Mergi direct la conținut »
PSD vrea ca insulta și calomnia să se pedepsească cu închisoarea. Codrin Ştefănescu: "Cât să mai tolerăm?"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > PSD vrea ca insulta și calomnia să se pedepsească cu închisoarea. Codrin Ştefănescu: "Cât să mai tolerăm?"

PSD vrea ca insulta și calomnia să se pedepsească cu închisoarea. Codrin Ştefănescu: „Cât să mai tolerăm?”

PSD vrea reincriminarea insultei şi a calomniei. O spune secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, care s-a confruntat, în deplasările efectuate în ţară, cu mai multe incidente în care a fost huiduit, pe stradă. Şi deputatul Eugen Nicolicea afirmă că, în ultima vreme, sunt mii de cazuri de poliţişti, judecători sau demnitari care sunt înjuraţi, pentru că "nu are nimeni ce le face". 

Codrin Ştefănescu afirmă că legislaţia trebuie modificată urgent, în urma valului de critici şi insulte la adresa unor lideri politici.

„Activiştii ăştia social, plătiţi regeşte, că mulţi dintre ei nu au un loc de muncă concret, doar o perturbă pe banii care îi primesc pentru treaba asta. Cât să mai tolerăm? Azi vin şi vandalizează intrarea în Ministerul de Justiţie, au vandalizat casele unor oameni politici, ale unor jurnalişti, mâine, poimâine intră şi în casă. Unele legi trebuie modificate foarte urgent, cum e aia cu ultrajul. Da, o vom modifica şi repede”, a declarat Codrin ştefănescu, la Sibiu.

Şi deputatul Eugen Nicolicea susţine acest demers. „Aţi văzut o mie de cazuri în care poliţişti, judecători, procurori, ca să nu zic şi demnitari, sunt înjuraţi, insultaţi pe motiv că nu are nimeni ce le face şi evident că trebuie reformulat. Susţineţi această modificare? Bineînţeles că o susţin”, a spus Eugen Nicolicea.

Nu este prima dată când se vorbeşte despre reincriminarea insultei şi calomniei. Prezent la Parlamentul European, pentru a prezenta priorităţile preşedinţiei României la Consiliul UE, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a vorbit despre exemplul altor ţări din UE care sancționează denigrarea țării de către demnitarul țării.

România ratează lista primelor 20 de țări cărora Japonia le oferă gratuit un medicament pentru tratamentul Covid-19. Orban a aflat de la Libertatea despre ofertă
Recomandări

România ratează lista primelor 20 de țări cărora Japonia le oferă gratuit un medicament pentru tratamentul Covid-19. Orban a aflat de la Libertatea despre ofertă

 
„Mandatul pe care îl are un demnitar este de a promova valorile naționale, ci nicidecum de a-și denigra țara de origine. Lucrez la un Codex penal european (…) și pot să spun că sunt țări cu stat de drept mai înalt decât România care sancționează denigrarea țării de către demnitarul țării”, a declarat Tudorel Toader.

Ce spune PNL: „Ne îndreptăm spre partidul stat”

Deputatul PNL Raluca Turcan spune că ideea reincriminării insultei şi calomniei i-a venit lui Eugen Nicolicea, la Sibiu, după ce, împreună cu Codrin Ştefănescu, au fost huiduiţi de oameni pe stradă.

„În logica lor, probabil că urmează să scoată întreaga Opoziţie în afara legii, fie că vorbim de partide, fie de voci care nu le convin şi să ne îndreptăm cu paşi repezi spre partidul stat. Nu ştiu ce să mai scornească, în aşa fel încât să pună pumnul în gură celor care gândesc altfel”, a mai spus Turcan, dând exemplul blocajelor din Parlament.

Clorochina, un medicament antimalarie văzut ca potențial tratament pentru COVID-19, interzis în multe spitale din cauza efectelor secundare severe
Recomandări

Clorochina, un medicament antimalarie văzut ca potențial tratament pentru COVID-19, interzis în multe spitale din cauza efectelor secundare severe

 

Cum au fost scoase insulta şi calomnia din Codul Penal

În anul 2006, Parlamentul a hotărât abrogarea infracțiunilor de insultă și calomnie.

Ulterior, în 2007, Curtea Constituţională a decis că infracţiunile de insultă şi calomnie nu sunt abrogate, apoi, în anul 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că infracţiunile de insultă şi calomnie sunt abrogate. În anul 2013, Curtea Constituţională a decis din nou că infracţiunile de insultă şi calomnie nu sunt abrogate.

Parlamentul nu a mai pus în acord textul Codului Penal cu decizia Curții. Iar în 2014, a intrat în vigoare noua legislație penală, unde cele două infracțiuni, respectiv insulta și calomnia, nu se mai regăsesc.

Citeşte şi: Cine este Juan Guaido din Venezuela, tânărul care s-a auto-proclamat președinte în locul lui Nicolae Maduro

Close
Închide
  Close