Cuprins:
Provocatori „plătiți cu 1.000 de euro”
Peste patru luni de proteste, inițiate de studenți, în toate orașele Serbiei, au culminat cu marea manifestație din Belgrad. Preocuparea principală a organizatorilor a fost să evite, cu orice preț, incidentele violente.
„Avem informații din surse sigure că Guvernul a trimis în piețe oameni plătiți, cu scopul de a provoca forțele de ordine și de a le da un pretext să disperseze mulțimea. 1.000 de euro de om am aflat că au fost plătiți. Cunosc persoane din satul meu care au încasat bani pentru acest lucru. Planul era ca, după ce aruncă sticle incendiare în scutieri, să se retragă, iar jandarmii să aresteze doar oamenii nevinovați din mulțime”, ne-a declarat un student din Novi Sad, implicat în organizarea protestului.
Într-adevăr, în jurul clădirii Președinției și a sediului Parlamentului, mai mulți tineri, echipați după modelul galeriilor de fotbal, cu walkies-talkies, cagule și măști negre, au încercat să pornească un incendiu, spre seară. Au stropit cu păcură tractoarele parcate pe platou și au dat foc. Incendiul a fost repede stins, iar panica în mulțime a durat puțin.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/protest-mare-belgrad-15-martie-s-218-1-1024x683.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3b0b5c5d5613cb226f28ddbbf12c824c.jpg)
În afară de câteva petarde și torțe aprinse în zona de lângă cordonul de jandarmi, nu s-a mai întâmplat nimic notabil. „Se pare că, din fericire, huliganii au primit ordin să nu acționeze”, a comentat unul dintre liderii studenților pentru Libertatea.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/protest-mare-belgrad-15-martie-s-233-1024x683.jpg)
Guvernanții și ipoteza armei sonice
În schimb, în timpul celor 15 minute de liniște păstrate în memoria victimelor, un zgomot puternic a fost auzit pe o latură a Pieței Slavija și câteva zeci de protestatari au căzut din picioare. S-a produs o busculadă, care putea avea consecințe foarte grave. Momentul a fost înregistrat video pe telefon și mai mulți martori au relatat, pe rețelele de socializare, că au simțit greață, amețeli și stare generală de rău, după acel moment.
Printre ipotezele privind sursa zgomotului, organizatorii protestului și o parte a presei din Serbia au indicat folosirea de către forțele de ordine a unei arme sonice. Lideri ai opoziției de la Belgrad au făcut apel la ONU, pentru investigarea utilizării unui dispozitiv militar împotriva populației. „Tăcerea a speriat Puterea”, a titrat publicația Nova.rs.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_7f70b904519e0d738e3e0dd78a2aa68a.jpg)
În timp ce dezbaterile asupra incidentului continuă, un lucru e clar: avertismentele președintelui Aleksandar Vucic că protestatarii vor produce haos, violențe, acte de terorism și, într-un final, destabilizarea țării nu au avut temei în realitate. Cei care au fost arătați cu degetul pentru folosirea forței împotriva unei mulțimi pașnice au fost guvernanții.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/protest-mare-belgrad-15-martie-s-145-1024x683.jpg)
Cu numărul de telefon al mamei scris pe braț
De altfel, studenții care au organizat protestul se așteptau la represalii. Și-au scris cu markere, pe brațe, numerele de telefon ale părinților și grupa de sânge, pentru situația în care li se întâmplă ceva, conform publicației citate.
De patru luni, sistemul educațional din Serbia este blocat. Universitățile și școlile publice și-au suspendat activitatea. Avocații, lucrătorii din transportul public, angajații din spitale, fermierii s-au alăturat, încă din primele săptămâni, protestelor organizate zilnic. Iar la marele miting de la Belgrad a fost vizibilă, chiar și pentru politicienii de la putere, această solidaritate a cetățenilor de toate vârstele, din toate categoriile sociale, pentru o cauză: lupta împotriva corupției.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1380b1d09823899a0d47b2adb5b6c038.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/protest-mare-belgrad-15-martie-s-109-1-1024x683.jpg)
Mulți, dar pașnici și civilizați
Într-un oraș cu 1,2 milioane de locuitori, o mulțime de peste 300.000 de oameni pe străzi poate pune probleme. N-a fost însă cazul. Pe străzile unde se întâlneau fluxurile de manifestanți, înghesuiala era cu totul suportabilă și respirabilă.
