MENIU CAUTĂ
25 Apr. 2018 14:00

RAPORT: Cum ar putea inteligenţa artificială să crească riscul unui război nuclear

Distribuie

Fondatorul Tesla, Elon Musk, avertiza recent că inteligenţa artificială este cea mai probabilă cauză a declanşării celui de-al Treilea Război Mondial. De cealaltă parte, preşedintele rus, Vladimir Putin, afirma că ţara care va stăpâni inteligenţa artificială, va conduce lumea. Un raport al think-tank-ului RAND pare să îi dea dreptate lui Musk, arătând că inteligenţa artificială poate genera o nouă cursă a înarmării şi poate creşte, astfel, riscul unui război nuclear. 

Experţii RAND, care oferă consultanţă şi analize armatei americane, susțin că una dintre principalele teorii care explică de ce Războiul Rece nu a devenit o confruntare directă este cea a „răspunsului garantat”. Cu alte cuvinte, dacă tu mă loveşti, te lovesc şi eu. În cazul armelor nucleare, asta ar însemna ştergerea de faţa pământului a unor oraşe întregi.

„Aici este adevăratul pericol pe care îl reprezintă inteligenţa artificială. Calculatoarele deja pot să scaneze mii de fotografii de supraveghere, să caute tipare pe care ochiul uman nu le poate vedea. Nu e nevoie de prea multă imaginaţie pentru a-ţi închipui un sistem mai avansat care să adune sursa de control a dronelor, informaţii din satelit şi chiar postări de pe social media pentru a crea o imagine completă a armelor şi a apărării adversarului”, spune think-tank-ul în raportul care face parte dintr-un proiect special intitulat „Securitate 2040”

Un sistem care este peste tot şi vede tot ar putea convinge adversarul că este vulnerabil în faţa unei dezarmante prime lovituri – că îşi va pierde capacitatea de a contracara. Acel adversar s-ar chinui să găsească noi metode pentru a purta lupta de pe picior de egalitate. Se va intra, astfel, pe un drum care duce mai aproape de un război nuclear.

„Sistemele autonome nu trebuie să ucidă oameni pentru a submina stabilitatea şi a face ca un război catastrofal să fie mai probabil”, spune Edward Geist, co-autorul studiului RAND.

„Noile capabilităţi ale inteligenţei artificiale i-ar putea face pe oameni să creadă că pierd dacă ezită. Ar putea face ca degetele care stau apăsate pe trăgaci să fie şi mai neliniştite. În acel moment, inteligenţa artificială va face ca războiul să fie mai probabil, chiar dacă oamenii deţin controlul”.

Teoria conduce la concluzii contraintuitive. Dacă ambele părţi au arme care pot supravieţui primei lovituri şi pot contracara, atunci situaţia este stabilă. Niciuna nu va risca să arunce primul pumn. Situaţia devine mai periculoasă şi incertă dacă una dintre părţi îşi pierde abilitatea de a lovi înapoi sau doar crede că ar putea pierde acea abilitate. Ar putea răspunde prin inventarea unor noi arme prin care să recapete superioritatea. Sau ar putea decide că trebuie să lovească din timp, înainte de a încasa prima lovitură.


Citeşte şi: 

INTERVIU | Stelarc, artistul cu o ureche implantată în braţ: ,,În viitorul apropiat, am putea trăi fără puls” – VIDEO

Citește mai multe despre Inteligenta artificiala și razboi nuclear pe Libertatea.

Comentarii