Mergi direct la conținut »
UPDATE. Dragnea insistă cu tăierea bugetelor serviciilor secrete: "Noi nu cerem aviz de la nimeni!". Ce spune despre plecările din partid Galerie foto
7imagini
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE. Dragnea insistă cu tăierea bugetelor serviciilor secrete: "Noi nu cerem aviz de la nimeni!". Ce spune despre plecările din partid

UPDATE. Dragnea insistă cu tăierea bugetelor serviciilor secrete: „Noi nu cerem aviz de la nimeni!”. Ce spune despre plecările din partid

Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit, duminică, la Palatul Parlamentului. Este prima şedinţă a social-democraţilor din acest an. Şedinţa a durat două ore, iar primul mesaj transmis de Liviu Dragnea a fost că va propune reducerea bugetelor serviciilor secrete. Dragnea le-a promis primarilor de municipii că va discuta cu ei, marţi, despre alocările pentru administraţiile locale.

De Valentina Postelnicu,

a

FOTO: Vlad Chirea

Dragnea: Voi propune reducerea bugetelor serviciilor secrete. În seara aceasta, ultima simulare privind bugetele administraţiilor locale

UPDATE ora 19.00 Liviu Dragnea a anunţat, la finalul întâlnirii cu grupurile parlamentare ale PSD, şi după şase ore de şedinţă la Palatul Parlamentului, că în această seară, se lucrează la ultima simulare cu privire la banii administraţiilor locale.

Liderul PSD a anunţat că doreşte tăierea bugetelor serviciilor secrete, pentru a reloca banii pentru proiecte pe sănătate, şi a precizat că nu va cere niciun aviz de la CSAT, deşi legea spune că bugetele instituţiilor de siguranţă naţională trebuie avizate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

„Dacă nu se poate modifica, va fi amendamentul parlamentului. Noi nu cerem aviz de la nimeni. Eu v-am zis ce vreau să fac eu. Banii de la servicii vor merge la sănătate, la copiii țării.”, a declarat Liviu Dragnea, la sfârşitul şedinţei cu parlamentarii PSD.

„În 2019, unul din pilonii pe care se va baza bugetul vor fi investiţiile, atât la nivel naţional, cât şi local. I-am cerut ministrului de Finanţe să mai facă o simulare pe bugetele locale pentru a fi sigur că niciun consiliu judeţean nu va fi în situaţia în care să nu aibă mai mulţi bani decât până acum”, a declarat Dragnea, duminică, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, începând cu acest an, se doreşte încheierea perioadei ‘negre’ în care s-a aflat administraţia locală din cauza subfinanţării şi ca cel puţin 20% din bugetele locale să se ducă în investiţii, ceea ce ar însemna, în următoarea perioadă, cinci miliarde de euro în fiecare an investiţi, astfel încât „în cinci-şase ani satul românesc să arate mai frumos decât în vestul Europei”.

Dragnea: Majoritatea parlamentară se verifică la legi şi la moţiuni de cenzură. Se pare că s-au păcălit!

Dragnea a dat asigurări că majoritatea parlamentară nu se pierde în urma plecării unor social-democraţi din formaţiunea sa, despre care spune că „s-au păcălit”.

„Majoritatea parlamentară nu se pierde. Majoritatea parlamentară se verifică la legi şi la moţiuni de cenzură. Se pare că s-au păcălit”, a spus liderul PSD.

Întrebat dacă se aşteaptă ca şi alţi parlamentari să demisioneze din PSD, Dragnea a răspuns: „Dacă nu mai este niciunul acoperit, nu mai pleacă niciunul. Dacă mai este, mai pleacă”.

Dragnea mai aşteaptă puţin decizia preşedintelui privind numirea miniştrilor: „Să vedem dacă domnul preşedinte Klaus Werner Iohannis ne spune ceva”

Liviu Dragnea a declarat că reprezentanţii coaliţiei mai aşteaptă puţin în privinţa propunerilor pentru Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor, precizând că preşedintele trebuie să explice de ce nu îi vrea pe Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici.

„Decizia noastră este să mai aşteptăm puţin. Să vedem dacă domnul preşedinte Klaus Werner Iohannis ne spune ceva, de ce nu a vrut, de ce nu îi vrea. Poate ne răspunde şi de ce blochează blocarea unor ambasadori”, a afirmat Dragnea într-o conferinţă de presă, adăugând că şeful statului l-a primit pe ambasadorul Israelului, în condiţiile în care România nu are reprezentant diplomatic în Israel de mulţi ani.

Dragnea: „I-am rugat pe premier şi pe ministrul de Finanţe să analizeze sumele alocate serviciilor secrete”

UPDATE ora 14.40 Liviu Dragnea a declarat, la finalul şedinţei CexN, că va cere tăierea bugetelor serviciilor secrete, pentru că aceşti bani trebuie folosiţi în sănătate, pentru diverse lipsuri.

„I-am rugat să analizeze sumele alocate serviciilor secrete. Cred că sume importante pot fi realocate către sănătate, de exemplu”, a spus Dragnea, precizând că un program prin care se dă copiilor din România, gratuit, Vitamina D poate fi considerat „de siguranţă naţională”.

Întrebat dacă va cere şi un nou aviz de la CSAT, Dragnea a răspuns: „E nevoie de avizul lui Iohannis şi pentru viaţă?”, şi a adăugat că el, personal, va face amendament cu aceste tăieri, în Parlament, la dezbaterea pe buget. Liderul PSD urmează să se întâlnească, marţi, cu primarii de municipii.

