Mergi direct la conținut »
Reacția BNR după ce Darius Vâlcov a spus că vrea să elimine ROBOR. "Există grave confuzii în înțelegerea pieței monetare"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Reacția BNR după ce Darius Vâlcov a spus că vrea să elimine ROBOR. "Există grave confuzii în înțelegerea pieței monetare"

Reacția BNR după ce Darius Vâlcov a spus că vrea să elimine ROBOR. „Există grave confuzii în înțelegerea pieței monetare”

Declarațiile lui Darius Vâlcov, consilierul premierului, referitoare la eliminarea ROBOR sau schimbarea modului în care este calculat acest indice denotă grave confuzii privind piața monetară, susține purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, care avertizează că aceste afirmații nu fac decât "să pună nedrept sub semnul întrebării" modul în care funcționează piața monetară.

Reacția purtătorului de cuvânt al BNR vine în contextul în care Guvernul ar vrea să elimine sau să schimbe modul de calcul al indicelui ROBOR.

„Banca Naţională a României discută cu Ministerul Finanţelor Publice şi nu înţeleg în ce calitate intervine în discuţie domnul Vâlcov. Mai mult, pare a arăta grave confuzii în ceea ce priveşte piaţa monetară şi rolul ei în alimentarea cu lichidităţi a economiei, băncilor şi trezoreriei. Pare a face acelaşi confuzii ca şi domnul Zamfir (senatorul ALDE, Daniel Zamfir n.r.). De exemplu, în aceste zile media tranzacţiilor interbancare e sub nivelul ROBOR la 3 luni, pentru că Ministerul de Finanţe trage banii din piaţă deoarece se plătesc taxe şi impozite. Acum ce facem, acuzăm Finanţele că ROBOR-ul creşte? Piaţa monetară funcţionează eficient şi asemenea declaraţii nu fac decât să o pună nedrept sub semnul întrebării. De vreme ce ROBOR-ul la 3 luni a intrat în structura ratelor prin OUG, chiar nu înţeleg ce trebuie să facă BNR”, a precizat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, conform Agerpres.

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a precizat, pentru Bloomberg, că BNR trebuie să schimbe formula folosită pentru calcularea ROBOR sau să elimine pur şi simplu indicele.

„Sper că vom putea avea o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să vedem că este eliminată. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne cu privire la dobânzile interbancare fără a avea nevoie de aprobarea parlamentului”, a precizat Darius Vâlcov.

În prezent, BNR şi Ministerul de Finanţe discută modalităţile prin care pot diminua presiunile puse de „taxa pe lăcomie” asupra băncilor. Reprezentanții Băncii Naționale a României au sugerat Guvernului să renunțe la legătura dintre taxă și ROBOR.

Darius Vâlcov a menționat că BNR poate colabora cu băncile și Guvernul în așa fel încât ROBOR să ajungă sub pragul de 2 la sută, nivel la care „taxa pe lăcomie” este zero.

În România, Guvernul a stabilit, prin ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi „taxă pe lăcomie”.


Citește și CORESPONDENȚĂ „România din Antarctica”/ Aventurile bagajului rătăcit: „Parcă toate lucrau împotriva noastră”


 

Close
Închide
  Close