MENIU CAUTĂ
10 Mai. 2018 07:30 , de Valentina Postelnicu

Refuzul lui Iohannis privind revocarea Laurei Codruța Kovesi ajunge la CCR. Judecătorii decid dacă a existat conflict instituțional Președinte-Guvern

Distribuie

Curtea Constituţională judecă, joi 10 mai, conflictul constituţional dintre Guvern şi Preşedinte privind refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Premierul Viorica Dăncilă a semnat și aprobat pe 23 aprilie forma sesizării la Curtea Constituţională, iar judecătorii au dat termen până pe 3 mai Executivului să își prezinte punctul de vedere.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, declara, după ce președintele a respins cererea de revocare a șefei DNA, pe 16 aprilie, că ministerul pe care îl conduce va sesiza CCR cu privire la refuzul președintelui.

„Motivele de revocare nu au fost de natură să mă convingă. Nu voi da curs propunerii ministrului Justiției de revocare a doamnei Kövesi, procuror șef al DNA”, a anunțat Iohannis, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni.

Tudorel Toader consideră că șeful statului ”nu are abilitarea legală şi nici competenţele funcţionale de evaluare a activităţii profesionale şi manageriale desfăşurate de procurorul şef al DNA”.

Ministrul Justiţiei preciza că în sesizarea către Curtea Constituţională va fi și o parte din raportul prezentat de şeful statului referitor la refuzul de a o revoca din funcţie pe şefa DNA.

”Nu există niciun temei pentru atacarea deciziei în cazul Kovesi la CCR,  legea îmi spune expres că eu pot să fiu de acord sau nu”, spunea șeful statului, comentând anunțul ministrului Justiției că atacă la CCR, pe motiv de conflict instituțional, decizia președintelui de a nu o revoca din funcție pe șefa Direcției Naționale Anticorupție.

Șeful statului i-a răspuns lui Tudorel Toader și în privința trimiterii motivării respingerii. ”Poate nu s-a uitat în poştă. I-am trimis o scrisoare a doua zi după ce am făcut declaraţia de presă, chiar la prima oră, poate a lipsit de la minister, s-a mai întâmplat”, a spus el.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ulterior, că nu are emoţii în ceea ce priveşte sesizarea făcută la CCR privind decizia sa de a respinge cererea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

”Nu am emoţii, dar dacă există acest demers din partea Guvernului, aşteptăm să vedem documentul. Nici nu poate fi vorba de un conflict instituţional”, a declarat preşedintele, înainte ca Guvernul să depună cererea la CCR.


Citește și:

VIDEO | Ce crede Mugur Isărescu despre naționalizarea pensiilor de la Pilonul II

Citește mai multe despre Tudorel Toader și ccr pe Libertatea.

Comentarii