Imaginile care au bulversat planeta

Secvențele arată mulțimea în timpul unui moment de reculegere busculându-se brusc, panicată, fără un motiv vizibil. Multiple înregistrări video postate pe rețelele sociale surprind dispersarea grupului compact de oameni, pe fondul unui șuierat ascuțit. 

Diverși comentatori, unii cu expertiză în domeniul armelor neconvenționale, au afirmat că autoritățile sârbe au folosit împotriva protestatarilor o așa-numită armă sonică. 

Președintele sârb Aleksandar Vucic, principalul vizat de protestele uriașe care au loc de mai multe luni în țara vecină, a negat vehement că forțele de ordine ar fi utilizat astfel de dispozitive și a promis o anchetă pentru a lămuri situația. 

  

O armă sonică utilizează sunetul pentru a incapacita sau a influența oponenții în timpul unui conflict. Dispozitivele pot emite sunete puternice, inclusiv ultrasunete, de natură să provoace dureri extreme, pierderea temporară a auzului și dezorientare. 

Interlopii „fioroși” din anii 90, Fane Spoitoru, Oane al lui Ciucă, sau Cezar Nichita, lăsau oamenii fără case în cazinoul de la Intercontinental
Recomandări
Interlopii „fioroși” din anii 90, Fane Spoitoru, Oane al lui Ciucă, sau Cezar Nichita, lăsau oamenii fără case în cazinoul de la Intercontinental

Printre cele mai cunoscute arme sonice se numără dispozitivele LRAD (Long Range Acoustic Device). Emit sunete de până la 160 decibeli și sunt utilizate în diverse scopuri, inclusiv controlul mulțimilor și securitatea maritimă.

Efectele ultrasunetelor asupra corpului uman, în rapoartele CIA

În vreme ce datele publice nu menționează existența sau folosirea unor astfel de arme, rapoartele secrete conțin nenumărate informații.

Istoria armelor sonice datează din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, când arhitectul-șef al lui Hitler, Albert Speer, a lucrat la un „tun acustic” conceput pentru a produce explozii sonore intense.

Ulterior, apar informații detaliate într-un raport secret al departamentului de informații medicale al Armatei Statelor Unite ale Americii, făcut public de CIA în decembrie 1990.

Documentul, consultat de Libertatea, avertiza încă de la începutul anilor ’70 asupra pericolului generat de cercetările sovietice în domeniul metodelor revoluționare de influențare a comportamentului uman cu ajutorul unor arme neconvenționale. 

În cuprinsul raportului menționat sunt capitole întregi dedicate modului în care sovieticii testau intensitatea sunetului și/sau frecvența acestuia pentru a determina un anumit tip de comportament sau chiar pentru a suprima viața. Erau făcute experimente pe animale, dar și direct pe oameni.

Ce averi impresionante a lăsat moștenire Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, considerat cel mai bogat român din istorie. Cum a împărțit 17 munți și 24 de moșii
Recomandări
Ce averi impresionante a lăsat moștenire Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, considerat cel mai bogat român din istorie. Cum a împărțit 17 munți și 24 de moșii

Efectul sunetelor subtile

În capitolul dedicat efectelor sunetelor sonice asupra omului sunt menționate experimentele realizate în anii ‘60-70, fiind redate „mai multe rapoarte sovietice pertinente” cu privire la efectele psihologice ale zgomotului în intervalul de la 20 la 20.000 de herți.

„La un nivel psihologic, efectele au fost clasificate în trei categorii: grosolane, enervante și subtile, aranjate în funcție de intensitatea în scădere a sunetului. Subtilul implică sunete folosite pentru a insufla frică, anxietate, confuzie, panică etc., de exemplu sunetul emis de buglele (n.r. – instrument de suflat, trompetă) folosite de chinezii comuniști în timpul războiul din Coreea și „țipătul” confederat din Războiul civil. 

Sunetele de enervare ar fi zgomotele folosite pentru a interfera cu performanța muncii, cum ar fi capacitatea de a învăța și de a reține. 

Sunetul grosolan implică un prejudiciu psihologic care ar provoca pierderea completă a abilității de a funcționa, capabil să distrugă sau să «încurce» conștientul într-un asemenea grad încât capacitatea tuturor acțiunilor, cu excepția celor involuntare (respirație, bătăi ale inimii), să fie distrusă”, se arată în raportul CIA. 