Oamenii mergeau în același ritm, umăr la umăr, nici încet, nici grăbiți, relaxați și cu grijă să nu-i incomodeze pe ceilalți. Toți aveau aerul că știu de ce sunt acolo și știu încotro merg, dar că nu contează dacă vor ajunge la destinație mai devreme sau mai târziu. Important e să ajungă împreună.
Grupuri de prieteni, familii, cupluri, colegi de școală, găști de tineri, foști camarazi de război, bunici la braț cu nepoții și, bineînțeles, studenții în veste reflectorizante, care se asigurau că protestul decurge pașnic și participanții sunt în siguranță. Studenții se bucură de o reputație excelentă în Serbia, dintotdeauna.
„La noi, studenții au fost lăsați să protesteze și în 1968, anul primăverii de la Praga. Liderul comunist Tito le-a dat ordin subalternilor să nu se atingă de studenți și să-i lase să se revolte”, povestește unul dintre organizatorii evenimentului.
Deși au avut și ei scandalurile lor legate de plagiat și de controlul politic în conducerea universităților și a școlilor, sârbii au o elită intelectuală puternică și prezentă în viața publică. Drept dovadă, cadrele didactice s-au alăturat, în majoritate, protestelor și au mărșăluit alături de studenți și de elevi. În plus, valorile morale precum cinstea și dreptatea sunt împărtășite de o mare parte a populației.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/protest-mare-belgrad-15-martie-s-166.jpg)
Televiziunea națională a dat muzică
Așa se explică de ce a fost posibilă uriașa adunare de oameni din piețele capitalei, la un protest fără culoare politică, la patru luni de la tragedia de la Novi Sad și în ciuda descurajărilor lansate în rafală atât de președintele Vucic, cât și de canalele mass-media loiale guvernanților.
Un alt lucru scos în evidență de protestul de la Belgrad este că manipularea prin mass-media și-a trăit traiul. Internetul a democratizat accesul la informație și a detronat televiziunea. Prin urmare regimurile autocrate trebuie să caute alte modalități de a-și impune versiunea asupra faptelor. În ziua protestului de la Belgrad, televiziunea publică sârbă difuza muzică populară și muzică ușoară.
Posturile private de știri arătau în buclă imagini cu arestarea unor presupuși teroriști, care ar fi plănuit o lovitură de stat. Arestările avuseseră loc cu două zile înainte. Iar de la protest, „live” era doar comentariul analiștilor din studio, despre bărbatul care și-a dat pantalonii jos în fața jandarmilor.
Lingura, strachina și trompeta
În stradă, realitatea era cu totul alta. Cetățeni pașnici își treceau numele cu carioca pe bannere lungi de zeci de metri, mărturie că au fost la protest. Pentru a se face auziți de politicieni, oamenii suflau cu nădejde în vuvuzele și fluiere. Unii au adus tobe, trompete de alamă, alții au adus linguri și cratițe, să contribuie la coloana sonoră a mitingului.
În piețe, s-a cântat imnul național, „Doamne, fă dreptate!”, s-au aprins lasere și s-au ridicat telefoanele cu lanterna aprinsă, lumânări de modă nouă în întunericul care acoperă, uneori, popoarele. Singurul lider european menționat de protestatari a fost Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului de la care sârbii așteaptă pedepsirea vinovaților pentru tragedia din Novi Sad. Steagul UE n-a fost fluturat nicăieri, deși vecinii noștri se află în proces de preaderare.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/protest-mare-belgrad-15-martie-s-127-1.jpg)
Cafenele și magazine deschise pentru protestatari
Minutele de tăcere au fost, într-adevăr, impresionante. Oamenii au rămas nemișcați, cu mâinile ținând telefoanele ridicate și parcă ținându-și respirația. În liniștea de mormânt a pieței, puteai auzi foșnetul obiectivului de la aparatele fotoreporterilor.
