Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV / Deținuții vorbesc nestingheriți din celule la telefoane mobile, pentru că nu există aparatură de bruiaj
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

EXCLUSIV / Deținuții vorbesc nestingheriți din celule la telefoane mobile, pentru că nu există aparatură de bruiaj

Metoda ”Accidentul” a fost patentată în pușcării de hoți cu ștate vechi care continuă să transforme celulele în cabine telefonice. La fiecare razie, trupele speciale ale închisorilor adună zeci de aparate care au ajuns în posesia hoților ce plătesc bani grei pentru ele. Chiar și în condițiile în care mii de aparate sunt confiscate anual, penitenciarele nu au încă posibilitatea tehnică să ducă ”războiul telefoanelor mobile”. De aproape trei decenii, penitenciarele nu au reușit să aibă în dotare tehnica necesară care să bruieze convorbirile infractorilor. Procedura de achiziție a fost începută în 2017 și este încă în faza de analiză a documentelor.  

De Cristian Burcioiu,

Nu mai este un secret pentru nimeni că penitenciarele din România sunt pline de telefoane mobile, care ajung ilegal la cei de după gratii. Deținuții le primesc fie prin bunăvoința remunerată corespunzător a unor gardieni nemulțumiți de banii de pe ștatul de plată, fie prin acțiuni bine gândite ale infractorilor, care uneori reușesc să păcălească sistemele de securitate. Cert este însă că, la fiecare razie prin celulele pușcăriașilor, membrii trupelor speciale adună zeci de asemenea aparate, pe care deținuții le-au cumpărat cu bani grei.

Procedura de achiziție a tehnicii de bruiaj, începută în 2017, este în faza de analiză a documentelor

Penitenciarele nu au găsit încă soluția pentru ca telefoanele mobile să nu mai ajungă la deținuți, care le folosesc nestingheriți din celule. Acum, niciuna dintre închisorile din România nu are atât de necesara aparatură de bruiat care să ”taie” convorbirile telefonice ale pușcăriașilor care, din celule, fac până și afaceri prin telefon.

”Procedura de licitație restrânsă având ca obiect achiziția de «Servicii de blocare și întrerupere radiocomunicații în perimetrele unităților din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor» a fost demarată în cursul anului 2017 și publicată în SEAP, prin anunțul de participare nr. 181148/06.12.2017. În prezent, procedura se află în faza de analiză a documentelor de calificare – Etapa I, urmând ca, în perioada imediat următoare, după finalizarea analizei documentelor de calificare depuse de către candidații participanți la procedură, să fie admiși candidații care întrunesc condițiile solicitate prin documentația de atribuire”, este explicația ANP cu privire la lipsa tehnicii care ar putea bruia telefoanele deținuților.

Brățări electronice antitelefoane mobile

Surse din interiorul penitenciarelor vorbesc despre faptul că gardienii ar folosi totuși niște brățări electronice cu ajutorul cărora ar identifica locul de unde se vorbește.

”Gardienii au niște brățări cu care se plimbă pe lângă ușile camerelor. Acolo unde se vorbește, brățara arată. Fac mai multe drumuri, timp de mai multe zile la rând, ca să fie siguri. Apoi dau informațiile «mascaților» care fac «piața» (n.r. – razia). E singura lor posibilitate tehnică să afle de unde se vorbește. Și mai sunt, bineînțeles, «sifonarii», «prăduitorii» (n.r. turnătorii). Hoții au aflat de aparatura asta, de brățări și își pun un radio deschis la ușa camerei, care încurcă undele brățării și așa pot să folosească telefonul mobil”, spune un fost deținut.

În discuțiile cu reprezentanții ANP, această informație nu a fost confirmată oficial.

Aparatura de bruiaj ar ”tăia” convorbirile hoților

Un telefon mobil după gratii aduce o grămadă de bani proprietarului, așa că cei care vor să le primească, sunt dispuși dă dea sume mari pentru a le primi ilegal. În aceste condiții, aparatura de bruiaj – care nu există oficial în nicio pușcărie din România -, ar ”tăia” nu numai convorbirile telefonice purtate din celule, ci ar ”omorî” și mafia telefoanelor mobile.

Cum a reușit Japonia să controleze epidemia de COVID fără carantină și testare în masă? Reușita este încă studiată de experții de la Tokyo
Recomandări

Cum a reușit Japonia să controleze epidemia de COVID fără carantină și testare în masă? Reușita este încă studiată de experții de la Tokyo

 

”Prea mare interes să bage bruiaj (n.r. tehnică de bruiere a telefoanelor mobile) nu este. Și e normal să nu fie interes pentru că din povestea asta «mănâncă» multe lume. Hoții au telefoane și își fac treaba, iar unii gardieni care sunt pe mână cu ei fac bani. Telefoanele sunt confiscate la «piață» , dar se întorc în celule după un timp, tot prin milițieni. Când sunt multe razii, crește și prețul telefoanelor, pentru că dispar din celule. Cererea și oferta dictează prețul, iar gardienii îl controlează”, a mai spus fostul deținut.

Anual, în urma raziilor făcute în celule, ”mascații din trupele speciale ale închisorilor confiscă între 4.000 și 6.000 de telefoane mobile de la hoți. Numărul aparatelor care intră ilegal în închisori nu poate fi știut, pentru că multe dintre aparate sunt găsite și confiscate de mai multe ori, iar altele nu descoperite.


Citește și:

VIDEO/ Ioan Becali se ruga în fiecare seară în puşcărie. La plecare, le-a lăsat hainele colegilor de celulă, dar și-a luat icoanele

Close
Închide
  Close