Papa Francisc a murit. Liderul Bisericii Catolice a încetat din viață la 88 de ani
Recomandări
Papa Francisc a murit. Liderul Bisericii Catolice a încetat din viață la 88 de ani

În același raport se menționează că nicăieri în literatura științifică nu s-a putut găsi un incident documentat în timpul căruia sunetul de mare intensitate să fi provocat un efect psihologic grosolan asupra unei ființe umane.

Simptomele provocate de ultrasunetele din mediul industrial

Informatorii care raportau guvernului american despre experimentele realizate în spațiul sovietic, în timpul cărora „voluntarii” erau expuși la sunete de o anume intensitate și frecvență, descriu care ar putea fi efectele asupra corpului uman la finalul exercițiului, așa cum erau redate în documentele studiate.

„Pentru a valida observațiile făcute în condiții de zgomot de lucru, cincisprezece voluntari sănătoși au fost testați în condiții de laborator. După expunerea la zgomot cu o intensitate de 100-102 dB timp de o oră, unii subiecți s-au plâns de zgomot în cap și somnolență; după trei ore, cinci din unsprezece s-au plâns de oboseală generală și unul, de somnolență; după șase ore, toți examinații s-au plâns de zgomot și țiuit în urechi, dureri de cap și oboseală generală, apetit redus, greață, somnolență și iritabilitate generală. 

După expunerea la o intensitate de 110-112 dB timp de până la trei ore, toți subiecții s-au plâns de dureri de cap, oboseală, somnolență și o senzație de urechi înfundate; un subiect s-a plâns de greață și de reducerea capacității de muncă”, se arată în informarea remisă CIA.

În literatura sovietică au fost raportate diferite efecte psihologice ale expunerii la ultrasunete (mai mare de 20.000 Hz). Concluziile unui experiment pentru care au fost utilizați 104 indivizi expuși la ultrasunete într-un mediu industrial (ventilator de mare capacitate care emitea zgomote stridente din cauza unor defecțiuni) sunt relevante pentru efectele devastatoare ale zgomotelor controlate cu un anumit scop.

Astfel au fost raportate  dureri de cap, fatigabilitate extrem de pronunțată și o slăbiciune generală. Debutul de oboseală la majoritatea dintre subiecți a început încă de la două până la trei ore după începerea lucrului cu dezvoltarea simultană a durerii de cap, aceasta din urmă crescând progresiv în intensitate până la pauza de amiază. 

La finalul zilei de lucru, subiecții au raportat epuizare considerabilă, vertij cu întunecarea vederii. Aceste senzații au cauzat chiar pierderea conștienței unor persoane. Alte efecte imediate provocate de expunerea doar pentru câteva ore la ultrasunete au fost tulburările de somn. Nevoia acută de a dormi a fost resimțită chiar înainte de ora de masă, iar alți indivizi care au participat la experiment au fost răpuși de somn „din picioare”, adormind în poziții anormale, incomode.

Alte efecte raportate de subiecții expuși la ultrasunete au fost iritabilitate crescută, pierderea pronunțată a memoriei (în special pentru evenimentele curente), scăderea percepției și incapacitatea de a stăpâni informații noi. Ații au raportat „inclusiv slăbirea simțului mirosului și scăderea senzațiilor gustative, precum și anumite tulburări în digestie. În cazul simptomelor gastrointestinale, cele mai frecvent observate au fost apetitul scăzut, greața și tendința spre constipație. 

În unele cazuri, aceste simptome au fost combinate cu dureri de stomac, tulburări menstruale (dismenoree și amenoree prelungită) au fost detectate la mai multe femei lucrătoare, dar examenul ginecologic nu a evidențiat nicio boală inflamatorie. Mulți bărbați dintre cei examinați s-au plâns de capacitate sexuală redusă. Doi bărbați, în vârstă de 46 și 48 de ani, cu expuneri îndelungate la muncă la instalații cu ultrasunete, au manifestat impotență sexuală”, se arată în raportul CIA.

Arma sonică folosită în România, în timpul Revoluției din 1989

Arma sonică a fost folosită în România, în timpul ultimului mare miting popular organizat de Nicolae Ceaușescu în data de 21 decembrie 1989, în fața Comitetului Central (CC). 

Informația este menționată în rechizitoriul Revoluției. Modalitatea în care au fost folosite sunete specifice pentru a dispersa mulțimea și a crea panică este descrisă cu lux de amănunte chiar de ofițerii unității militare specializate în asigurarea de tehnică de propagandă specială – război psihologic. 

Dispozitivul a fost adus în fața CC special pentru a fi folosit doar dacă „se ivea ocazia”. Martorii care au dat declarații în dosar au precizat că arma sonică a fost activată în România în premieră „ca un experiment pe viu” în data de 21 decembrie 1989.

