Întrebat, la Parlament, de ce PSD dorește ca Parlamentul să fie cel care numește președintele Consiliului Concurenței, Eugen Nicolicea a răspuns: ”Vreau să vă spun că, vă place, nu vă place, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român. Numirea de către Parlament înseamnă numirea de către popor, prin reprezentanții săi”.

Deputatul PSD a a continuat: ”Prin această chestiune, dăm o dovadă de stabilitate și respect la instituția aceasta”.

El a precizat că nu știe despre o posibilă numire a fostului premier Mihai Tudose în această funcție, pe modelul lui Sorin Grindeanu, numit la șefia ANCOM. ”Nu am auzit așa ceva. A fost Ordonanța și i-a venit rândul”, a spus Nicolicea.

Despre o numire politică în această funcție, președintele comisiei juridice a ținut să dea un exemplu din istorie: ”Grecii antici spuneau că omul este singurul animal politic, este deosebit față de celelalte animale prin faptul că face politică. Acum mai lăudați-vă unii care spuneți că nu faceți politică. La revedere”, a comentat Nicolicea.

Chirițoiu: ”Vreți să umblați la mecanismul de numire, foarte bine. Dar lucrurile minore, care nu au o miză, de ce să fie schimbate?”

Comisia juridică a discutat și înainte de Paște modificările la legea de funcționare a Consiliului Concurenței, în prezența președintelui acestui for, Bogdan Chirițoiu. Acesta a comentat amendamentele Puterii, precizând că unele modificări sunt minore.

”Sunt lucruri pe care le facem de ani de zile, avem o practică, care merge, și este greu se explicăm acum, într-o oră. Este un pic frustrant, pentru că este o practică de ani de zile. De ce să schimbăm lucrurile care merg, dacă nu vedem că sunt probleme? Sunt lucruri care trebuie modificate, vreți să umblați la mecanismul de numire, foarte bine. Dar lucrurile minore, care nu au o miză?”, a declarat Chirițoiu.

”Este viziunea dumneavoastră”, i-a replicat Eugen Nicolicea, în dezbaterea din comisie.

”Da, dar viziunea noastră este bazată pe experiență. Noi doar vă sugerăm lucruri bazate pe ceea ce știm”, a mai spus Chirițoiu.

Printre propunerile PSD se află și condiția ca membrii Consiliului Concurenței să aibă minimum 10 ani de experiență în domeniul economic și să fie cetățean român și nu cetățean al UE, dar și să aibă capacitate deplină de exercițiu, studii superioare de lungă durată, înaltă competență profesională, bună reputație, și să nu fie condamnată pentru infracțiuni de corupție, delapidare, etc, sau alte infracțiuni pentru care legea prevede o pedeapsă de închisoare cu trei ani sau mai mare.

În plus, președintele Consiliului trebuie să fi îndeplinit funcții de conducere pentru o perioadă de cel puțin 15 ani.

Anul trecut, la începutul lunii noiembrie, fostul premier Sorin Grindeanu a fost votat de către Parlament la șefia ANCOM. Coaliția PSD-ALDE a modificat legislația, astfel că numirea șefului ANCOM se face de către Parlament și nu de către președintele României, cum era până acum.

PNL, atac la PSD: ”Binențeles că dumneavoastră doriți să puneți mâna pe tot ce mișcă în țara asta”

Cei de la USR au arătat că, dacă membrii Consiliului vor avea toți vechime de 10, 11 ani, dacă se ajunge în această situație, cine va fi președintele Consiliului, care trebuie să aibă 15 ani de vechime?

”Noi propunem ca acest alineat să fie corelat, să vorbim de o perioadă de cel puțin 10 ani sau 15 ani”, a spus deputatul USR Stelian Ion.

Și reprezentanții PNL, prin vocea deputatului Gabriel Andronache au arătat că  scopul PSD este de  a-l revoca pe actualul președinte al Consiliului Concurenței. ”Binențeles că dumneavoastră doriți să puneți mâna pe tot ce mișcă în țara asta”, a spus el.

PSD mai vrea majorarea numărului de membri din Consiliul Concurenței la 9, aleși de Parlament, în prezent fiind 7 membri în acest for de conducere.

