Mergi direct la conținut »
Instanţa Supremă a decis reaudierea lui Liviu Dragnea
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

PSD continuă campania online în favoarea unei OUG care să anuleze condamnările date de completurile ilegale: „Mai ținem cont de drepturile fundamentale sau ne întoarcem la o Justiție de tip sovietic?”

De Valentina Postelnicu, . Ultimul update Miercuri, 13 februarie 2019, 10:36

Ad placeholder
Nicio zi fără o postare în favoarea OUG pentru anularea condamnărilor date de completurile ilegale. PSD vorbeşte, miercuri, pe pagina de Facebook, despre  o justiţie de tip sovietic şi face trimitere la Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale, a Uniunii Europene. Este a treia zi în care social-democraţii aduc argumente în favoarea Ordonanţei, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader fiind aşteptat să îşi asume acest act normativ, care ar urma să fie adoptat de Executiv.
PSD continuă campania online în favoarea unei OUG care să anuleze condamnările date de completurile ilegale: "Mai ținem cont de drepturile fundamentale sau ne întoarcem la o Justiție de tip sovietic?"
„Celor care încă susțin că Guvernul nu ar trebui să dea OUG pentru reinstituirea drepturilor fundamentale încălcate în procesele conduse de completele ilegale de la Înalta Curte le punem în vedere următorul fragment din Art. 47 din CARTA EUROPEANĂ A DREPTURILOR FUNDAMENTALE A UNIUNII EUROPENE: Orice persoană are dreptul la un proces echitabil, public și într-un termen rezonabil, în fața unei instanțe judecătorești independente și imparțiale, CONSTITUITĂ ÎN PREALABIL PRIN LEGE”, a scris PSD, pe pagina de Facebook.
Cei de la PSD continuă: „Deci dacă acele complete de la Înalta Curte nu au fost constituite prin respectarea legii, cum confirmă Curtea Constituțională, vorbim de încălcarea unui drept fundamental. Ce facem în această situație? Mai ținem cont de drepturile fundamentale sau ne întoarcem la o Justiție de tip sovietic?”.
Şi în urmă cu o zi, PSD a transmis, printr-o postare pe Facebook, că în orice stat membru al Uniunii Europene, dacă s-ar fi constatat că au existat procese conduse de completuri „nelegale sau condamnări pe baza unor protocoale secrete ilegale, cei condamnaţi ar fi fost imediat exoneraţi” şi a făcut o paralelă între condamnările politice de dinainte de 1989 cu cele din ultimii ani, care s-ar fi făcut cu încălcarea drepturilor omului.
Pe 7 februarie, PSD cita din reprezentanța Comisiei Europene din România, care, spunea partidul, „confirmă faptul că, alături de lupta anti-corupție și statul de drept, UNIUNEA EUROPEANĂ NU POATE FACE COMPROMISURI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE DREPTURILE OMULUI, iar România ca stat european nu poate face compromisuri în privința dreptului la un proces corect, care a fost încălcat sistematic prin completele ilegale de la Înalta Curte.
„Este deci necesară restabilirea acestui drept din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Completele ilegale de la Înalta Curte au lovit statul de drept, pentru că un stat de drept nu poate exista fără drepturile omului. De asemenea, au compromis lupta anti-corupție, întrucât au afectat grav încrederea opiniei publice față de imparțialitatea actului de justiție. Nu trebuie criticați cei care vin să repare, ci cei care au stricat!”, mai spunea atunci PSD.
 Ministrul Justiţiei, a anunţat, recent, că a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. „Am pregătit un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Vom putea face contestaţie în anulare, iar instanţa în complet legal îi va judeca, iar dacă sunt vinovaţi vor plăti, a declarat ministrul Justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că Ordonanţa anunţată de ministrul Justiţiei, în urma deciziei Curţii Constituţionale privind nelegalitatea protocoalelor secrete din justiţie, este „cras neconstituţională”, pentru că nu se poate aplica retroactiv, şi i-a transmis ministrului Tudorel Toader să citească Constituţia.

Şi premierul Viorica Dăncilă a declarat, săptămâna trecută, că va discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans aspecte referitoare la Justiţie, şi la actele normative pe care le pregăteşte guvernul, privind măsurile reparatorii, în cazul condamnărilor efectuate de completurile ilegale.

În aceeaşi seară, PSD a transmis un mesaj asemănător, pe pagina oficială de Facebook, despre Ordonanţa pe care ministrul Tudorel Toader o pregăteşte şi care ar putea intra curând în Guvern.

Citeşte şi:

Falsul medic ginecolog de la Spitalul Județean Ilfov n-a dat Capacitatea, a intrat la liceu cu media 1,68 și s-a retras din școală în clasa a IX-a! Mărturii ale pacientelor operate de ea

Momente grele pentru Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia. Calvarul a început după ce a cumpărat o casă
PARTENERI - GSP.RO
Momente grele pentru Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia. Calvarul a început după ce a cumpărat o casă
De ce a fost omorât, de fapt, Emi Pian. Motivele aiuritoare ale crimei între interlopi
PARTENERI - PLAYTECH.RO
De ce a fost omorât, de fapt, Emi Pian. Motivele aiuritoare ale crimei între interlopi
Horoscop 5 august 2020. Taurii fac evaluări greșite, mai ales în cauzele unor probleme din familie
HOROSCOP
Horoscop 5 august 2020. Taurii fac evaluări greșite, mai ales în cauzele unor probleme din familie
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close