, de unde vor pleca în marș spre Parlament.


Manifestații de amploare sunt anunțate duminică în București și în alte orașe ale țării, după ce Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa, dar și zeci de organizații au anunțat că vor protesta pentru retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Protestele sunt programate duminică, de la ora 18.00, în Bucureşti şi în aproape 80 de oraşe, precum şi în străinătate, la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris.

În Capitală, manifestanţii ar urma să plece din Piaţa Victoriei la ora 19.30 în marş către Parlament.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

„PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea legilor Justiţiei: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forţarea procedurilor parlamentare. Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este că România ajunge să fie un stat capturat”, se arată pe pagina evenimentului.

La protestul de duminică și-a anunțat prezența și fostul premier Dacian Cioloș. El transmite că pachetul de modificare a legilor justiției trebuie retras complet din Parlament și orice modificare ar trebui dezbătută cu experți din sistemul judiciar. El îi acuză pe cei de la putere că și-au pierdut legitimitatea. ”Cum să ai încredere în lupi să facă legile la stână?”, spune fostul prim-ministru.


Citește și: Mesajul înregistrat de Stela Popescu pe care urma să-l asculte o țară întreagă. Peste doar câteva zile | VIDEO


 

Close
Închide
  Close