UPDATE 15.45: Președintele PSD, Liviu Dragnea, declarații în direct după CEx:

Întrebat ce se va întâmpla dacă președintele Iohannis nu îl va numi pe noul ministru, Dragnea a declarat: „Dacă va intra în jocul ăsta neconstituțional, ne vom întâlni din nou în CEX și vom lua o decizie atunci”.

„Doamna prim ministru a spus că vrea și speră să se rezolve într-o zi sau două”, a spus acesta referindu-se la restrusturarea Guvernului.

„Nu, nu mai e cazul pentru că a început procedura parlamentară pentru cele două legi”, a spus Dragnea când a fost întrebat dacă prioritatea noului ministru o vor reprezenta cele două ordonanțe pe legile justiției. „Noul ministru al justiției, dacă va fi numit de președintele Iohannis, trebuie să avizeze acte normative din Ministerul Justiției. Să facă ceea ce trebuie să facă un ministru al Justiției: să se preocupe de starea bună a justiției din România”, a mai spus Dragnea.

UPDATE 15.30: Premierul României, Viorica Dăncilă, a făcut declarații după sedința CEx.

„S-a votat și s-a acceptat demiterea domnului Tudorel Toader. Eu sper să fie dublată și de o demisie. În cel mai scurt timp,  se pot depune actele necesare în privința colegelor care nu mai fac parte din Guvern”, a declarat premierul.

„Legat de nominalizări. La fonduri europene, Oana Florea. Este o colegă care are experiență, a lucrat la Bruxelles, știe cum lucrează instituțiile europene. Pentru români de pretutindeni, Liviu Brăiloiu. Liviu a stat mult timp în Spania, cunoaște diaspora. Pentru ministrul Justiției, nu am avut o propunere. Am hotărât împreună cu membri CEx ca propunerea PSD să fie Eugen Nicolicea. În opinia mea, s-a vorbit foarte mult în spațiul public despre justiție. Cred că Tudorel Toader a vorbit foarte mult despre anumite lucruri pe care le face, dar nu le-a făcut”, a mai spus Dăncilă.

„Cred că nu ați văzut vreun program de guvernare în care să fie menționate toate ordonanțele. În programul de guvernare spune că vom face dreptate până la capăt. Ordonanțele despre care vorbiți, lucrurile la care s-au făcut referire, au fost transpuse deja în Parlamentul României
Eu consider că este bine să mergem pe această variantă. Vom discuta cu președintele. Imediat ce voi ajunge la Guvern, voi avea o discuție cu domnul președinte. Sper ca domnul președinte să-și dea acordul și să accepte aceste norminalizări”, a mai declarat aceasta.

Noile propuneri de miniştri: Eugen Nicolicea, la Justiţie, Oana Florea la Fonduri Europene şi Tit Liviu Brăiloiu, la relaţia cu românii din diaspora

UPDATE ora 15.00 Comitetul Executiv Naţional a votat şi propunerea de înlocuitor pentru ministrul Tudorel Toader. Este vorba despre deputatul Eugen Nicolicea. În locul Rovanei Plumb, la Ministerul Fondurilor Europene, este propusă Oana Florea, deputat PSD, iar în locul Nataliei Intotero, la MInisterul relaţiei cu românii de pretutindeni a fost votat de PSD senatorul Tit Liviu Brăiloiu.

PSD a decis, astfel, să facă o remaniere guvernamentală, astfel că noile propuneri de miniştri merg la preşedintele Klaus Iohannis, pentru a smena decretele de numire în funcţie.

PSD îi retrage sprijinul politic lui Tudorel Toader. Dumitru Buzatu, singurul social-democrat care l-a susţinut, în CExN

UPDATE ora 14.40 Conducerea PSD a votat retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

În urma votului, premierul Viorica Dăncilă trebuie să decidă dacă îl remaniază pe ministru. Se discută şi varianta restructurării Guvernului, prin schimbarea unor ministere,  astfel încât votul pe noul Guvern să se dea în Parlament şi să se evite semnarea decretelor de numire de către preşedintele Klaus Iohannis.