Nici măcar o șoaptă, nici măcar un geamăt de tuse, nimic. Nici în biserici nu găsești prea des astfel de liniște. Urcată pe un tomberon, pentru a obține un unghi mai larg al adunării, fotograful Libertatea Eli Driu spune că a simțit un pic de jenă să tulbure tăcerea desăvârșită cu țăcănitul fin al aparatului.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/protest-mare-belgrad-15-martie-s-148-1024x683.jpg)
Multe dintre magazine, chiar și librăriile, au rămas deschise pe durata protestului. Oamenii se opreau din marș pentru o cafea și o plăcintă sau pentru un hanorac de la second-hand, să-i apere de ploaia de primăvară. Se desprindeau din coloană și pentru a pune la gunoi chiștocurile de țigară sau sticle de plastic. Foarte puține deșeuri au lăsat în urmă sutele de mii de manifestanți. Iar pentru pancartele abandonate, umbrelele stricate și alte gunoaie, s-au mobilizat studenții voluntari și au făcut curățenie ca-n palmă.
Președintele Vucic a primit mesaje de susținere și de la familia Trump, și de la Vladimir Puțin. Susținere care nu-i folosește la nimic după ce a pierdut suportul celor pe care îi conduce. Financial Times, citat de Nova.rs, nota că popularitatea lui Vucic a scăzut sub 45 la sută după mitingul de sâmbătă. Când cetățenii îți spun atât de pașnic, politicos și hotărât că nu te mai vor în fruntea țării, zilele tale la putere sunt numărate.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/protest-mare-belgrad-15-martie-s-233-1.jpg)
Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.

uddu • 18.03.2025, 20:11
Să vă spun și eu ceva:Am 56 de ani și sunt etnic român din Serbia.În 1989 am avut 20 de ani și am fost student.Când a fost revoluția în România,în multe orașe din Serbia de azi au fost organizate proteste prin care noi,tinerii,am susținut lupta românilor pentru scăparea dintr-un regim de dictatură grozavă.În orașul Zrenianin,din Banatul sârbesc,am participat cu mai mulți membri ai familiei mele la un mare protest prin care am dat sprijin revoluției din România.Noi ,azi în Serbia,ne aflăm într-o situație foarte asemenea cu situația în România din 1989.Cred că cel mai mic lucru pe care ar trebui oamenii din România să-l facă,este să ne susțină ei pe noi de data aceasta,exact așa cum v-am susținut și noi pe voi atunci.Salutare!

FreeWokeNoReligion • 18.03.2025, 10:42
Prietenii “suveranistilor” de la noi , ai lui Viktor Viktorovici Poantă și ai lui Ghiță , ai ultrașilor bombardiere fcsb “uniți” sub tricolor, adică cei ce conduc SSerbia azi, care strigau pe stadioanele sârbești când jucau cu echipe românești “Tsiganii ! Tsiganii! “ , au împrăștiat în media sârbească fake news uri conform cărora cine participă la mitinguri va avea casele sparte de “tâlharii români “. SSerbia, cel mai “bun” prieten al Românilor, ea și Marea Neagră. Sanchi, ne ar împărți mâine cu RuSSia putlerista.

RobertoWabaki • 17.03.2025, 21:36
In afara de petarde si torte nu s-a intamplat nimic notabil?de ce nimeni nu vorbeste de acel laser cu sunet care a spart timpanele oamenilor?

Maria.Andries • 18.03.2025, 10:05
RobertoWabaki • 17.03.2025, 21:36
In afara de petarde si torte nu s-a intamplat nimic notabil?de ce nimeni nu vorbeste de acel laser cu sunet care a spart timpanele oamenilor?
Citiți si mai departe, textul nu se opreste acolo. Nu s-a întâmplat nimic notabil provocat de protestatari. Adică au fost pașnici. Dacă citiți mai departe, găsiți informații și despre cum au reacționat forțele de ordine, folosind arma sonică împotriva civililor
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_1bb7120a430420353d6d8d2322b6811a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_7e716afda8cdcdcbe6dc3ae2a04dd9e4.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_47d59f16f931c5362c322a1f24ac07e5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_b0da331d7cd0e0bd22cf3860cfb27c58.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_1dd0f8f11520220e079ad8a3252c1b28.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_b845a9b9c28ac4901194e2ec728fc89c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_9800a64de1d7bc854be3ba815ede8df3.jpg)