„Ocupam funcţia de ofiţer I, având ca principală atribuţie de serviciu asigurarea cu tehnică de propagandă specială – război psihologic (….) La 21.12.1989, de la unitatea unde activam au fost trimise patru autospeciale care au avut rolul de a amplifica sunetul, respectiv de a dubla sistemul celor de la Radiodifuziunea Română. 

Aceste autospeciale s-au aflat sub comanda lt. maj. Grumaz Alexandru. Conform planificării, cele patru autospeciale au fost instalate. Afirm în deplină cunoştinţă de cauză că una dintre autospeciale a fost sursa sunetului de joasă frecvenţă cu efect de panică, sunet care a provocat dezordine în mulţimea adunată în Piaţa Palatului, cu ocazia mitingului popular convocat de preşedintele Nicolae Ceauşescu”, este declaraţia martorului D.I., audiat la sediul Secției Parchetelor Militare, la data de 30.10.2017, la sediul Secției Parchetelor Militare în dosarul Revoluției Române. 

În timp, s-a acreditat ideea conform căreia acest sunet a fost generat de sovietici sau americani. Ancheta îndelungată efectuată de procurorii militari indică însă faptul că a provenit de la una dintre cele patru autospeciale dispuse de UM 02348 Bucureşti în perimetrul pieţei. 

„Semnalul de panică a fost opera propagandei speciale la inamic (….) Precizez că acel sunet cu efect de panică, înregistrat pe două benzi magnetice, a fost probabil importat”, potrivit sursei citate.

Martorul a precizat că, anterior datei de 21.12.1989, nu a existat nicio situaţie în care respectivele benzi cu sunete înregistrate să fie scoase pe teren. Este important de precizat că benzile magnetice nu au apărut ca fiind înregistrate în evidenţele unităţii, se arată în actele dosarului. 

„La 21.12.1989 ele (n.r. – benzile cu sunete) au fost scoase şi folosite în premieră (…) Din câte cunosc de la persoanele cu care am intrat în contact, cele două benzi cu efect de panică urmau a fi folosite în timpul discursului preşedintelui Ceauşescu, doar dacă s-ar fi ivit ocazia. 

Concret, această ocazie s-a ivit atunci când anumite persoane infiltrate în rândul manifestanţilor au declanşat acţiuni diversioniste cu scopul de a sparge mitingul. Este vorba de împunsături cu diverse obiecte contondente şi ascuţite, victimele acestei acţiuni fiind în special femeile. Busculada a fost creată dinspre exterior spre interior, fiind generată o mişcare ce nu a putut fi controlată. În acel moment, a fost declanşat sunetul cu efect de panică existent pe benzile respective. Rezultatul acestor acţiuni este bine-cunoscut”, se arată în rechizitoriul Revoluției.

Ce tip de sunete erau înregistrate pe benzi

Potrivit sursei citate, pe benzile magnetice folosite pe 21 decembrie 1989 la București pentru a emite sunetele de panică erau înregistrate zgomote specifice unui conflict armat, pe care le-am fi putut auzi doar pe front: huruit de blindate, explozii și împușcături. Urechea umană percepe astfel de sunete ca pe un vuiet care crește în intensitate și a cărui sursă este imposibil de depistat.

Militarii care au dat declarații în ancheta privind Revoluția Română au recunoscut că știau doar teoretic ce efecte ar putea avea o astfel de armă psihologică, iar învălmășeala creată în mulțimea aflată în piața din fața Comitetului Central, imediat după activarea benzilor cu sunete, nu a mai putut fi controlată. Ce a urmat este deja de notorietate.

„Precizez că Mircea Andrievici (comandantul UM 02487 Bucureşti) nu a luat singur decizia de folosire a acestui sunet cu efect de panică, ci doar după ce s-a consultat cu mine şi cu Ionescu Dan (comandantul UM 02381 Bucureşti). Împreună am decis să experimentăm pe viu folosirea acelui sunet. Cunoşteam la modul teoretic ce efecte poate genera difuzarea unui astfel de sunet. Sunetul era emis pe o bandă de joasă frecvenţă şi odată generat, crea efecte de panică maximă, în funcţie de subiecţii asupra cărora acţiona (…) 

Benzile cu sunet de panică au fost distruse prin ardere în seara zilei de 21.12.1989.