A votat în favoarea ministrului doar liderul PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, care a declarat, la finalul şedinţei, că votul majo

Şedinţă secretizată la PSD. Telefoanele au fost lăsate la intrarea în sală.

UPDATE ora 13.40: Liderii PSD au fost ”aprovizionați” cu covrigi în timpul ședinței CExN. Un angajat a intrat în sală încărcat cu pungi pline de la un cunoscut lanț de simigerii. Reprezentanţii PSD din CExN au fost obligaţi să îşi lase telefoanele la intrarea în sala de şedinţă, pentru a nu da informaţii, pe surse, presei.

BREAKING NEWS / Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat retragerea sprijinului politic pentru Tudorel Toader. Eugen Nicolicea, propunerea pentru Ministerul Justiţiei

UPDATE ora 12.50: Şedinţa Comitetului Executiv Naţional a început cu o întârziere de o oră. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la intrarea în şedinţă, că este preşedintele executiv al PSD şi că este normal să se consulte cu colegii din partid. „Suntem Guvern politic, o să decidem în CExN”, a mai spus premierul.

La rândul lui, preşedintele PSD Liviu Dragnea a precizat că la şedinţă participă doar miniştrii care sunt şi membri PSD, întrebat de ce Tudorel Toader nu participă la discuţiile din conducerea PSD.

Liderul PSD a infirmat şi ipoteza că ar fi încercat să îl convingă pe Tudorel Toader să îşi dea demisia. „Eu nu fac aşa ceva”, a spus preşedintele PSD.

UPDATE ora 10.40: Tudorel Toader a comentat, într-o postare pe Facebook, situaţia sa în Guvern, cu câteva ore înainte de şedinţa conducerii PSD.

„Nu este timp pentru a răspunde tuturor dezinformărilor!”, a scris Tudorel Toader.

BREAKING NEWS / Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat retragerea sprijinului politic pentru Tudorel Toader. Eugen Nicolicea, propunerea pentru Ministerul Justiţiei

PSD a anunţat oficial, printr-un comunicat de presă, convocarea pentru miercuri, la ora 12.00, a şedinţei Comitetului Executiv Naţional, în cadrul căruia urmează să se decidă remanierea Guvernului şi forma în care unii miniştri vor pleca din Guvern.

Pe lângă Rovana Plumb şi Natalia Intotero, care ar trebui să plece, la cererea expresă a lui Liviu Dragnea, pentru că se află pe locuri eligibile, la alegerile europarlamentare, vizat de schimbare este şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

Viorica Dăncilă va fi pusă, miercuri, în faţa faptului împlinit: partidul va decide dacă îi va retrage sprijinul politic lui Tudorel Toader, iar în acest caz, şefa Executivului trebuie să îl remanieze.

Surse din partid vorbesc despre un ultimatum pe care PSD îl va da prim-ministrului, văzută la fel de vinovată pentru tergiversarea şi în cele din urmă eşecul introducerii unei Ordonanţe pe Codurile Penale, în Guvern.

Invitat în emisiunea Interviurile Libertatea, chiar în studioul redacției, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a confirmat că în CEx se va discuta situația lui Tudorel Toader.

„Trebuie să plece acasă” crede Cătălin Rădulescu, pentru că „ne-a păcălit”, „a mințit” s-a ”fofilat” și a susținut „lecții de profesorat” ca să evite elaborarea ordonanțelor de urgență pentru modificarea legilor justiției, a spus, printre altele, Rădulescu. „Trebuia să ne spună foarte clar că nu vrea să facă aceste ordonanțe. Era simplu. Le făceam noi”, a conchis acesta.

Tudorel Toader, ameninţat şi cu ridicarea sprijinului politic şi cu vot pe moţiunea simplă

Pentru a pune şi mai mult presiune pe Toader, senatorii PSD au decis să convoace, în grabă şi o şedinţă de plen, la Senat, pentru dezbaterea şi votul pe moţiunea pe Justiţie, unde au anunţat deja că vor vota în favoarea moţiunii şi împotriva ministrului.

