Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, accizele vor creşte cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină. Guvernul vrea ca modificările să fie aplicate de la 1 septembrie.

Astfel, accizele la carburanți ar putea reveni la nivelul din anul 2016, creșterea fiind propusă pentru că au scăzut încasările la buget din această taxă cu 634,3 milioane lei, iar prețurile la motorină sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană (UE), după Luxemburg și Bulgaria, conform unui proiect de ordonanță privind modificarea Codului fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Evident, imediat au apărut reacții din partea transportatorilor, care amenință deja cu proteste după anunțul majorării accizei la carburanți, dar și a politicienilor, însă și guvernatoul Băncii Naționale a României (BNR) și-a spus punctul de vedere.

Reacții după anunțul creșterii accizelor la benzină și motorină.  UNTRR: Majorarea accizei la carburanți poate aduce pierderi la bugetul de stat

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră că o majorare a accizei la carburanți ar putea aduce pierderi la bugetul de stat și solicită Guvernului să nu adopte o astfel de măsură de la 1 septembrie 2017, se arată într-un comunicat al UNTRR, remis miercuri, Agerpres.

Mai mult, transportatorii amenință cu proteste și alte măsuri, în contextul în care Guvernul vrea să mărească accizele la carburanți, potrivit unui proiect de lege. Concret, liderii transportatorilir au spus că iau în calcul creşterea tarifelor de transport marfă, respectiv a biletelor de transport călători, refuzul de a mai alimenta din România şi proteste în Piaţa Victoriei.

Reacții după anunțul creșterii accizelor la benzină și motorină.  Tăriceanu: Propunerea este de a introduce o mică majorare a accizei la carburanți, cu impact nesemnificativ asupra prețului

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marți că Ministerul Finanțelor are în proiect o majorare a accizelor la carburanți cu un impact nesemnificativ asupra prețului la pompă.

„Nu am văzut proiectul de ordonanță. Sunt la curent cu această propunere de majorare a unor accize. (…) Accizele au fost reduse, euro acciza a fost eliminată. Din păcate, ceea ce ne așteptam să se întâmple și anume o reducere a prețului carburantului la consumator, la pompă cum se spune, nu s-a întâmplat. Știu că au avut loc discuții la nivelul Guvernului cu operatorii economici din domeniul petrolier, din companiile de profil și propunerea care se are în vedere, dar sunt mai multe variante în lucru, este de a introduce o mică majorare a accizei care practic va avea un impact nesemnificativ asupra prețului la consumator, deci pentru consumator nu va fi o povară”, a afirmat Tăriceanu, la finalul ședinței Biroului permanent al Senatului.

Potrivit lui Tăriceanu, discuția pe care MFP a purtat-o cu operatorii economici este ca această creștere „să fie practic absorbită în preț”, având în vedere că în momentul acesta prețul barilului și prețul carburanților sunt reduse.

Întrebat dacă apreciază că o creștere cu 22% a prețului carburanților este nesemnificativă, președintele Senatului a spus că „la prețul actual, nu va fi o majorare cu 22 de procente”.

Reacții după anunțul creșterii accizelor la benzină și motorină. Raluca Turcan: Proiectul privind creșterea accizelor la carburanți este în afara angajamentului electoral al PSD

Raluca Turcan, prim-vicepreședintele PNL, a susținut marți că proiectul Guvernului privind accizele la carburanți de la 1 septembrie este în afara angajamentului electoral al PSD.

„Proiectul privind creșterea accizelor la carburanți este în afara angajamentului electoral al PSD. PSD nu le-a vorbit oamenilor în campania electorală nici că o să revină asupra pensiilor speciale, nu le-a vorbit oamenilor de afaceri despre supraimpozitările pe care urmează să le introducă pentru a lua de la cei care produc și a oferi susținere financiară în sectorul bugetar. Iată acum o altă măsură care se prefigurează, de a lua de la cetățenii de bună credință sau consumatorii economici importanți o taxă în plus pentru a-și acoperi această incapacitate de a guverna. Practic, acciza înseamnă o taxă în plus. Oamenii, când au votat PSD, au știut că vor plăti taxe în plus?”, a declarat Turcan la Palatul Parlamentului, întrebată ce părere are despre proiectul Guvernului privind creșterea accizei la carburanți de la 1 septembrie.

