Mergi direct la conținut »
Comisia Europeană: Suntem foarte bine informați despre situația din România
Ştiri Libertatea > Ştiri > Comisia Europeană: Suntem foarte bine informați despre situația din România

Comisia Europeană: Suntem foarte bine informați despre situația din România

Răspunsul Comisiei Europene despre situația din România. Într-un comunicat comun, președintele și vicepreședintele Comisiei Europene își exprimă îngrijorarea cu privirea la situația din România și propunerile de modificare a legilor justiției de către putere.

Comisia Europeană cere Parlamentului României să regândească legile justiției. Mai mult, o scrisoare a reprezentanților Comisiei Europene care atrag atenția României în privința Legilor Justiției reprezintă un „foc de avertisment” pentru instituțiile românești previzează că România ar putea să aibă aceeași soartă ca Poloniațară în cazul căreia UE a declanșat articolul 7, scrie EUObserver.

Comisia Europeană a transmis un răspuns către Digi 24, după ce președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au spus că oficialii europeni nu sunt bine informați în ceea ce privește modificarea legilor justiției și a Codurilor penale.

„Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România li evoluția discuțiilor asupra acestor legi în decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informați desore acest proces, despre mizele care sunt în joc și despre potențiale riscuri. Suntem în contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar și societatea civilă din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, se arată în răspunsul transmis sursei citate.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele instituției, Franz Timmermans, au transmis ieri o declarație comună prin care cereau României să regândească legile justiției.

„Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se arată în declarația comună.

Drept răspuns, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au arătat, într-o scrisoare comună adresată oficialilor Comisiei Europene, că sunt „cel puţin surprinzătoare” preocupările exprimate de aceştia privind lipsa de transparenţă şi de consens mai larg în dezbaterea despre legile justiţiei, dar şi referitoare la modificarea codurilor penale.

Localnicii din Târgu Bujor reclamă deversarea apei reziduale în râul Chineja, dar se tem de primar: „Pune cumnatul polițist să ne amendeze”
Recomandări

Localnicii din Târgu Bujor reclamă deversarea apei reziduale în râul Chineja, dar se tem de primar: „Pune cumnatul polițist să ne amendeze”

Comisia Europeană a fost incorect informată, spun cei doi oficiali.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului precizează că dezbaterile privind reforma sistemului judiciar au venit ca o necesitate, pentru a transpune în legislaţia naţională, standardele europene din domeniu. „Vă facem cunoscut că la dezbateri, au participat reprezentanţi ai magistraţilor, academicieni, societate civilă şi reprezentanţi ai CSM”, se spune în scrisoare.


CITEȘTE ȘI…

Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani

Trecutul prea puțin știut al lui Neagu Djuvara. Și-a petrecut 23 de ani de viață în Niger

Liviu Dragnea l-a încurcat pe Neagu Djuvara cu Mircea Djuvara, un filosof român care a murit în 1945

Istoricul Neagu Djuvara, polisportivul pe care nu-l știați! / GALERIE FOTO


 

Close
Închide
  Close