„Nu ştiu ce va fi în şedinţa CEx, nu ştiu dacă va fi sau nu pe ordinea de zi. Eu am spus în spaţiul public nemulţumirile mele vizavi de domnul Tudorel Toader, o să le spun şi în şedinţa de CEx, dacă se va discuta subiectul. Nu cred că trebuie să-i cerem demisia sau remanierea, ci trebuie să decidem în CEx dacă-l mai susţinem sau nu şi, bineînţeles, după aceea doamna prim-ministru şi Guvernul să acţioneze în consecinţă”, a spus Claudiu Manda.

Tudorel Toader: „Eu plec de la minister când văd în Monitorul Oficial…!”

Ministrul Tudorel Toader nu a fost invitat la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD. Dar a precizat în ce condiţii va rămâne la minister.

„Voi ţine cont de decizia producătoare de efecte juridice, de ceea ce va scrie în Monitorul Oficial. Eu plec de la minister când văd în Monitorul Oficial. Chiar şi de-ar fi demisie tot trebuie decretul preşedintelui de revocare, deci reperul fix, obiectiv şi juridic este Monitorul Oficial, când apare se eliberează din funcţie X şi se numeşte cutare”, a spus Tudorel Toader, la Parlament.

Călin Popescu Tăriceanu îl susţine pe Toader: „Întotdeauna dacă vrei să-i găseşti unuia bube în cap, îi poţi găsi!”

Călin Popescu Tăriceanu spune că nu crede că Tudorel Toader nu a făcut treabă la Ministerul Justiţiei precizând că „întotdeauna dacă vrei să-i găseşti unuia bube în cap, îi poţi găsi”.

Întrebat despre nemulţumirile faţă de Tudorel Toader, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat: „Unele nemulţumiri le înţeleg şi altele nu le înţeleg”.

„Astăzi, Tudorel Toader pare să nemulţumească pe toată lumea. Dacă va fi o decizie la nivelul primului ministru, la nivelul CEx al PSD, nu ştiu. Mâine se va discuta cel mai probabil moţiunea simplă depusă de opoziţie pe justiţie. Eu n-am să votez niciodată un demers împotriva unui membru al Guvernului pe care şi noi îl susţinem”, a mai declarat Tăriceanu.

PSD urmează să decidă, miercuri, în Comitetul Executiv Naţional, dacă va face remaniere sau restructurare, pentru a-i schimba din Guvern Pe Rovana Plumb, Natalia Intotero, dar şi pe Tudorel Toader. Varianta restructurarii presupune schimbarea denumirii unor ministere sau desfiinţarea unora, pentru ca Guvernul să meargă pentru votul de învestitură direct în Parlament, şi să se evite, astfel, semnătura preşedintelui Klaus Iohannis, pe o eventuală remaniere.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Citeşte şi:

INTERVIURILE LIBERTATEA | Preotul Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, despre Notre-Dame: ”Această tragedie trebuie să ne apropie, într-o Europă dezbinată de valorile morale și creștine”

Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
Carmen Tănase rupe tăcerea despre motivul pentru care refuză testarea și vaccinarea anti-Covid-19: „Niște minciuni care...
Playtech.ro
Carmen Tănase rupe tăcerea despre motivul pentru care refuză testarea și vaccinarea anti-Covid-19: „Niște minciuni care...
Tânără din Caracal, răpită de pe stradă. Luată cu forța și urcată în mașină, la Dobrosloveni, a fost salvată după o acțiune în forță a poliției
Observatornews.ro
Tânără din Caracal, răpită de pe stradă. Luată cu forța și urcată în mașină, la Dobrosloveni, a fost salvată după o acțiune în forță a poliției
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
HOROSCOP
Horoscop 21 septembrie 2021. Balanțele sunt motivate să facă tot ce trebuie pentru a schimba anumite aspecte ale vieții lor
Președintele care s-a autoproclamat „cel mai cool dictator din lume” și a adoptat bitcoin ca monedă oficială
Știrileprotv.ro
Președintele care s-a autoproclamat „cel mai cool dictator din lume” și a adoptat bitcoin ca monedă oficială
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good
PUBLICITATE
Ce trebuie să știi despre programul Act for Good