Mergi direct la conținut »
UPDATE. PSD s-a reunit în ședință. Primarul Mihai Chirica pierde toate funcțiile de conducere din PSD
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE. PSD s-a reunit în ședință. Primarul Mihai Chirica pierde toate funcțiile de conducere din PSD

UPDATE. PSD s-a reunit în ședință. Primarul Mihai Chirica pierde toate funcțiile de conducere din PSD

PSD s-a reunit în ședință. Pe agenda conducerii lărgite a partidului, unde participă inclusiv liderii din teritoriu, se află numirile la ministerul Justiției și Mediului de Afaceri, după demisiile lui Florin Iordache și Florin Jianu, și soarta primarului de Iași, Mihai Chirica, care a criticat în ultima perioadă deciziile din PSD. La Justiție ar putea fi nominalizat fostul judecător CCR Tudorel Toader.

De Valentina Postelnicu,

SUMAR:

UPDATE ora 16.49: ”Cred că 90% dintre colegi mi-au cerut să supun la vot excluderea domnului Mihai Chirica. O parte i-au cerut să își dea demisia singur, dar asta ar fi condus și la pierderea mandatului de primar, iar alți colegi au susținut ca acestuia să îi fie retrase doar funcțiile din partid. Eu sper ca în periuoada următoare domnul Chirica să înțeleagă de ce membrii de partid au fost atât de nervoși pe ieșirile sale, care ar fi trebuit să aibă loc doar în cadrul ședințelor de partid”, a declarat liderul PSD cu privire la situația primarului de la Iași.

UPDATE ora 16.46: ”Am venit cu 4 propuneri motivate: la Justiție am venit cu propunerea domnului Tudorel Toader, pentru IMM – Alexandru Petrescu Rovana Plumb la Fonduri Europene şi Mihai Tudose la Economie. Așa cum știți erau vacante două dintre locuri la aceste ministere. Justificarea pe care o avem pentru tot ceea ce înseamnă schimbarea de la Fonduri Europene este dată de ceea ce noi considerăm prioritate – atragerea de fonduri europene. Am vrut să întărim echipa cu un om cu greutate politică și cu experiență”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?
Recomandări

În timp ce se îngrijorează de coronavirus, pe bucureșteni îi omoară poluarea aerului. Cum a ajuns România groapa de gunoi în locul Chinei?

UPDATE ora 16.43: ”Până în acest moment, ca urmare a campaniei de strângere de semnături inițiate de noi, s-au strâns peste un milion de semnături de susținere a Guvernului”, a declarat Liviu Dragnea după ședința PSD.

”De asemenea, astăzi ne-a prezentat secretarul general o evidență a unor rezoluții adoptate în organizațiile PSD județene în unanimitate: susținerea conducerii PSD și a președintelui PSD, susținerea premirului Sorin Grindeanu și a guvernului României și o decizie cu propunere de sancționare a primarului Mihai Chirica”, a adăugat Dragnea.

Haos la camera de gardă a spitalelor din București: 'Suntem copleșiți'. Apelul medicilor către părinți
Recomandări

Haos la camera de gardă a spitalelor din București: 'Suntem copleșiți'. Apelul medicilor către părinți

UPDATE ora 16.29: Primarul Mihai Chirica pierde toate funcțiile de conducere din PSD și va rămâne simplu membru de partid, după cum chiar el a anunțat la ieșirea din ședință.

UPDATE ora 14.37 Comitetul Executiv Naţional al PSD a aprobat, joi, în unanimitate propunerile făcute de conducerea coaliţiei, pentru cele patru portofolii. Astfel, Tudorel Toader  va fi la Justiţie, Rovana Plumb la Fonduri Europene, Alexandru Petrescu la Mediul de Afaceri şi Mihai Tudose la Economie.

La ora transmiterii acestei ştiri, membrii Comitetului Executiv au început dezbaterile legate de o eventuală sancţionare a lui Mihai Chirica, primarul din Iaşi.

UPDATE ora 13.00 Surse din PSD au precizat că în conducerea partidului se iau în calcul mai multe modificări în structura Executivului. Astfel, actualul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu,  care a asigurat interimatul la Mediul de Afaceri, ar putea să rămână ministru la IMM-uri. Și Rovana Plumb ar putea fi cooptată în Executiv, la portofoliul delegat al Fondurilor Europene, care ar deveni minister plin. La Ministerul Economiei va fi ministru Mihai Tudose, care a mai deținut funcția în Guvernul Ponta. 

Răzbunarea unui temut interlop al clanului Chira după ce un rival l-a schilodit pe viață. Scene de filme western
Recomandări

Răzbunarea unui temut interlop al clanului Chira după ce un rival l-a schilodit pe viață. Scene de filme western

UPDATE ora 12.30 Liderul PSD Liviu Dragnea a ajuns la ședința conducerii PSD cu o întârziere de jumătate de oră, timp în care s-a aflat la biroul său de la Camera Deputaților, împreună cu premierul Sorin Grindeanu.

UPDATE ora 12.20 Mihai Tudose a rămas propunerea PSD pentru funcția de ministru al Mediului de Afaceri, în urma discuțiilor din coaliția de guvernare și din ședința PSD, au declarat pentru Libertatea surse social-democrate.

UPDATE ora 12.00 Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că propunerile PSD pentru Ministerul Justiţiei şi cel al Mediului de afaceri sunt foarte bune, chiar dacă el rămâne la convingerea că un guvern politic trebuie să aibă „în exclusivitate” miniştri politici.

UPDATE ora 11.50. Coaliţia de guvernare PSD-ALDE a decis care va fi numele propus pentru ministerul Justiției.

