Mergi direct la conținut »
Reactia MAE, după atacul xenofob din Irlanda de Nord. Geamuri sparte, la casa românilor bătuți în Irlanda de Nord
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Reacția MAE, după atacul xenofob asupra unor români din Irlanda de Nord: „Astfel de acte de violenţă sunt inacceptabile”

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Miercuri, 09 ianuarie 2019, 12:04

Consulatul General al României la Edinburgh s-a autosesizat, în urma informaţiilor apărute în presă referitoare la ceea ce ar fi fost un atac motivat de ură împotriva a cinci cetăţeni români din Irlanda de Nord, în localitatea Monkstown, din zona urbană Newtownabbey, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), la solicitarea Agerpres.

Ad placeholder

Astfel, reprezentanţii oficiului consular au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la identitatea, cetăţenia şi starea de sănătate a persoanelor afectate până în acest moment, nefiind înregistrate la nivelul oficiului consular solicitări de asistenţă în legătură cu acest eveniment.

Consulatul General al României la Edinburgh urmăreşte îndeaproape evoluţia anchetei deschise de poliţia locală şi menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară în limitele competenţelor legale, mai precizează MAE.

„În context, precizăm că Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă întreaga încredere în demersurile autorităţilor britanice în vederea identificării celor vinovaţi şi a aducerii acestora în faţa justiţiei şi condamnă cu fermitate orice acţiune motivată de ură etnică, religioasă sau de altă natură, astfel de acte de violenţă fiind inacceptabile. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă cetăţenii români care au cunoştinţă de astfel de incidente să informeze atât autorităţile locale competente, cât şi reprezentanţele diplomatice şi consulare ale României în străinătate”, se arată în informarea transmisă sursei citate.

Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Edinburgh: +44 (0) 131 524 9491  /  +44 (0) 131 524 9492, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă, sau la numărul de urgenţă al oficiului consular: +44 (0) 795 185 8445.

Poliţia din Irlanda de Nord a demarat o investigaţie, după ce – în seara zilei de duminică, pe 6 ianuarie, cinci români au fost bătuți cu bestialitate în propria casă din Irlanda de Nord, potrivit „The Belfast Daily„.

Ad placeholder
Două coafeze au avut coronavirus, dar au purtat măști de protecție: 139 de clienți nu s-au îmbolnăvit, arată un studiu american
Recomandări
Două coafeze au avut coronavirus, dar au purtat măști de protecție: 139 de clienți nu s-au îmbolnăvit, arată un studiu american
 

În acea seară, în jurul orei locale 20,20, mai mulţi bărbaţi au pătruns cu forţa într-o casă din zonă şi i-au agresat pe ocupanţi cu bâte de baseball. Cei cinci bărbaţi români, care se aflau în acel moment în casă, au suferit mai multe răni în urma incidentului, iar unul dintre ei a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Poliţiştii suspectează un atac rasist şi fac apel la oricine a fost martor al incidentului sau care deţine informaţii care pot contribui la investigaţie să contacteze poliţia din comitatul Antrim.

De asemenea, orice informaţii pot fi furnizate organizaţiei caritabile independente „Crimestoppers”, care este 100% anonimă şi le dă posibilitatea oamenilor să ia poziţie şi să combată infracţionalitatea, mai scrie publicația britanică.

Așa arată casa în care locuiau românii în urma atacului Citeşte întreaga ştire: Cinci români au fost bătuți cu bestialitate în propria casă din Irlanda de Nord:

Așa arată casa în care locuiau românii, în urma atacului

FOTO – BBC


Citește și… La două luni de la deces, fostul manechin Constantin Toma este încă la morgă. Mama tânărului crede în continuare că a fost ucis


 

Înregistrare interzisă minorilor cu Anamaria Prodan, pe cine a amenințat. Atenție, limbaj trivial
PARTENERI - GSP.RO
Înregistrare interzisă minorilor cu Anamaria Prodan, pe cine a amenințat. Atenție, limbaj trivial
Cel mai mare secret pe care Andreea Bălan l-a ținut ASCUNS. Nimeni nu trebuia să afle asta
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cel mai mare secret pe care Andreea Bălan l-a ținut ASCUNS. Nimeni nu trebuia să afle asta
Horoscop 16 iulie 2020. Săgetătorii pot negocia, cu un oarecare succes, un contract cu un partener important
HOROSCOP
Horoscop 16 iulie 2020. Săgetătorii pot negocia, cu un oarecare succes, un contract cu un partener important
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close