MENIU CAUTĂ
07 Dec. 2017 11:00

Reacții internaționale după decizia SUA privind Ierusalimul

Distribuie

Principalele puteri mondiale au reacționat după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump a anunțat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitala Israelului și ideea majoritară este că decizia liderului american nu este acceptată, scrie BBC News.

Aliații tradiționali ai Statelor Unite nu îl susțin pe Trump atunci când vine vorba de recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israelului, mai mult chiar, toți condamnă această decizie.

Arabia Saudită a numit decizia drept „nejustificată și iresponsabilă”, în timp ce Franța, Germania și Marea Britanie au declarat că nu au sprijinit decizia.

Anunțul lui Trump anulează practic decenii de politici americane referitoare la Ierusalim și la situația extrem de delicată din această regiune.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a apreciat decizia lui Trump drept una „istorică”, în timp ce președintele palestinian Mahmoud Abbas a catalogat-o drept „deplorabilă”.

Consiliul de Securitate al ONU va discuta problema vineri după ce opt din cele 15 națiuni au cerut o sesiune de urgență, iar Liga Arabă urmează să se întâlnească sâmbătă pentru a dezbate situația.

Președintele american a declarat miercuri că „această cale de acțiune este în interesul Statelor Unite ale Americii și urmărește instaurarea păcii între Israel și palestinieni”.

Netanyahu a declarat că Israelul îi este profund recunoscător președintelui Trump. „Ierusalimul a fost punctul central al speranțelor, al viselor noastre, al rugăciunilor noastre timp de trei milenii”, a scris el pe Twitter.

Statele Unite au cerut Israelului să-și tempereze răspunsul la anunțul lui Trump, deoarece Washingtonul se așteaptă la o rezistență la această veste atât în Orientul Mijlociu cât și în întreaga lume. 'Încă analizăm impactul pe care această decizie îl va avea asupra instituțiilor și personalului din S.U.A.', se arată într-un document al Departamentului de Stat citat de reuters.

Mahmud Abbas a declarat că orașul este „capitala veșnică a statului palestinian” anunțând că anunțul lui Trump este 'deplorabil' și că Statele Unite nu mai pot fi un arbitru al păcii în zonă.

Lumea arabă și cea mai mare parte a musulmanilor, inclusiv mai mulși aliați americani, au condamnat anunțul lui Trump. Demonstrații au avut loc deja în afara consulatului american de la Istanbul.

„Decizia SUA reprezintă o reducere semnificativă a eforturilor de a impulsiona un proces de pace și reprezintă o încălcare a poziției americane neutre din punct de vedere istoric asupra Ierusalimului”, a transmis Casa Regală saudită.

Primul ministru din Malaezia, Najib Razak a cerut musulmanilor de pretutindeni să „arate clar că ne opunem cu fermitate” mișcării SUA.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a spus că a fost „un moment de mare anxietate”.

Premierul britanic Theresa May a declarat că nu este de acord cu decizia SUA, care este „nefolositoare în ceea ce privește perspectivele de pace în regiune”.

Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu susține decizia 'unilaterală' a președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și a lansat un apel la calm în regiunea Orientului Mijlociu. 'Aceasta este o decizie regretabilă pe care Franța nu o aprobă și care este contrară dreptului internațional și tuturor rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internațională care privește întreaga comunitate internațională. Statutul Ierusalimului trebuie să fie decis de israelieni și palestinieni în cadrul negocierilor sub auspiciile Națiunilor Unite”.

Premierul italian Paolo Gentiloni a scris pe Twitter că: ”Ierusalimul — Orașul Sfânt, unic în lume. Viitorul său trebuie să fie definit în cadrul unui proces de pace bazat pe (coexistența a) două state, Israel și Palestina’.

De asemenea, șeful diplomației europene, Federica Mogherini, și-a exprimat „îngrijorarea”. 'Aspirațiile ambelor părți trebuie să fie îndeplinite și trebuie să fie găsită prin negocieri o cale de soluționare a statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a celor două state'.


Germania nu susţine decizia SUA privind Ierusalimul. Germania nu susţine decizia Administraţiei Donald Trump de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel, relatează Agerpres.

„Guvernul german nu susţine această decizie, pentru că statutul Ierusalimului trebuie rezolvat în cadrul unei soluţii între cele două state”, a transmis purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a declarat că anunţul preşedintelui SUA va duce la o „nouă escaladare a conflictului dintre israelieni şi palestinieni”.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, miercuri seară, că recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, afirmând că decizia constituie „o nouă abordare” în efortul de soluţionare a conflictului israelo-palestinian.

Liderul de la Casa Albă a activat un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim, decizie amânată deocamdată.

Nu rata editorialul lui Claudiu Săftoiu, legat de acest subiect, intitulat „Plumbul din stiloul lui Trump, deasupra Ierusalimului”


CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV/ Anda Adam i-a dat o perucă fiicei sale pentru a putea ieși la Elle Style Awards 2017. „Nu am mai putut să scap de ea'

EXCLUSIV/Corina Bud, despre ținuta care a 'cutremurat' Parlamentul la Gala Elle Style Awards:'Nu sunt îngeraș!'


 

Loading...
Comentarii