Pentru realizarea acestui sunet de panică se folosesc huruit de blindate, împuşcături de mitraliere grele sau uşoare, explozii (petarde, grenade). În acest fel, este posibil ca zgomotele unor explozii de grenadă sau petarde raportate de unii martori să fie generate tot de emiterea sunetului respectiv”, este declarația unuia dintre cei doi ofițeri care au manipulat dispozitivul cu sunete de panică  în decembrie 1989.

Martorul care a simțit „o vibrație extrem de puternică”

Pe de altă parte, un jurnalist prezent la mitingul din 21 decembrie 1989, audiat ca martor în dosarul Revoluției, a precizat că alte persoane au auzit cu totul alte tipuri de sunete, „compacte, omogene”, nicidecum unele de război, de mitraliere sau explozii. 

„Cu privire la cauzele care au putut determina agitaţia şi dispersarea ulterioară a celor prezenţi în piaţă, acesta mi-a spus că a simţit personal o vibraţie extrem de puternică ce i-a indus o stare de spaimă şi acest lucru l-a constatat şi la ceilalţi participanţi la miting, în jurul său. Am cerut detalii, iar colegul meu mi-a spus că a perceput acea vibraţie ca pe un sunet compact, profund, omogen, posibil de joasă frecvenţă, iar descrierea senzaţiei a fost categoric una subiectivă. Nu mi-a relatat nimic despre alte sunete sau zgomote specifice şenilatelor sau exploziilor de petarde ori de altă natură”, este mărturia jurnalistului P.C.T., audiat la data 03.04.2018.

Așa cum reiese din declarațiile martorilor audiați în dosarul Revoluției, aceste benzi magnetice cu sunete de panică ar fi fost importate, dar fără să fie specificată țara producătoare.

Foto: Agerpres

Istorii electorale
Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Nu și ei! Erau atât de frumoși împreună! Încă o DESPĂRȚIRE zguduie lumea mondenă, chiar înainte de Paște. Și-au spus ADIO după 2 ani de relație
Unica.ro
Nu și ei! Erau atât de frumoși împreună! Încă o DESPĂRȚIRE zguduie lumea mondenă, chiar înainte de Paște. Și-au spus ADIO după 2 ani de relație
Cum arată casa în care locuiește George Simion. Are un apartament de 50 de metri pătrați, decorat în alb și gri și multe fotografii înrămate, iar un detaliu în mod special le-a atras atenția tuturor
Viva.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion. Are un apartament de 50 de metri pătrați, decorat în alb și gri și multe fotografii înrămate, iar un detaliu în mod special le-a atras atenția tuturor
Gestul incredibil pe care l-au făcut la Înviere Călin Georgescu și George Simion. Mesajul e clar! Cum s-au îmbrăcat la biserică soțiile lor, Cristela și Ilinca
Libertateapentrufemei.ro
Gestul incredibil pe care l-au făcut la Înviere Călin Georgescu și George Simion. Mesajul e clar! Cum s-au îmbrăcat la biserică soțiile lor, Cristela și Ilinca
Un fost agent CIA susține că Hitler și-a înscenat moartea. „Dacă ai vrea să-l ascunzi, acolo ai face-o”
Adevarul.ro
Un fost agent CIA susține că Hitler și-a înscenat moartea. „Dacă ai vrea să-l ascunzi, acolo ai face-o”
Alexandra Ungureanu, dezvăluiri rare despre partenerul ei de cuplu. Ce a mărturisit artista: „Nici măcar nu trăiește în țară”
Elle.ro
Alexandra Ungureanu, dezvăluiri rare despre partenerul ei de cuplu. Ce a mărturisit artista: „Nici măcar nu trăiește în țară”
Oreste a renunțat la televiziune, și-a vândut apartamentul din București și s-a mutat la țară. A construit o casă de la zero, iar imaginile cu interiorul fac furori
Unica.ro
Oreste a renunțat la televiziune, și-a vândut apartamentul din București și s-a mutat la țară. A construit o casă de la zero, iar imaginile cu interiorul fac furori
Azi este Lunea Albă din Săptămâna Luminată, ziua în care se deschid porţile Raiului. Tradiţii şi superstiţii în a doua zi de Paşte
Observatornews.ro
Azi este Lunea Albă din Săptămâna Luminată, ziua în care se deschid porţile Raiului. Tradiţii şi superstiţii în a doua zi de Paşte
Horoscop 20 aprilie 2025. Scorpionii sunt chemați să dea dovadă de sinceritate maximă față de ei, în toate evaluările pe care le fac astăzi
HOROSCOP
Horoscop 20 aprilie 2025. Scorpionii sunt chemați să dea dovadă de sinceritate maximă față de ei, în toate evaluările pe care le fac astăzi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI