Mergi direct la conținut »
VIDEO/ Războiul PSD cu abuzurile - film mut. Modificarea Codului de procedură penală, pe repede-nainte
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > VIDEO/ Războiul PSD cu abuzurile - film mut. Modificarea Codului de procedură penală, pe repede-nainte

VIDEO/ Războiul PSD cu abuzurile – film mut. Modificarea Codului de procedură penală, pe repede-nainte

Războiul PSD cu abuzurile - film mut. ”Am discutat cu totul și cu totul alte subiecte”. Asta ne-a spus secretarul general al PSD, Marian Neacșu, după ce a discutat cu vicepreședintele Camerei Deputaților, Gabriel Vlase, și cu Liviu Dragnea, în biroul acestuia. În ignoranța noastră poate, ne-am gândit că au discutat cei trei despre nominalizarea lui Vlase la conducerea Serviciului de Informații Externe. La finalul zilei, am înțeles și ce alte subiecte au discutat. Cum să fie adoptate mai repede amendamente cu dedicație la Codul de procedură penală. Cam patru ore de dezbateri în plen au fost în gol, așa că a rezumat totul la un film mut.

De Sorina Ionaşc,

Deputații au fost anunțați, pe nepusă masă, că în ședința de luni va fi și sesiune de vot final. Special pentru Codul de procedură penală. Faptul că legea era, la acea oră, încă dezbătută de membrii comisiei speciale condusă de Florin Iordache, nu i-a oprit. Au început ședința de plen cu întârziere, au dezbăut niște proiecte fără miză de pe ordinea de zi, până când comisia lui Iordache și-a făcut treaba și a trimis raportul în plen, că doar ședința era începută de aproape două ore.

De la 18:00 la 22:00, Codul de procedură penală a fost grav modificat. Iată câteva dintre amendamentele cu dedicație, despre care și cei din opoziție spun că transformă România ”într-un rai al infractorilor”:

  • Urmărirea penală va putea dura doar maximum un an, după care dosarul ori se trimite în judecată. Dacă procurorii nu au strâns suficiente dovezi, dosarul se clasează
  • Martorii vor putea refuza audierea, chiar dacă nu au un motiv să o facă
  • Dacă în prima instanță, verdictul este de achitare, procurorii nu mai pot face recurs
  • Sentințele definitive vor putea fi atacate, chiar dacă termenele au expirat. Revizuirea unei sentințe definitive va putea fi cerută și pentru neredactarea sau nesemnarea de către judecătorul care a participat la soluționarea cauzei. Cele două modificări l-ar favoriza pe Liviu Dragnea, în doarul ”Referendumul”
  • Termenul ”penal” nu va mai putea fi folosit decât în cazul celor condamnați definitiv
  • Arestarea preventivă va putea fi cerută mult mai greu, doar atunci când există indicii temeinice sau probe
  • Dezvăluirile din dosarele penale vor fi interzise
  • Pentru interceptările dintr-un anumit doar, din care reiese o altă faptă, va fi necesar un nou mandat de interceptare
DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar
Recomandări

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar

 

Războiul cu abuzurile – Filmul


Raportul comisiei are 311 pagini și a fost distribuit deputaților cu mai puțin de 15 minute înaintea votului. În timp ce Opoziția a încercat să amâne votul, deputații nu au avut niciun interes să citească raportul. Unii au mâncat, au stat de vorba între ei, au butonat telefoanele, s-au plimbat printre bănci.

În tot acest timp, ședința de plen a fost atent supravegheată de Marian Neacșu, secretarul general al PSD, deși nu este deputat.

Săptămâna se anunța a fi liniștită. Fără vot pentru înscăunarea lui Gabriel Vlase la conducerea Serviciului de Informații Externe, fără suspendarea președintelui Klaus Iohannis, fără coaliție, fără ședințe PSD. Fără nimic oficial din cele enumerate. Numai că, pe la prânz, discuția dintre Gabriel Vlase, Marian Neacșu și Liviu Dragnea, le-a lămurit pe toate.

FOTO: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Close
Închide
  Close