Mergi direct la conținut »
Proteste în marile orașe din România, în paralel cu cel din București
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Proteste în marile orașe din România, în paralel cu cel din București

Proteste în marile orașe din România, în paralel cu protestul din București. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de legile justiției. 

De Cătălin Schipor, Ovidiu Matache, Mihaela Grădinaru, Raluca Diaconu,

Alba Iulia. Aproximativ 200 de persoane au protestat, duminică seara, la Alba Iulia, faţă de modificările fiscale adoptate de Guvern dar şi faţă de noile legi ale Justiţiei printre participanţi aflându-se şi filozoful Mihai Şora, în vârstă de 101 ani. Protestatarii s-au adunat în faţa Prefecturii Alba unde au rămas timp de mai bine de o oră ascultând melodii patriotice şi scandând lozinci împotriva Guvernului şi PSD precum „Jos Guvernul!”, „Hoţii, hoţii” sau „PSD ciuma roşie”.

După începerea protestului, participanţilor li s-a alăturat şi filozoful Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, care a spus că a dorit să participe la protest pentru că este interesat de „soarta cetăţii”. Filosoful, care a participat sâmbătă şi duminică la două evenimente organizate la Alba Iulia, a promis la finalul unui dintre aceştia că va ieşi în stradă alături de albaiulieni şi s-a ţinut de cuvânt. El a mers o perioadă de timp chiar şi în marş alături de protestatari pe străzile din Alba Iulia.

„Ce ne-am face fără justiţie? Am ajunge să ne conducă hoţii şi ticăloşii dacă nu ar exista justiţie(…) Guvernul trebuie să aibă urechi să audă să aibă ochi şi să vadă şi să tragă consecinţele. Nu poate să guverneze fără să se alinieze în întregime pe voinţa populaţiei pe care o guvernează. Un guvern este un slujitor(…) nu e un stăpân e un grup de oameni de bunăvoinţă sau aaş ar trebui să fie, care se pune în slujba intereselor generale, a intereselor poporului” a spus Mihai Şora.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Protestul de la Alba Iulia a durat aproximativ trei ore și a fost lipsit de incidente.

Cluj. Peste 1.500 de persoane protestează duminică seara în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca unde s-a deschis Târgul de Crăciun, acestea scandând „Dragnea nu uita România nu-i a ta” şi „Demisia” în timp ce în altă parte se aud colinde şi se citesc poveşti cu Moş Crăciun.

Protestatarii s-au adunat duminică seara în jurul orei 18 în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca chiar în interiorul Târgului de Crăciun. Ei au bannere şi afişe cu mesaje precum „Noi suntem statul paralel, Dragnea nu ai viză în el”, „Toţi pentru justiţie”, „Vă jucaţi cu focul, curând mămăliga va exploda”, „Curaj DNA vino şi îi ia” şi scandează „Nu vrem să fim conduşi de hoţi”, „Parlament penal marş la tribunal”, „Dragnea şi Tudorel sunteţi statul paralel”, „Dragnea nu uita România nu-i a ta”, „Hoţii la răcoare nu la guvernare”, „Tăriceanu şobolanul”, „Demisia”, potrivit Monitorul de Cluj.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Craiova. Aproximativ 1500 de craioveni au pornit în marş pe străzile Craiovei, scandând lozinci la adresa membrilor Partidului Social Democrat. Inițial, protestatarii s-au strâns în Piața „Mihai Viteazu” din Bănie, acolo unde este organizat Târgul de Crăciun, iar spațiul insuficient i-a determinat să mărşăluiască pe principalele bulevarde din oraş.

În Constanța, numărul protestatarilor a ajuns la 1.000. Câteva persoane aflate la balcon au început la un moment dat să arunce cu ouă în manifestanți.

În Timișoara, la jumătate de oră de la începerea protestului,  cei aproape 400 de manifestanți au pornit într-un marș spre Palatul Justiției, unde au stat și au scandat diverse mesaje. “Hoții la inchisoare, nu la guvernare”, “Dragnea, nu uita, pușcăria-i casa ta”, “Parlament penal, marș la Tribunal”, “Să vă fie frică, țara se ridică” sunt lozincile strigate de timișoreni în ploaie. Ei au cerut alegeri anticipate și demisia guvernului.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

FOTO: Raluca Diaconu

Aproximativ 3.000 de persoane mărşăluiesc pe principalele artere din Braşov, scandând lozinci împotriva PSD. Ptotestatarii s-au adunat iniţial în faţa Prefecturii Braşov apoi au mers în Piaţa Sfatului, unde au continuat protestul în faţa sediului PSD. Coloana de manifestanţi a pornit apoi în marş pe principalele străzi din centrul oraşului scandând „PSD, ciuma roşie“, „Hoţii, hoţii“, „Nu vrem să fim o naţie de hoţi“, „DNA să vină să vă ia“, „Jos, jos, Guvern mincinos“ sau „Dragnea nu uita, puşcăria-i casa ta“. Protestatarii se îndreaptă la ora transmiterii acestei ştiri înapoi spre Piaţa Sfatului.

FOTO: Mihaela Grădinaru

Aproximativ 600 de persoane protestează duminică seara, în fața sediului Prefecturii din Galați, manifestanții scandând „Hoții”, „DNA să vină să vă ia”, „PSD, ciuma roșie”, „Anticipate” sau „Ați reușit și ne-ați unit”. Totodată, ei au adus pancarte și bannere pe care scrie „Toți pentru justiție”, „Luptăm, justiția apărăm”, „Susținem DNA”, „Demisia Guvernului” sau „Pe noi ne manipulează conștiința”. Manifestanții spun că au ieșit în stradă în principal pentru a cere renunțarea la modificările legilor și justiției și Codului Fiscal.

Manifestanții strânși duminică seară în fața sediului Prefecturii din Galați au pornit, dupa circa o oră, în marș pe străzile Domneasca și Brăilei, blocând astfel circulația pe un sens de mers.

Protestul s-a incheiat după ora 21.00, în fața sediului Palatului de Justiție, fără să fie semnalate incidente.

FOTO: Ovidiu Matache

Close
Închide
  Close