De Daniel Ionașcu,

McKinsey avertizează că băncile sunt din ce în ce mai vulnerabile deoarece nu cresc îndeajuns de rapid.

”La zece ani de la criza financiară globală, semnele că industria bancară au intrat în ultima fază a ciclului economic sunt clare: creșterea volumelor și veniturilor încetinește, cu împrumuturile crescând doar cu 4% în 2018 – cel mai mic nivel din ultimii 5 ani și cu 150 de puncte de bază sub creșterea nominală a Produsului Intern Brut (PIB)”, a adăugat McKinsey.

Cele 150 de puncte de bază înseamnă 1,5%. Astfel, creșterea de doar 4% a creditelor este cu 1,5% sub creșterea PIB-ului.

Încrederea investitorilor dispare

Compania de consultanță susține că încrederea investitorilor de pe burse în bănci se disipează.

Băncile americane au randamente cu 10 puncte procentuale mai bune decât cele europene, iar cele mari au rezultate mai bune decât cele mici.

McKinsey cere băncilor să ia măsuri ”curajoase” pentru a evita colapsul atunci când recesiunea va veni.

Amenințarea Google și Amazon

Aceasta dă ca exemplu asigurătorul chinez Ping An, care a investit în servicii de sănătate, industria auto, divertisment și servicii de turism.

De asemenea, sunt numiți giganții americani Amazon și Google, care oferă servicii financiare consumatorilor, pe care le combină cu alte produse și servicii ale lor.

Totuși, băncile cheltuie doar 35% din bugetele lor pe inovare, față de 70% cum e cazul companiilor din domeniul fintech, care îmbină tehnologia cu finanțele.

Semnele unei posibile crize au apărut de mai multe ori în ultimele luni, o serie de economiști și analiști avertizând că SUA ar putea intra în criză în 2020.

Citeşte şi:

Înregistrări și reportaj de la slujba de exorcizare a „părintelui” Pomohaci, unde vin în continuare sute de oameni

Cristian Mungiu mărturisește cum a ajuns într-o locație secretă deținută de Maradona, de lângă Buenos Aires, în drumul spre organizarea „Les Films de Cannes à Bucarest”

Polițistul care a anunțat primul că „fetele dispărute din Caracal au fost găsite arse” este același care a vorbit ultimul cu Alexandra de pe un număr privat!

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 5 aprilie 2020. Gemenii își pun bazele unui altfel de viitor
HOROSCOP

Horoscop 5 aprilie 2020. Gemenii își pun bazele unui altfel de viitor