Mergi direct la conținut »
INTERVIURILE LIBERTATEA | Preotul Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, despre Notre-Dame: ”Această tragedie trebuie să ne apropie, într-o Europă dezbinată de valorile morale și creștine”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > INTERVIURILE LIBERTATEA | Preotul Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, despre Notre-Dame: ”Această tragedie trebuie să ne apropie, într-o Europă dezbinată de valorile morale și creștine”

INTERVIURILE LIBERTATEA | Preotul Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, despre Notre-Dame: ”Această tragedie trebuie să ne apropie, într-o Europă dezbinată de valorile morale și creștine”

Incendiul care a mistuit acoperișul și o bună parte a Catedralei Notre Dame este o tragedie pentru umanitate. Și mai ales pentru lumea creștină.

Suferința credincioșilor a primit alinare odată cu vestea că a fost salvată din flăcări Coroana de spini a Mântuitorului. Un spin din Coroana Mântuitorului a fost adus de Monseniorul Vladimir Ghika în România în urmă cu mulți ani.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, preotul Francisc Doboș, a venit la Inteviurile Libertatea LIVE, pentru a ne împărtăși minunea salvării Spinului și vindecările pe care relicva sacră le-a adus oamenilor.

Principalele declarații ale lui Francisc Doboș:

 • Atunci când este ucis Dumnezeu, moartea lui IIsus pe cruce, așa privim și tot ce se întâmplă la Paris. Focalizăm acest șoc, această minune a arhitecturii e legată de o minune a credinței. Face apel la o istorie sacră, la un popor consacrat lui Dumnezeu. Suntem scandalizați, contrariați și rămânem muți în fața acestui fenomen
 • Biblia este o cheie de lectură să vedem cu ochii Scripturii ce se întâmplă azi. ne spune când un eveniment ne cheamă la un examen de conștință
 • Se dădea binecuvântarea cu această relicvă a coroanei de spini. pe vremea monseniorului Ghika, un preot bătrân a scăpat-o și s-a desprins o bucată și a fost pusă într-un relicvar. A fost dăruită monseniorului Ghika și în timpul Prigoanei  s-a produs o minune. Nu îi îndemnă pe oameni să se focalizeze pe un obiect ci să vadă credința din spatele minunilor (Un spin din coroana Mântuitorului este păstrat la Catedrala Sf. Iosif din București, n.r.)
 • Prima relatare este despre o călugăriță, a explodat un mecanism i-a fost arsă toată fața, Monseniorul s-a rugat cu relicva iar după câteva zile nu mai avea nimic. Era foarte grav. Mărturiile sunt în cărțile care relatează viața lui, și pe site. Întotdeuna o relicvă este însoțită de viețile celor care cred
 • Notre-Dame este Sfânta Fecioară. care a ars. Ce trebuie să ne trezească în noi, să ne ardă conștiința de oamenii care suntem. Este vorba despre acest monument care au construit o Europă creștină.
 • Paradoxal, orice nenorocire poate fi cheia unei renașteri, o convertire interioară a unei generații
 • În fața lui Dumnezeu nu văd coincidențe, sunt felul lui Dumnezeu de a lucra pe ascuns, sunt semne providențiale (altarul și crucea nu au ars)
 • Monseniorul Ghika a fost prinț, preot și martir. A ajuns preot la Paris, a fost preot romano catolic și greco catolic. Dragostea lui pentru România, când fratele lui a ales calea exilului, fostul ministru de externe Dimitrie, el a rămas aici. Spinul din coroană nu l-a salvat pe Monsenior de la moarte, Dumnezeu nu ne salvează de la moarte când dam o altă viața. Mă gâdesc la Notre Dame, o tragedie care să ne trezească la viață.
 • Această tragedie trebuie să ne apropie, într-o Europă dezbinată de valorile morale și creștine
 • Orice astfel de eveniment va influența cuvântul și mesajul pe care Papa îl va transmite în România
 • Pregătirile sunt în toi, și la București împreună cu autoritățile, să-l primim pe Papă și pe toți credincioșii. Pregătiri inclusiv cu SPP, care să protejeze și oamenii
 • Dificultățile sunt rezolvate la fața locului, sunt inerente dar nu sunt de amploare. Rugăm populația să ne sprijine, să se înscrie pe site, vor fi bilete electronice
 • Reconstrucția se va realiza dar îmi doresc ca o dată cu reconstruirea catedralei să reconstruim o Europă, să reconstruim relațiile noastre cu Dumnezeu. Înseamnă o convertire a noastră, a Bisericii față de modul în care ne adresăm oamenilor, lui Dumnezeu.

Citește și: 

UPDATE | Incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris a fost stins după 9 ore! Donald Tusk: „Europa va ajuta la reconstrucție”

EXCLUSIV | Corespondență din Paris de la Oana Moisil: ”Aici arde Notre-Dame! Pe tot coridorul de la etajul meu miroase tare a ars”

Close
Închide
  Close