Conform Digi 24, viitorul ministru al Justiției ar putea fi fostul judecător CCR, Tudorel Toader. La ministerul pentru Mediul de Afaceri (IMM) sunt luate în calcul două variante: Mihai Toader și Rovana Plumb. Liderii PSD se reunesc începând cu ora 12.00, în ședința Comitetului Executiv Național. La ședință a venit și primarul Iași-ului, Mihai Chirica. Despre o posibilă sancțiune, el a spus că încă nu știe dacă se va întâmpla acest lucru și că dacă informația este reală, că va rămâne fără funcțiile de conducere, ar fi o „injustețe morală” față de el, deoarece tot ce a făcut a fost să se „exprime într-o modalitate corectă fără să prejudicieze imaginea partidului”.

UPDATE ora 11.00 Potrivit unor surse din partid, Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în Guvernul Ponta, ar putea fi propus să preia portofoliul ministerului pentru Mediu de Afaceri, după demisia lui Florin Jianu. Propunerea se discută la această oră în ședința coaliției de guvernare, care are loc la Parlament. La ședință participă și premierul Grindeanu.

UPDATE 10.35 Primarul Mihai Chirica ar urma să rămână fără funcții în partid, potrivit unor surse citate de Digi24.

Mihai Chirica a precizat că nu știe nimic despre informațiile potrivit cărora ar rămâne fără funcții în formațiune.

„Consider că ar fi un act de injustețe morală (n.r – dacă ar rămâne fără funcții). Este un act de injustețe și moralitate (…) Nu am spus nicio prostie, nu am deviat”, a spus el, conform sursei citate.

O variantă a exluderii acestuia din partid nu reprezintă o soluție pentru PSD, în condițiile în care partidul ar pierde, astfel, o primărie importantă la nivel național. Astfel, Chirca ar putea să piardă funcția de vicepreședinte la nivel național și cea de președinte al filialei Iași, dar să rămână membru de partid.


Două mari probleme se află pe agenda ședinței PSD: nominalizările a doi noi miniștri, la Justiție și Mediul de Afaceri și sancțiunea primarului de Iași, MIhai Chirica.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la România TV, că viitorul ministru al Justiţiei trebuie numit săptămâna viitoare şi că miercuri va fi discutat numele succesorului lui Florin Iordache în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare.

”Săptămâna viitoare trebuie să stabilim aceste două nominalizări (ministrul Justiţiei şi ministrul IMM-urilor – n. red.). Să fie aprobate în structurile politice ale coaliţiei şi trimise la Cotroceni pentru a fi aprobate de preşedintele Iohannis. Am vorbit cu Sorin Grindeanu, după emisiune îi voi suna pe Călin Popescu Tăriceanu şi pe Daniel Constantin. Miercuri avem şedinţa coaliţiei, o să discutăm despre aceste propuneri, poate tot miercuri în structurile politice ale celor două partide le şi aprobăm. Prim-ministrul s-a gândit la unele variante, noi ne-am gândit la unele variante”, a declarat Dragnea.

Tudorel Toader, Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi ar putea fi propus ministru al Justiției, potrivit unor surse din partid. În calcul au mai fost și alte nume din zona Justiției, însă acesta este ultimul vehiculat pentru preluarea portofoliului la Justiție. Președintele UNJR, Dana Gîrbovan, vehiculată de asemenea ca propunerea pentru Ministerul Justiției, a declarat că nu va prelua portofoliul.

După votul din coaliția de guvernare și din conducerea PSD, premierul trebuie să anunțe un nou ministru al Justiției, după demisia lui Florin Iordache, în urma scandalului Ordonanței 13, și un nou ministru al Mediului de Afaceri, în locul lui Florin Jianu, care s-a retras din Guvern după scandalul Ordonanței 13. Cele două propuneri vor merge la președintele Klaus Iohannis, care trebuie să le aprobe prin decret.

Al doilea subiect aflat în discuția conducerii social-democrate este situaţia lui Mihai Chirica, primarul PSD de Iași, care a criticat dur în ultima perioadă decizia Guvernului și a liderilor în privința Ordonanței 13. Liderul PSD Liviu Dragnea spune că partidul va lua o decizie înţeleaptă, dar „fermă”.

”Nu am discutat. Din moment ce a înţeles să comunice prin presă, n-am vrut să-I fac concurenţă (…) Cu toate că e preşedinte interimar la Iaşi şi vicepreşedinte al PSD a fost prezent doar la patru şedinţe în CExN şi BPN. E foarte greu de comunicat la Iaşi. Organizaţia Iaşi s-a delimitat de el prin semnătura tuturor primarilor, toate organizaţiile s-au delimitat”, a afirmat Liviu Dragnea.

Întrebat ce sancţiuni riscă Mihai Chirica, şeful PSD a spus că plaja este foarte mare şi că el nu este adeptul unor măsuri foarte dure.

56 de primari PSD din judeţ au solicitat, printr-o scrisoare adresată liderului Liviu Dragnea, schimbarea lui Chirica din fruntea filialei județene, pe motiv că a adus prejudicii grave partidului prin declaraţiile făcute în ultima perioadă. Chirica spune că pe listă se află și semnături false.

Și organizațiile PSD din București și Ilfov au votat, vineri, excluderea din partid a primarului din Iași, precum și mai multe organizații din teritoriu.

Comitetul Executiv Național al PSD este organul de conducere și de decizie al partidului care coordonează activitatea acestuia între ședințele Consiliului Național. El este format din membrii Biroului Permanent Națonal, Președinți organizaților PSD județene, de sector, a municipiului București, Diaspora, PSD Republica Moldova și PSD Online, membrii Birourilor Permanente ale celor două camere ale Parlamentului României precum și Președinți comisiilor permanente ale Camerei Deputațlor și Senatului României și Miniștri care sunt membri ai PSD, dacă nu ocupă o altă funcțe.

Close
Închide
  Close