Mergi direct la conținut »
Radiografia corupției din sănătatea românească din ultimii trei ani; Calitatea actului medical mult diminuată din cauza interpunerii corupției
Ştiri Libertatea > Ştiri > Radiografia corupției din sănătatea românească din ultimii trei ani; Calitatea actului medical mult diminuată din cauza interpunerii corupției

Radiografia corupției din sănătatea românească din ultimii trei ani; Calitatea actului medical mult diminuată din cauza interpunerii corupției

Direcția Națională Anticorupție a finalizat un studiu ce are ca temă „Corupția în sistemul public de sănătate. Analiza cauzelor DNA soluționate de instanță prin hotărâri de condamnare rămase definitive în perioada 2015 -2017” pe care l-a dat, marți publicității.

De Cătălin Lupășteanu,

Analiza DNA, publicată pe site-ul DNA, a identificat cinci domenii de manifestare a corupției în sistemul public de sănătate din România, respectiv, achiziții publice, servicii medicale, bugetarea unităților spitalicești, accesul personalului în sistemul medical și autorizarea farmaciilor.

Astfel, în domeniul achizițiilor publice au fost identificate două tipare principale de acțiune, respectiv condiționarea atribuirii și bunei derulări a contractelor de plata unui ”comision”(mită) către managerul unității cazuri în care mita reprezintă 5-20% din valoarea contractului și este acoperită tot din bugetul spitalului.

Fraudarea procedurilor de achiziție publică derulate de unitățile medicale, este al doilea tipar, format din mecanisme de fraudare ce au fost identificate în toate etapele procesului de achiziție publică (planificarea achiziției, atribuirea și execuția contractului).

Exemple de fraudare, așa cum le prezintă procurorii DNA, sunt „planificarea unor achiziții inutile, supraevaluarea unor contracte raportate la valoarea de piață, evitarea procedurii de licitație publică, fragmentarea scriptică a achizițiilor prin acte adiționale, întocmirea caietului de sarcini astfel încât să favorizeze anumite firme, plata unor contracte neexecutate sau prost executate.

BREAKING NEWS Un bărbat care a fost în România weekendul trecut, confirmat cu noul coronavirus în Rimini, Italia
Recomandări

BREAKING NEWS Un bărbat care a fost în România weekendul trecut, confirmat cu noul coronavirus în Rimini, Italia

 

În domeniul serviciilor medicale, corupția s-a manifestat în ceea ce privește expertizarea medicală a capacității de muncă și realizarea consultațiilor și actelor medicale.

Al treilea domeniu din sănătate măcinat de molima corupției este domeniul bugetării unităților medicale.

Caracteristicile sunt că bugetarea este condiționată de plata nelegală, lunară, a unei sume fixe de către managerul respectivei instituții medicale, președintelui Casei Județene de Asigurări de Sănătate, demersul legal de negociere, semnare, executare a contractului de finanțare și urmărirea plăților este dublat de un demers nelegal de negociere și primire a mitei, de faptul că existau suspiciuni că banii folosiți pentru mită erau proveniți tot din mită.

„În domeniul bugetării unităților medicale, mita poate reprezenta un mecanism de supraviețuire instituțională”, concluzionează procurorii DNA.

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„
Recomandări

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„

 

Al patrulea domeniu se referă la accesul personalului în sistemul medical, corupția manifestându-se la finalizarea studiilor de profil sau la angajarea în spital.

În ambele situații asistăm la “normare” instituțională a mitei (suma solicitată ca plată nelegală la examene era plafonată printr-o decizie a consiliului profesoral, iar la angajări la spital, în majoritatea cazurilor existau tarife standard), explică procurorii.

În domeniul autorizării farmaciilor, au fost identificate caracteristici ale corupției precum plăți nelegale pentru facilitarea emiterii autorizațiilor într-un timp mai scurt decât cel uzual, darea de mită reprezenta un imbold pentru respectarea termenului legal, în condițiile în care solicitanții au depus dosare corecte și complete.

Studiul constată că manifestarea infracționalității are loc în majoritatea aspectelor structurale și funcționale ale sistemului de sănătate, cu implicații asupra calității actului medical oferit populației.

Corespondență din Milano. Reporterul Libertatea a ajuns în zona afectată de coronavirus în Italia
Recomandări

Corespondență din Milano. Reporterul Libertatea a ajuns în zona afectată de coronavirus în Italia

 

Un alt aspect important se referă la existența unor cutume în oferirea și primirea de foloase necuvenite pentru a beneficia de un drept legal și moral – dreptul la sănătate.

Aceste reguli nescrise care guvernează comportamentul actorilor sociali implicați (medici, pacienți, firme etc.) sunt cunoscute de aceștia de dinainte de a interacționa cu sistemul, fiind acceptate, dar și transmise mai departe, informal, din dorința de a-i ajuta pe cei aflați în situații asemănătoare.

Acceptarea și aderarea la aceste cutume se realizează printr-un act de condiționare ce se manifestă în: servicii medicale, relații comerciale, bugetarea corespunzătoare a unităților spitalicești ori autorizarea pe piața farmaciilor.
Darea de mită devine, astfel, o condiție asumată de pacient/firmă beneficiară/manager de spital, în lipsa alternativelor reale.

Ritmicitatea și continuitatea temporală a actelor de corupție practicate de medici, formele de fraudare a bugetului unității spitalicești, precum și existența cutumelor privind plăți informale pentru exercitarea actului medical indică o vulnerabilizare internă a sistemului medical, generată de ineficiența mecanismelor de verificare și control.

Această vulnerabilitate internă este susținută și de beneficiarii serviciilor medicale care, condiționat sau din proprie inițiativă, oferă mită medicilor, pentru a avea siguranța prestării serviciului public de sănătate.

Studiul a fost realizat având în vedere că datele rezultate din cauzele instrumentate de DNA pot constitui o bază importantă de analiză pentru fundamentarea unor decizii la nivelul organelor administrative pentru identificarea și implementarea unor măsuri de prevenire a corupției.

Citește și EXCLUSIV: Polițist premiat cu ”Distincție de onoare”, reclamat la Parchet și dat în judecată pentru tortură. Victima cere daune de 100.000 de euro

Close
Închide
  Close