Florin Iordache, de la PSD a explicat că membrilor Consiliului li s-au mărit atribuțiile, și este nevoie de mai mulți pentru a-și respecta atribuțiile.

Bogdan Chirițoiu a explicat în comisie că mecanismul de numire a conducerii Consiliului Concurenței a tot evaluat, de la Adrian Năstase, când era Guvern și Președintele Rormânie, iar, mai apoi, în 2011,  s-a mers pe un organism tehnic, Guvern, Parlament și Președinte.

”Cred că e util să păstrăm o formă și de selecție tehnică. De ce? Pentru credibilitate și oricum la sfârșitul acestui an avem noua Directivă europeană care impune obligativitatea unei secții tehnice. Peste un an, va trebui să avem o formulă care să arate o selecție profesională, de aceea noi propusesem o comisie de selecție, formată din cadre universitare, numită de Guvern, (..) dincolo de decizia politică”, a spus Chirițoiu.

Eugen Nicolicea a răspuns, precizând că șeful Consiliului are o ”tentă de jignire”.

”Parlamentul este organul reprezsentativ al poporului român, nu îl mai minimizați. În momentul în care dă votul pentru cineva, sunteți investiți cu cea mai mare forță și anume forța poporului, prin reprezentanții ei. Guvernul și președintele nu vă dau această forță.

De unde a pornit conflictul dintre Bogdan Chirițoiu și PSD

După demisia fostului premier Mihai Tudose, în mass-media a apărut informația că actualul președinte al Consiliului Concurenței, care își finalizează mandatul anul viitor, ar putea fi schimbat din funcție, după ce a intrat în conflict cu reprezentanții PSD și cu Guvernul.

În plus, s-a vehiculat chiar și numele lui Mihai Tudose în locul actualului preşedinte Bogdan Chiriţoiu. Fostul premier a infirmat zvonurile.

Conflictul Chirițoiu-Tudose a apărut după anunțul Guvernului privind mărirea accizei la carburanți, anul trecut. Ministerul Finanțelor a anunțat la începutul lunii august 2017, planul pentru reintroducerea accizei de 7 eurocenți la litrul de combustibil, autoritățile motivând că aceasta se face deoarece companiile petroliere nu au scăzut suficient prețul benzinei și motorinei la începutul acestui an, odată cu scăderea taxelor.

Prețul mediu fără taxe la carburanții vânduți în țara noastră este mai mare decât media europeană, declara pentru Libertatea Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Pe de altă parte, cu tot cu taxe, România are unele dintre cele mai mici prețuri la benzină și motorină din Uniunea Europeană, însă acest lucru se datorează faptului că statul nu are taxe mari.

Adevăratul motiv pentru care Guvernul crește accizele a fost de a face rost de bani la buget pentru a acoperi promisiunile electorale.

Consiliul Concurenței a verificat și scumpirile alimentelor, în special la ouă, la cererea Ministerului Agriculturii, după ce prețul acestora s-a dublat într-un interval scurt. Și un control a fost efectuat la bănci, la solicitarea premierului Tudose.

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile a 25 bănci, instituții financiare nebancare (IFN), societăți de leasing și asociații profesionale și patronale, aceasta fiind una dintre cele mai ample acțiuni ale instituției. Între unitățile investigate se află filiale ale BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Bancpost, Unicredit și Porsche.

Citește și: EXCLUSIV/Gemenele de la Indiggo vor avea 15 spectacole pe Broadway. Show produs și regizat de ele, într-un studio cinema

Urmărește-ne pe Google News
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
PARTENERI - GSP.RO
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Adela, poliţista de 25 de ani care s-a sinucis în gara din Strehaia, era căsătorită cu un poliţist. Soţul său a fost ultima persoană cu care a vorbit
Observatornews.ro
Adela, poliţista de 25 de ani care s-a sinucis în gara din Strehaia, era căsătorită cu un poliţist. Soţul său a fost ultima persoană cu care a vorbit
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
HOROSCOP
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Știrileprotv.ro
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat
PUBLICITATE
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat