UPDATE 23.00 Preşedintele USR Dan Barna a declarat că partidul pe care îl conduce va contesta la Curtea Constituţională modificările la Codul de procedură penală. El a afirmat că, prin modificarea Codului de procedură penală, „România a devenit un stat al infractorilor”.
UPDATE 22.00 Modificările aduse Codului de procedură penală au fost adoptate cu 175 voturi „pentru”, 78 „împotrivă” și 1 abținere.
UPDATE 21.47 Opoziția a început să huiduie, cerând ca Marian Neacșu, secretar general al PSD care nu este deputat, să iasă afară din plen.
UPDATE 21.38 USR și PNL încearcă să tragă de timp și cer explicarea votului pentru fiecare proiect de lege votat. Astfel, după fiecare vot dat de deputați, inclusiv pe proiectele venite de la Uniunea Europeană, câte un deputat USR și unul PNL vin, pe rând, la microfon și spun de ce au votat pentru respectivul act normativ, amintind totuși de modificările aduse Codului de procedură penală.
UPDATE 21.20 ”Domnule Pambuccian, vă anunț că m-am încadrat în mai puțin de două ore jumate”, a anunțat Gabriel Vlase, cel care conduce ședința. Urmează votul final.
UPDATE 21.10 În fața Parlamentului, aproximativ 20 de protestatari strigă împotriva modificărilor din Parlament. În difuzoare, au pus înregistrarea cu Gabriela Firea și Simona Halep.
UPDATE 20.15 Opoziția are câștig de cauză. Fiecare amendament va fi votat separat, iar asta înseamnă că ședința se prelungește câteva ore. Între timp, amendamentele propuse de PNL și USR au fost respinse. Cu alte cuvinte, episodul din iarnă, când dezbaterile pe legile justiției au durat până la miezul nopții, se repetă.
UPDATE 20.00 PSD vrea să adopte toate amendamentele agreate de Putere în bloc, în ciuda Opoziției. Între timp, dezbaterile și votul pe articole este supravegheat de secretarul general al PSD, Marian Neacșu. Acesta nu este parlamentar, deși ocupă un loc în sală, destinat președinților de comisii.
UPDATE 18.45 Florin Iordache: ”Prin această lege, vrem să punem capăt abuzurilor din justiție. Este o lege care aduce normalul. Îi îndemn pe colegii mei să nu voteze așa cum dictează partidul și să adopte legea”
UPDATE 18.35 Potrivit modificărilor făcute, urmărirea penală va putea dura maximum un an, după care dosarul se clasează, dacă nu este trimis în judecată. Martorii vor putea să refuze audierea, fără să aibă un motiv anume. Dacă prima instanță dă o achitare, atunci procurorii nu mai pot face recurs.
UPDATE 18.25 Până când să înceapă dezbaterile pe Codul de procedură penală, Florin Iordache a discutat cu Gabriel Vlase, cel care conduce ședința Camerei Deputaților. În sala de plen a venit și secretarul general PSD, Marian Neacșu, care nu este deputat. Și el a discutat cu Gabriel Vlase, acesta din urmă gesticulând nervos.
UPDATE 18.20 După două ore de dezbateri pe alte proiecte de lege, raportul pe Codul de procedură penală a fost redactat și trimis deputaților. USR și PNL au reclamat faptul că documentul are 311 pagini și nu au timp să citească toate amendamentele și să voteze în cunoștință de cauză. Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a enumerat amendamentele controversate: ”Legea este pentru Dragnea și acoliții săi”. Deputatul USR Stelian Ion spune că amendamentele sunt ”odioase”. ”Este inimaginabil așa ceva, dă peste cap tot procesul penal”
UPDATE 16:55 Amendamentul adoptat: ”Termenele pentru exercitarea căilor de atac declarate împotriva hotărârilor pronunțate până la data intrării în vigoare a prezentei legi și pentru motivele prevăzute de aceasta încep să curgă la data intrării sale în vigoare.” – Asta înseamnă că Liviu Dragnea va putea contesta verdictul din dosarul Referendumul, chiar dacă termenele inițiale pentru acest lucru expiraseră. Amintim că Liviu Dragnea a contestat sentința, explicând că motivarea nu a fost semnată și de Livia Stanciu, fostă șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiției, care a făcut parte din completul de judecată. Acest amendament adoptat trebuie corelat cu altă modificare care prevede că o sentință poate fi revizuită și pentru ”neredactarea şi/sau nesemnarea hotărârii de condamnare de judecătorul care aparticipat la soluţionarea cauzei”.
UPDATE 16:50 Deputații USR protestează împotriva demersurilor PSD de a grăbi adoptarea legilor justiției. Stelian Ion, USR: ”S-au adus amendamente controversate. Este un abuz”
UPDATE 16:40 Membrii comisiei speciale conduse de Florin Iordache au adoptat raportul pe codul de procedură penală. A fost adoptat un amendament controversat care i-ar permite președintelui PSD, Liviu, Dragnea, să-și conteste sentința din dosarul ”Referendumul”.
Ce reclamă USR
”Se întâmplă un mare abuz, Codul de procedură penală care se dezbate chiar acum, n-are raport, va fi votat chiar astăzi. Este neregulamentar și nedemocratic. Outerea vizează să treacă pe repede-nainte încă una dintre legile care subminează statul de drept și justiția din România. Este o încălcare a procedurii la un alt nivel”, a declarat liderul deputaților USR, Claudiu Năsui.
Regulamentul prevede că raportul pe proiecte de lege trebuie prezentat deputaților cu 5 zile înaintea votului.
”Nu putem gira acest comportament abuziv, pe care PSD și ALDE, alături de UDMR, referitor la procedura parlamentară. Ei forțează Regulamentul, este suficient timp. Este de netolerat, conducerea PSD are un comportament infracțional”, a spus și liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.
Codul de procedură penală a fost adoptat de Senat, săptămâna trecută, iar deputații trebuie să dea votul decizional.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!