MENIU CAUTĂ

Qatar a semnat un contract de 12 miliarde de dolari pentru a cumpăra avioane militare de la SUA

Distribuie

Ministrul american al apărării, Jim Mattis și omologul său din Qatar au semnat, joi, un contract prin care Statele Unite vor livra emiratului arab avioane militare F-15 în valoare de 12 miliarde de dolari, scrie BBC News.

La doar câteva zile după ce președintele SUA, Donald Trump a acuzat Qatarul de sprijinirea terorismului, cele două state semnează unul dintre cele mai importante contracte de achiziție de armament.

Un oficial de la Doha a declarat că acordul pentru achiziția avioanelor de luptă este „o dovada că instituțiile americane sunt alături noi. Militarii noștri sunt ca frații. Sprijinul american pentru Qatar este adânc înrădăcinat și nu poate fi ușor influențat de schimbările politice”.

O sursă a ministerului Apărării din Qatar a declarat pentru Reuters că Doha a cumpărat 36 de avioane militatre de tip F-15.

Acordul dintre SUA și Qatar are loc la doar câteva săptămâni după ce americanii au acceptat să vândă Arabiei Saudite arme în valoare de peste 100 de miliarde de dolari.

Înțelegerea în valoare de 12 miliarde de dolari vine pe fondul crizei din Golful Persic, izbucnită după ce cinci țări arabe au tăiat orice legătură cu Doha.

Legăturile militare dintre SUA și Qatar erau deja foarte solide, deoarece emiratul este gazda celei mai mari baze aeriene americane din Orientul Mijlociu, Al-Udeid, unde se află aproximativ 10.000 de soldați și joacă un rol-cheie în operațiile conduse de SUA împotriva Statului Islamic.

Comentariile făcute de Trump în timpul conferinței de presă pe care a avut-o cu Klaus Iohannis, au fost în contradicție cu cele ale Departamentului Apărării al SUA, care a apreciat „angajamentul de durată al Qatarului față de securitatea regională”.

Citește mai multe despre avioane militare și Qatar pe Libertatea.

Comentarii