UPDATE ora 14.40 Deputatul USR Cristian Seidler a declarat marţi că parlamentarii partidului din care face parte nu susţin proiectul de lege cu privire la pensiile speciale pentru aleşii locali, afirmând că „nu există niciun argument” pentru care aceste indemnizaţii ar trebui să existe.
„Noi nici măcar nu am fost invitaţi să semnăm un asemenea proiect, toţi ceilalţi ştiau foarte bine că nu are niciun rost să facă o asemenea invitaţie către USR. Noi suntem cei care am depus proiectul de lege pentru abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi mai apoi un alt proiect de lege care se află pe fluxul legislativ prin care propunem abrogarea celorlalte categorii de pensii speciale, respectiv plafonarea celor despre care Curtea Constituţională a spus că sunt obligatorii. Nu se justifică prin nimic, nu există niciun argument pentru care aceste pensii speciale ale aleşilor locali ar trebui să existe, dincolo de acela de a-ţi da beneficii, privilegii, ţie însuţi”, a spus Seidler la Palatul Parlamentului.
UPDATE ora 14.30 Inițiatorul proiectului, Corneliu Olar își retrage semnătura de pe proiectul privind pensiile speciale pentru primari, pe care l-a inițiat: La vot, voi vota pentru!, a spus deputatul, fost primar, el precizând că nu știa că există o decizie a partidului, care nu susține ideea de pensii speciale. ”Dumneavoastră le spuneți pensii speciale, eu le-am numit indemnizații pentru limită de vârstă”, s-a scuzat el.
Potrivit proiectului, „începând cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleiaşi legi, sau ale altor legi speciale, au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat. Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limita de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.
Aleșii propun ca indemnizaţia să se cumuleze cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.
„Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate complete şi se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată. Indemnizaţia se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează salariul de bază minim brut garantat în plată. Cuantumul indemnizaţiei se suportă din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale şi se plăteşte de către acestea”, se mai arată în proiect.
În proiect este menționat că nu beneficiază de această indemnizaţie primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de CJ, a unei infracţiuni de corupţie. Cei care sunt urmăriţi penal nu sunt îndreptăţiţi să primească indemnizaţia până la pronunţarea definitivă a instanţei de judecată, prevede proiectul.
Parlamentarii își justifică propunerea prin ”nivelul redus al pensiilor pentru limita de vârstă de care beneficiază aceşti aleşi locali generează profunde inechităţi între pensiile primite de aceştia şi pensiile primite de unii subordonaţi ai acestora”.
Cine sunt semnatatii proiectului
Parlamentarii care au semnat proiectul de lege sunt: Bogdan Gheorghe Dănuț, Gîăină Mihăiță, Marica Petru Sorin, Nistor Laurențiu, Roman Ioan Sorin și Toma Ilie de la PSD, Corneliu Olar (PNL), Sorin Roman (PSD), Gheorghe Baciu (PMP), Benedek Zacarie (UDMR).
Iniţiativa legislativă se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor până în data de 16 aprilie.
Citește și: EXCLUSIV/ România a pierdut un credit de 465 milioane de euro pentru o magistrală de metrou dintr-un motiv absurd