Dragnea, mesaj de organizare, pentru alegerile din acest an

UPDATE ora 14.20 Liviu Dragnea le-a transmis liderilor din teritoriu un mesaj de organizare, în contextul alegerilor europarlamentare din luna mai. Vor fi organizate, de urgenţă, alegeri în filialele cu conduceri interimare, respectiv la Dâmbpviţa, unde Adrian Ţuţuianu a fost exclus din partid, şi la Caraş Severin, Ion Mocioalcă, a plecat la partidul lui Ponta. 

O problemă există şi la Organizaţia PSD Brăila, condusă, până săptămâna trecută, de MIhai Tudose. Fostul premier a decis să plece din partid, în urma anunţului său, alţi trei parlamentari demisionând şi trecând la partidul lui Victor Ponta, Pro România.

Şi la Organizaţia Bucureşti urmează să se organizeze alegeri. Gabriela Firea, care a a pierdut susţinerea lui Dragnea, şi-a dat demisia de onoare din funcţia de lider interimar, iar acum, filiala este condusă de primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu.

UPDATE ora 13.00 Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD a început, duminică, cu o întârziere de jumătate de oră. Premierul Viorica Dăncilă a venit mai devreme, în biroul lui Liviu Dragnea. Tot la biroul acestuia au mai venit, înainte de şedinţă, Marcel Ciolacu, liderul PSD Buzău, Ionel Arsene, de la Neamţ şi alţi lideri de filiale.

Preşedintele PSD a urcat la şedinţă împreună cu Viorica Dăncilă, Lia Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Rovana Plumb şi Doina Fedorovici.

Este prima ieşire publică a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, din luna decembrie, când a plecat în concediu şi şi-a delegat atribuţiile vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

Victor Negrescu: Plecările din partid nu pot fi ignorate!

Victor Negrescu a afirmat, la intrarea în şedinţă că plecările din partid nu pot fi ignorate.

„Anul acesta avem un an electoral, un an dificil şi este important ca stânga românească să fie unită pentru a câştiga următoarele alegeri. Unită în jurul valorilor social-democrate. Acest lucru este extrem de important”, a mai spus social-democratul.

În opinia sa, plecările din PSD nu pot fi ignorate.

„Cred că aceste plecări nu pot fi ignorate. De aceea, astăzi, voi discuta cu colegii mei tocmai despre această nevoie de a ne concentra mai mult pe ceea ce avem de făcut în interior, de a discuta mai mult între noi, de a nu discuta pe grupuleţe, de a nu mai face poze pe grupuleţe şi de a veni cu un program, într-adevăr, care să ne împingă să lucrăm împreună”, a mai susţinut Victor Negrescu.


De altfel, Lia Olguţa Vasilescu şi Claudiu Manda au postat, duminică seara, pe Facebook, o fotografie în care se află alături de preşedintele partidului, cu mesajul: „Râdem de “comisarii” care iar inventează scenarii…”.

În ultima perioadă, mai mulţi parlamentari PSD au plecat din partid, iar atacurile aripii „anti-Dragnea”, din PSD, s-au înteţit. Primul care a dat semnalul plecărilor a fost fostul premier Mihai Tudose. Şi-au mai anunţat demisia deputaţii Georgian Pop, Corin Bogaciu, Silvia Răducă şi Adrian Pau.

Până luni, când Parlamentul se întoarce din vacanţă, se aşteaptă şi alte demisii din partid. Deja mai mulţi social-democraţi, precum liderul TSD Gabriel Petrea, Paul Stănescu şi Niculae Bădălău au postat fotografii, pe Fabebook, în care se află la discuţii, alături de Adrian Ţuţuianu, Marian Neacşu şi Gabriela Firea, puciştii din partid.

În Camera Deputaţilor, social-democraţii au probleme cu asigurarea majorităţii, în acest moment, în timp ce partidul lui Victor Ponta, Pro România, are deja 21 de parlamentari. Până acum, încercările acestuia de a-şi constitui grup parlamentar au eşuat.

Conducerea PSD trebuie să gestioneze şi situaţia de la Organizaţia PSD Bucureşti, unde primarul Gabriela Firea se află în război total cu colegii de partid. Noul lider al filialei, primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, i-a retras sprijinul politic viceprimarului Aurelian Bădulescu, iar conflictul dintre cei doi a ajuns până la bătaie, în sediul Primăriei Capitalei.

O discuţie va viza şi bugetul de stat pe 2019, care urmează să fie adoptat marţi, de Guvern, şi trimis la Parlament, pentru a fi dezbătut şi votat în regim de urgenţă. Proiectul de lege a fost dur criticat de Opoziţie, dar şi de primari, care nu sunt de acord cu alocările bugetare.

PSD trebuie să găsească o soluţie şi în privinţa remanierii guvernamentale, blocată de preşedintele Klaus Iohannis, care nu a semnat nici până acum numirile a doi miniştri, Lia Olguţa Vasilescu la Dezvoltare Regională şi Mircea Drăghici, la Transporturi.

Codrin Ştefănescu, secretar general al PSD, a anunţat că în cadrul Comitetului Executiv Naţional de duminică, liderul partidului, Liviu Dragnea va veni cu un anunţ important, care va viza milioane de români.

Citeşte şi: VIDEO&FOTO/ Alternativa la schi pe Valea Prahovei. Cât te costă distracția pe pârtie la Vatra Dornei

Close
Închide
  Close