MENIU CAUTĂ
09 Dec. 2018 12:39

Reacția MAE în cazul românilor din Italia, amendați deoarece circulă cu mașini cu numere românești

Distribuie

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că Ambasada României la Roma și oficiile consulare acționează pentru a preîntâmpina posibilele discriminări ale cetățenilor români, ca urmare a modificării codului rutier italian în privința mașinilor înmatriculate în altă țară.

„Autorităţile române urmăresc cu atenţie subiectul modificărilor legislative introduse în legislaţia rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018. Astfel, Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene de resort pentru a obţine clarificări cu privire la sfera de aplicare a prevederilor legislative. Misiunea diplomatică de la Roma şi oficiile consulare române de pe teritoriul Italiei acţionează pentru a preîntâmpina posibile discriminări ale cetăţenilor români şi vor acorda asistenţă consulară în cazul în care se vor constata măsuri abuzive din partea autorităţilor locale în aplicarea noilor prevederi legislative. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români, Ambasada României la Roma a circulat în mediul on line informaţii cu privire la noile reglementări”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, MAE român a menționat că „evaluează măsurile luate de autorităţile italiene pentru a se asigura că acestea sunt în deplină conformitate cu legislaţia Uniunii Europene şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene relevantă şi nu afectează drepturile cetăţenilor români, luând în considerare efectuarea tuturor demersurilor legale în vederea protejării drepturilor cetăţenilor români rezidenţi în Republica Italiană, inclusiv sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilităţi ale normelor recent introduse cu legislaţia europeană”.

Recomandările MAE pentru românii din Italia care circulă cu mașini cu numere românești

Reprezentanții Ministerului de Externe susțin că iau măsuri pentru a se asigura că acțiunile autorităților italiene nu afectează libera circulație și drepturile stabilite prin normele obligatorii ale Uniunii Europene.

„Totodată, reamintim cetăţenilor români că, în eventualitatea în care sunt afectaţi de un caz de încălcare a legislaţiei Uniunii Europene de către autorităţile unui alt stat membru, pot apela la asistenţa oferită de către serviciul SOLVIT, sistem informal de soluţionare a problemelor antrenate de nerespectarea legislaţiei Uniunii Europene de către autorităţile unui stat membru, astfel:

  • prin completarea formularului on line disponibil la adresa ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm
  • prin intermediul adresei de e-mail [email protected]
  • la numerele SOLVIT apelabile din străinătate: 0374300270 sau din România: 0800672507″, se mai menţionează în comunicatul MAE.

Schimbarea Codului Rutier italian a stârnit controverse în rândul românilor stabiliți în Peninsulă, care circulă cu mașini înmatriculate în România. Deja au fost înregistrate cazuri în care autoturisme cu numere românești au fost confiscate, iar zeci de români au fost amendați de polițiști în doar câteva zile de la intrarea în vigoare a noilor reglementări.

„Decretul cu privire la siguranță”, care poartă numele vicepremierului italian Matteo Salvini, a intrat în vigoare pe 4 decembrie, iar efectele sale au stârnit deja polemici în comunitatea de români din Italia.

Prin modificarea articolului 93 al Codului Rutier italian se limitează drastic circulația mașinilor înmatriculate în străinătate de șoferii care au reședința în Italia de cel puțin 60 de zile. Ambasada României în Italia informează că se interzice „persoanelor care au rezidența în Italia de mai mult de șaizeci de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în străinătate. Sunt exceptate de la această interdicție anumite cazuri de concesiune în leasing, închiriere sau în comodat”.


Citește și Cum se tergiversează un accident grav: poliția a cerut de la Garda de Mediu un număr de mașină greșit! În loc de MH, a întrebat de MM, iar Garda a răspuns: „Nu e mașina noastră!”


 

Citește mai multe despre Italia și mae pe Libertatea.

Comentarii