13 Sep. 2017 15:01

Reacția lui Klaus Iohannis despre organizarea Summit-ului Consiliului European la Sibiu. România va deține președinția UE, după 1 ianuarie 2018

Distribuie

Reacția lui Iohannis despre organizarea Summitului CE la Sibiu. În discursul despre starea Uniunii Europene, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a amintit despre problema vaccinării din România şi a asigura din nou ţara noastră de sprijinul său pentru intrarea în Spaţiul Schengen.

Cu această ocazie, Juncker a cerut organizarea unui summit european la Sibiu, în 2019.

Declarația vine în contextul în care România va deține președinția Uniunii Europene în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, ca urmare a devansării cu șase luni a tuturor președințiilor Consiliului UE în condițiile în care Londra a renunțat oficial să mai asigure președinția semestrială a Consiliului UE din perioada iulie-decembrie 2017, după referendumul din 23 iunie 2016 în care Regatul Unit a decis să părăsească blocul comunitar.

La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, că apreciază mesajul de unitate a Uniunii Europene (UE) și de consolidare a proiectului european transmis, astăzi, de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul susținut în fața Parlamentului European.

Viziunea Comisiei Europene este aceea a unei Uniuni mai puternice, în deplină concordanță cu poziția exprimată în mod repetat de către Președintele României.

Țara noastră rămâne un partener profund atașat ideii europene și pe deplin implicat în eforturile de avansare a integrării, într-o formulă de unitate și coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre. Este angajamentul ferm al țării noastre de a contribui la consolidarea proiectului european, ca obiectiv strategic, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis salută propunerea președintelui Jean-Claude Juncker de organizare a unei reuniuni a Consiliului European la Sibiu, în data de 30 martie 2019, pe perioada exercitării de către România a Președinției Consiliului UE, summit care va viza chestiuni strategice privind viitorul Uniunii Europene.

În timpul mandatului său la conducerea Consiliului Uniunii Europene, România va continua să acționeze ferm ca un partener activ, cu o abordare constructivă, unitară și pro-europeană în ceea ce privește măsurile care vor fi adoptate și care vizează viitorul Uniunii Europene.

Președintele României apreciază, totodată, reiterarea sprijinului Comisiei Europene pentru aderarea țării noastre la Spațiul Schengen.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis salută propunerea Președintelui Jean-Claude Juncker referitoare la crearea unui instrument de sprijin pentru țările membre ale Uniunii care aderă la Zona Euro.

În acest fel, țara noastră va putea beneficia de o importantă susținere în atingerea obiectivului strategic de adoptarea a monedei unice, se precizează în comunicat.


CITEȘTE ȘI… REPORTAJ VIDEO / Cine împarte, parte își face: Deputații PSD au covor nou, roșu. E uriaș și costă peste 65.000 de lei


 

Loading...
Comentarii