Mergi direct la conținut »
Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la 25 de bănci și IFN-uri. Ce suspectează instituția
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la 25 de bănci și IFN-uri. Ce suspectează instituția

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la 25 de bănci și IFN-uri. Ce suspectează instituția

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile a 25 bănci, instituții financiare nebancare (IFN), societăți de leasing și asociații profesionale și patronale, aceasta fiind una dintre cele mai ample acțiuni ale instituției, arată autoritatea într-un comunicat. Între unitățile investigate se află filiale ale BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, Bancpost, Unicredit și Porsche.

De Daniel Ionașcu,

”Inspecţiile s-au derulat în cadrul a două investigaţii declanşate de Autoritatea de concurenţă pe piaţa serviciilor de leasing operaţional şi pe piaţa de leasing financiar și creditului de consum din România.

S-au efectuat inspecţii simultane la Bancpost SA, Unicredit Bank SA, Raiffeisen Bank SA, Banca Comercială Română SA, BCR Leasing IFN SA, BRD Sogelease IFN SA, Raiffeisen Leasing IFN SA, Unicredit Leasing Corporation IFN SA, Viva Credit IFN SA, ALD Automotive S.R.L., Arval Service Lease Romania S.R.L., Autotechnica Fleet Services S.R.L., BCR Fleet Management S.R.L., BT Operational Leasing S.A., Leaseplan Romania S.R.L., Porsche Mobility S.R.L., Unicredit Leasing Fleet Management S.R.L., Finmedia S.R.L., Asociaţia Societăţilor De Leasing Operaţional (ASLO), Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), Asociația Societăților Financiare din România (ALB), Federația Patronatelor Serviciilor Financiare din România, Patronatul Leasingului și al Creditului din România şi Patronatul Creditului IFN”, arată comunicatul Consiliului Concurenței.

Una dintre investigaţii vizează posibile schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial între companii concurente pe piaţa leasingului financiar şi a creditului de consum.

“Monitorizăm permanent această piaţă şi pregătim declanşarea investigaţiei de mai mult timp, iar un rol important l-au avut informaţiile furnizate în luna august de una dintre părțile investigate, care a aplicat la programul de clemenţă”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Cea de-a doua investigaţie se referă, de asemenea, la o posibilă coordonare a politicilor comerciale prin fixarea preţului şi/sau o împărţire de piaţă realizată printr-un schimb de informaţii sensibile între companii concurente active pe piaţa leasingului operaţional şi a serviciilor conexe acestora din România.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti.

Amenzile pot ajunge la 10% din cifra de afaceri

Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Tatăl tânărului mort „dintr-o eroare de comunicare” la Colectiv: „Arafat, Streinu-Cercel și Rafila ne asigură azi că stăpânesc coronavirusul așa cum ne asigurau că avem de toate după Colectiv!”
Recomandări

Tatăl tânărului mort „dintr-o eroare de comunicare” la Colectiv: „Arafat, Streinu-Cercel și Rafila ne asigură azi că stăpânesc coronavirusul așa cum ne asigurau că avem de toate după Colectiv!”

 

Companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Activitate februlă

Recent, Consiliul Concurenței a descins și la gigantul farma Roche, fiind vizată piața medicamentelor oncologice.

De asemenea, instituția verifică și scumpirile alimentelor, în special la ouă, la cererea Ministerului Agriculturii, după ce prețul acestora s-a dublat într-un interval scurt.

Anterior, instituția a nunțat și verificarea promoțiilor de Black Friday.

Close
Închide
  Close