Reacții după anunțul creșterii accizelor la benzină și motorină. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Ne va afecta, va împinge inflația în sus

Majorarea accizei la carburanți va împinge inflația în sus, a afirmat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, întrebat despre propunerea Ministerului de Finanțe de a majora acciza la carburanți de la 1 septembrie, prin ordonanță de urgență.

„Ne va afecta. Deci, va împinge inflația în sus. Deocamdată nu am introdus-o, că e discuție încă. V-am precizat de multe ori că introducem în datele de prognoză informațiile care au un grad ridicat de certitudine. Discuțiile le lăsăm la capitolul discuții, eventual domeniul riscurilor. Acolo ați văzut, la riscuri? Politica fiscală și politica salarială, riscuri să împingă inflația în sus”, a subliniat Mugur Isărescu.

Balanța riscurilor referitoare la traiectoria inflației este evaluată a fi înclinată în sus, iar aici Isărescu a menționat conduita politicii fiscale și a celei a veniturilor, în contextul incertitudinilor legate de maniera de implementare a Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, de noile inițiative legislative specificate în Programul de guvernare vizând sfera taxării și a impozitării, dar și de posibila adoptare de măsuri fiscale corective pentru menținerea deficitului bugetar în țintele propuse. Tot la riscuri se menționează incertitudini privind magnitudinea creșterilor la prețurile gazelor naturale și energiei electrice.

Acesta a arătat, în conferința de prezentare a Raportului asupra inflației, că dinamica prognozată a prețurilor administrate este afectată semnificativ pentru anul în curs de măsura privind eliminarea unor taxe nefiscale începând cu luna februarie 2017 și de incertitudini privind evoluția acestora, în contextul evoluțiilor recente de pe piața energiei electrice și al finalizării procesului de liberalizare până la finele anului curent.

Potrivit guvernatorului BNR, rata anuală a inflației IPC a accelerat pe parcursul trimestrului II din 2017, iar printre determinanți acesta a menționat creșterea costurilor de producție, îndeosebi în industria alimentară, lărgirea excedentului de cerere agregată, creșterea prețului gazelor naturale și augmentarea schemei de sprijin pentru producătorii de energie electrică din surse regenerabile, manifestarea unor șocuri temporare de ofertă la nivelul citricelor și al fructelor meridionale, precum și majorarea prețurilor produselor din tutun, asociată doar parțial anticipatei modificări a accizei.

În sens contrar a acționat corecția înregistrată de cotațiile petrolului pe piețele internaționale.

Creșterile de preț au caracterizat majoritatea produselor din coșul de consum. De asemenea, presiunile acumulate pe plan intern încep să transpară la nivelul prețurilor de producție, odată cu disiparea influenței dezinflaționiste a mediului extern. Potrivit guvernatorului BNR, majorările de preț operate pe segmentul ‘energie’ în T2 inversează traiectoria descendentă a dinamicii anuale a prețurilor administrate.

Isărescu susține că viteza de creștere a consumului populației este similară perioadei pre-criză, iar nivelul scăzut al ratelor dobânzilor și diminuarea aversiunii la risc contribuie la creșterea rolului creditării în impulsionarea cererii. Gradul de utilizare a capacităților de producție depășește media pe termen lung în majoritatea grupelor industriale, dar investițiile trenează.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 1,9%, în condițiile în care anterior estima un nivel al ratei inflației de 1,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.


CITEȘTE ȘI… Cresc accizele la benzină și motorină. Guvernul vrea ca modificările să fie aplicate de la 1 septembrie


 

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Playtech.ro
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Imagini dramatice la Perieți, unde un bărbat a încercat să se spânzure live, pe Facebook. Omul a fost salvat în ultima clipă de poliţişti
Observatornews.ro
Imagini dramatice la Perieți, unde un bărbat a încercat să se spânzure live, pe Facebook. Omul a fost salvat în ultima clipă de poliţişti
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Știrileprotv.ro
Șeful Pfizer spune că e posibil să fim nevoiți să ne vaccinăm anual antiCovid
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Telekomsport
Faţa nevăzută a idolului. Bărbatul celebru ar fi violat o adolescentă de 16 ani. Mama victimei, ţinută la uşă: "Taci, gura! Taci din gură!"
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie