Potrivit deputatului PSD Simona Bucura Oprescu, se impune introducerea de indemnizații speciale pentru limita de vârstă – pensii speciale – pentru primari, viceprimari, președinți de Consilii Județene și vicepreședinți de Consilii Județene.
Propunerea este susținută și de Asociația Comunelor și Asociația Orașlor din România, care au același amendament depus la proiectul de lege.
Inițiatoarea îșo motivează propunerea prin „nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene din România generează profunde inechități între pensiile primite de aceștia și pensiile primite de unii subordonați„.
Comisia de Cod Administrativ va discuta introducerea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președințiiși vicepreședinții de Consilii Județene, care ar urma să fie plătite din bugetul de stat.
Aleșii locali ar vrea și cabinete personale cu câte 3 angajați, potrivit amendamentelor primite la comisie din partea Asociației Orașelor din România. Primarii spun că pensiile reduse pe care le primesc generează profunde inechități, comparativ cu pensiile subordonaților lor.
Și în Parlament a fost depus un proiect de lege care prevede pensii speciale pentru primari. Mai mulţi senatori şi deputaţi de la PSD, PNL, PMP şi UDMR au depus o iniţiativă legislativă la Camera Deputaţilor prin care propun acordarea unei indemnizaţii pentru limită de vârstă primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene. Proiectul îl are ca inițiator pe fostul primar liberal Corneliu Olar, deputat în Legislativ.
Ulterior, deputatul PNL a anunțat că își retrage semnătura de pe proiectul de lege, pentru a respecta decizia partidului, dar că, la vot, va vota în favoarea pensiilor speciale pentru aleșii locali.